Enterocolita la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Enterocolita la copii: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Enterocolita la copii. Ce este enterocolita?

În special copiii sunt cei afectaţi, deoarece stomacul lor sensibil nu poate tolera alimentele care au suferit modificări organoleptice în urma temperaturilor necorespunzătoare. Însă există şi agenţi infecţioşi implicaţi preponderent în îmbolnăvirile apărute în sezonul rece, cum ar fi rotavirusurile.

Enterocolita presupune o inflamaţie a mucoaselor intestinului subţire şi a colonului. La copii se manifestă prin stări de greaţă, vărsături şi diaree. Enterocolita virală este responsabilă pentru aproximativ jumătate dintre toate tipurile de enterocolită, bebeluşii şi copiii între şase luni şi trei ani fiind primii afectaţi. Cel mai întâlnit virus în acest caz este rotavirusul pe care copilul îl poate lua de la o persoană bolnavă sau dacă intră în contact cu un obiect care a fost deja contaminat cu acest virus, scrie medicover.ro.

Enterocolita virală poate afecta un număr mai mare de copii, la grădiniţă, la şcoală sau în alte medii aglomerate. În mod normal, nu durează mai mult de trei zile şi poate fi tratată acasă cu multe lichide şi repaos.

De asemenea, enterocolita mai poate fi bacteriană sau parazitară, cea din urmă apare în urma unui parazit pe care copilul îl poate lua din mâncare stricată sau de la persoane deja infectate, cei mai intâlniţi paraziţi fiind Giardia lamblia Balantidium coli, Blastocystis homnis. Enterocolita bacteriană este mai dură şi poate fi provocată de Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter. Alte cauze ale enterocolitei sunt şi intoleranţa la anumite mâncăruri, preparatele picante sau chiar tratamentele cu antibiotice.

Enterocolita la copii: simptome

Tipul şi severitatea simptomelor depind de tipul şi cantitatea microorganismelor sau toxinelor ingerate, precum şi de rezistenţa individuală.

– Lipsa poftei de mâncare
– Abdomen sensibil
– Vărsături. Episoadele de vomă şi diaree severă pot conduce la o deshidratare marcată, care are drept consecinţă stări de slăbiciune, scăderea frecvenţei episoadelor de urinare, gura uscată şi plânsul fără lacrimi.
– Diareea. Este simptomul cel mai frecvent întâlnit în caz de enterocolită, şi poate fi însoţită de eliminarea vizibilă de sânge şi mucus odată cu materiile fecale.
– Febră
– Copilul nu se simte foarte bine şi e palid

Enterocolita la copii: tratament

Nu întotdeauna tratamentul cauzei, adică eradicarea agentului infecţios cu ajutorul antibioticelor este indicată. Diareea provocată de virusuri nu răspunde la tratamentele cu antibiotice.

În plus, utilizarea neraţională a antibioticelor duce la perturbarea florei intestinale normale nepatogene sau determină selecţionarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice, informează reginamaria.ro.

Pe prim plan în tratamentul enterocolitelor este corectarea pierderilor de lichide şi electroliti. Aceasta se realizează prin consumul de lichide cum ar fi ceaiuri neîndulcite, apă, zeamă de orez și supă de morcovi. Utilă este adăugarea sărurilor de rehidratare care se găsesc în farmacii, în pliculeţe cu dozaj corespunzător.

Enterocolita la copii: Când trebuie să mergi la medic?

Trebuie să mergi urgent la medic cu cel mic dacă:

– copilul nu a împlinit încă un an şi are enterocolită;

– există semne clare ale deshidratării;

– vezi urme de sânge atunci când cel mic merge la toaletă;

– are diaree pentru mai mult de 24 de ore;

– nu are poftă de mâncare şi nici nu se hidratează;

– are febră;

– are scaune foarte dese în interval de 1-2 ore

Enterocolita la copii: Ce poți face acasă?

Cazurile mai uşoare ale enterocolitei pot fi tratate acasă astfel:

– Copilul trebuie hidratat constant.

– Oferă-i cât mai des apa fiartă şi apoi răcită. Ceaiul de mentă poate fi o variantă indicată. Mentolul, principalul ingredient activ al mentei, are un efect antispasmodic ce relaxeaza muschii stomacali si imbunatateste fluxul biliar. Acesta esta doar unul dintre nenumăratele beneficii ale ceaiului de mentă.

– Revino la o alimentaţie solidă, dar gradual. Poţi să începi cu o supă şi să vezi cum se comportă cel mic după.

– Ar fi bine să eviți lactatele până când cel mic nu se însănătoşeşte (restricţia nu se aplică şi în cazul laptelui matern).

– Asigură-te că cel mic are parte de multă odihnă.

– În cazul în care copilul nu-şi revine şi încă îl doare burtica, mergi la medic cu el.

Enterocolita la copii: Metode de prevenire

Deoarece majoritatea infecţiilor care produc enterocolită se transmite de la o persoană la alta, în special prin contact direct sau indirect cu materii fecale infectate, spălarea corectă pe mâini după fiecare scaun este cel mai eficace mod de prevenire.

De asemenea, pentru prevenirea infecţiilor transmise pe cale alimentară, carnea şi ouăle ar trebui preparate termic corespunzător, iar ceea ce rămâne după masă ar trebui refrigerat cât mai repede. La sugari, o modalitate simplă şi eficace de prevenire o reprezintă alăptarea la sân, însă mama trebuie să aibă grijă la alimentaţie, scrie webmd.com.

De reținut

Prevenirea enterocolitei este posibilă prin respectarea regulilor de igienă individuală: spălatul mâinilor cu apă şi săpun înaintea oricărei mese, spălarea eficientă a alimentelor care se consumă neprelucrate termic, spălarea şi dezinfectarea tacâmurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate, iar când acest lucru nu este posibil, a apei fierte şi răcite ori a apei îmbuteliată corespunzător.

Vezi și: Enteroviroza la copii: simptome, tratament și metode de prevenție | Demamici.ro

Vezi și: Val de cazuri de enterocolită pe litoral. Apa din mare și mâncarea, principalele suspecte ca surse de infectare | Demamici.ro