Însărcinată cu o fetiță, Cristina Bălan și-a deschis sufletul și a vorbit despre destinul ei de mamă: „Am fost acuzată că am născut copii defecți”. Artista a făcut o întrerupere de sarcină, apoi a născut gemeni cu sindromul Down | Demamici.ro

Cristina Bălan a refuzat să întrerupă și a doua sarcină:

Însărcinată cu o fetiță, Cristina Bălan și-a deschis sufletul și a vorbit despre destinul ei de mamă: „Am fost acuzată că am născut copii defecți”.  Artista a făcut o întrerupere de sarcină și a născut gemeni cu sindromul DownCristina Bălan a cunoscut celebritatea ca solistă în trupa „Impact”, însă povestea ei a revenit în atenția publică odată cu viața ei de mamă. În anul 2015 a câștigat finala „Vocea României”, iar premiul cel mare l-a dedicat celor doi copii ai săi, gemeni născuți cu sindromul Down.

Tot atunci, artista și-a făcut cunoscută povestea, aceea de mamă de copii cu nevoi speciale, o poveste care nu a fost și nu este deloc ușoară pentru ea și familia ei. Într-un interviu acordat lui Mihai Ghiță, Cristina Bălan și-a deschis sufletul și a vorbit despre ce înseamnă, de fapt, să fii mamă nu cu unul, ci cu doi copii cu nevoi speciale, în România.

Pe lângă mesajele de apreciere, Cristina s-a confruntat și cu multe judecăți și reproșuri de-a lungul timpului.

„Am fost acuzată că am născut copii defecți, că am împovărat societatea. Că îmi chinui copiii. Dacă e vorba de mine, de persoana mea, nu mă doare atât de tare. Dar când vine vorba de copiii mei, ei sunt „călcâiul lui Ahile”, slăbiciunea mea. Și asta cred că e valabil pentru mulți părinți.

Nu poți să rămâi inplacabil când lumea îți contestă copilul sau îți contestă dreptul de a da naștere la viață în forma pe care o ia ea. Pentru că nimeni nu îți garantează că vei putea aduce pe lume un copil perfect sănătos, cu o viață standard”, a declarat ea la „În Oglindă”.

Cristina Bălan a făcut avort la prima sarcină, după ce medicul i-a spus că va naște un copil cu probleme

Pentru Cristina Bălan, cel mai dificil a fost momentul în care, însărcinată cu primul copil, a decis să facă întrerupere de sarcină, după ce medicul i-a spus că va naște un copil cu malformații.
Regretul însoțit de acea decizie a făcut-o să îi fie greu să mai renunțe și la cea de-a doua sarcină.

 Cristina Bălan a refuzat să întrerupă și a doua sarcină: "Am fost acuzată că am născut copii defecți". Artista a născut gemeni cu sindromul Down și și-a dat seama că acesta i-a fost destinul

„Aș fi purtat un regret toată viața mea. Nu am putut să-mi asum uciderea copiilor mei la vârsta de 24 de săptămâni de gestație. Am întrebat când mi s-a dat această veste, era vorba doar de suspiciunea asupra unuia din gemeni, nu de ambii.

Nu recomand absolut niciunei femei să facă acest lucru, oricât de greu i s-ar părea. Mult mai puțin doare să îl aduci pe lume, decât cealaltă decizie. Cel puțin în cazul meu. Înțeleg uneori necesitatea întreruperii de sarcină, nu sunt de acord nici cu impunerea forțată, cum e în alte țări.

Apăruse un marker, așa se numesc aceste indicii, cum că ar fi vorba de o problemă genetică – hipoplazia nazală, care în cadrul sindromului Down nu se dezvoltă, ca la copiii tipici.
Și am întrebat medicul: „Cum se procedează? Se poate să se renunțe la unul din copii?”, eu întrebasem, să văd ce răspuns primesc. Medicul mi-a spus că în niciun caz”, a declarat ea.

Cristina Bălan, destin de mamă de copii cu nevoi speciale: „Și uite că destinul e destin”

 Cristina Bălan a refuzat să întrerupă și a doua sarcină: "Am fost acuzată că am născut copii defecți". Artista a născut gemeni cu sindromul Down și și-a dat seama că acesta i-a fost destinul

După ce teama a împins-o să renunțe la prima sarcină, la cea de-a doua sarcină, artista a trecut printr-o experiență inexplicabilă. Pur și simplu a știut că așa i-a fost menit.

„Am avut o presimțire. Înainte să aflu de această suspiciune, la morfofetală, începusem să citesc foarte multe despre sindromul Down, pentru că citeam despre sarcina gemelară, am vrut să mă informez, mai ales că sarcinile gemelare sunt predispuse la nașterile premature și complicații de acest ordin. Însă mă concentrasem asupra sindromului Down.

Ne doream foarte mult această sarcină. În prima lună nu se întâmplase nimic. O întrerupere de sarcină vine la pachet cu imposibilitatea de a mai face copii (…) Aveam 26 de ani (n.r. la prima întrerupere de sarcină, e o informație în ceață pentru mine. Creierul a preferat să o îngroape. S-a întâmplat peste niște anticoncepționale și am fost sfătuită de medic, că exista riscul de apariție a unor malformații. Da, îmi doream sarcina, aș fi păstrat-o și atunci. Da, nu eram în cea mai potrivită relație, însă nu asta era problema. Am acționat din frică, să nu fie un copil care să aibă probleme. Și uite că destinul e destin.”

Artista este însărcinată cu cel de-al treilea copil

Cristina Bălan, însărcinată în 6 luni cu o fetiță. Artista are și gemeni, născuți cu sindromul Down

Pentru Cristina Bălan și Gabi, soțul ei, viața urmează să li se schimbe și mai mult peste câteva luni.
Cântăreața este însărcinată cu cel de-al treilea copil al lor. Pe lângă timpul dedicat aproape în totalitate gemenilor cu sindromul Down, un nou membru al familiei va avea nevoie de toată atenția lor. Din fericire, sarcina nu este una cu probleme și au primit undă verde de la medici.

„Nu, am deja certitudinea că nu e nicio problemă cu această sarcină. Gemenii noștri încă necesită multă atenție, consum mare, terapii, nu puteam să mai punem nici asupra familiei noastre presiune atât de mare, mai ales că nu mai aveam resurse. Probabil că aș fi renunțat de data aceasta (n.r. dacă și al treilea copil s-ar fi născut cu probleme).”

Cristina Bălan și soțul ei au decis în urmă cu ceva timp să își retragă gemenii de la școală, deoarece nu era un mediu potrivit pentru ei.

„Căutăm să facem tot posibilul să îi aducem la un nivel cognitiv cât mai înalt și de independență. Ei deja sunt destul de independenți. De 9 ani ne-am dedicat viețile noastre lor. Există în SUA adulți cu sindrom Down care locuiesc singuri și își gestionează foarte bine viețile. Din ce am observat, cele mai noi generații de sindrom Down sunt mai bine. Nu știu dacă e vorba de o ameliorarea a acestui sindrom sau dacă s-a schimbat ceva din percepția oamenilor, a societății, pentru acești copii.

Marea provocare e atunci când preiau un comportament. Dacă văd că un copilaș lovește cu piciorul în ceva, ai mei vor fi impresionați și vor prelua comportamentul și vor rămâne fixați pe asta și câteva luni de zile. Iar în colectivitate au observat multe comportamente. A fost unul dintre motivele pentru care i-am retras de la școală, dar și pentru că nu învățau nimic acolo, ei au nevoie de alt mod de predare”.

 Cristina Bălan a refuzat să întrerupă și a doua sarcină: "Am fost acuzată că am născut copii defecți". Artista a născut gemeni cu sindromul Down și și-a dat seama că acesta i-a fost destinul

Viața de părinți nu le-a fost ușoară, însă a venit la pachet cu momente de bucurie de neprețuit. Artista și soțul ei au trecut prin multe momente dificile, inclusiv în relația lor, și a vorbit deschis despre provocările despre care multe cupluri evită să vorbească.

„Am divorțat de vreo 3-4 ori până acum, fictiv. Nu vreau ca lumea să ne perceapă ca pe niște eroi invulnerabili. Am avut conflicte și noi, am avut toate stările. Mie mi-ar fi greu de crezut că un cuplu care se află în situația asta să nu treacă prin așa ceva. Se întâmplă și cuplurilor care au un singur copil și e sănătos. Însă ne leagă multe lucruri, noi am fost în primul rând prieteni foarte buni, este o legătură pe care o simți foarte puternică.”

Vezi și: Cristina Bălan, însărcinată în 6 luni cu o fetiță. Artista are și gemeni, născuți cu sindromul Down | Demamici.ro

Vezi și: Cântăreața Cristina Bălan și-a retras gemenii cu sindromul Down de la școală | Demamici.ro

Vezi și: Cristina Balan, mamica de gemeni cu Sindrom Down: „Ii pup toata ziua. Si in talpa, si pe crestet, si pe spate si maini” | Demamici.ro