Dance for the Soul, un proiect de dans-terapie inovator, lansat în beneficiul elevilor de la Liceul Tehnologic Special nr. 3 din București. Performanța și adaptarea la școală sunt determinate de nivelul abilităților sociale și emoționale, conform UNICEF. Mai ales în cazul copiilor cu dizabilități sau neurotipici, intervenția timpurie dă șansa unor experiențe care să le compenseze provocările, progresul lor fiind net superior față de cei care nu beneficiază de ele.
În acest sens, Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare a lansat proiectul Dance for the Soul (Dans pentru Suflet), realizat în colaborare cu TMoves și finanțat de Fundația TELUS International Romania. În cadrul proiectului se folosește puterea dans-terapiei pentru a sprijini dezvoltarea socio-emoțională și sănătatea mentală a copiilor neurodiverși, cu deficiențe de auz, de etnie romă, proveniți din medii defavorizate sau familii monoparentale.
Beneficiarii sunt 40 de copii înscriși la Liceul Tehnologic Special nr. 3 din București, dar și personalul școlii implicat în lucrul cu persoanele neurodiverse și/ sau copii cu dizabilități, părinții elevilor și publicul larg. Astfel, cât mai multă lume va descoperi beneficiile dans-terapiei și mișcării ca instrumente de auto-exprimare, educare și vindecare.
Prin abordări terapeutice personalizate, copiii sunt ajutați să-și exprime creativitatea, să se dezvolte emoțional, să se cunoască mai bine și să-și manifeste limbajul corporal, diferit față de limbajul semnelor.
Programul are la bază metoda Ways of Seeing (WOS) dezvoltată de dr. Suzi Tortora din New York și adusă pentru prima dată din SUA de Sorina Petrescu, fondatoare TMoves și membră a Asociației Române și Europene de Psihoterapie prin Dans și Mișcare. Prin această abordare, comportamentele non-verbale devin comunicări semnificative, adesea greșit înțelese, ce pot fi folosite pentru a crea o punte între observație, evaluare, intervenție și educație.
Sorina Petrescu, psihopedagog, prof. coregraf cu formare în psihoterapie prin dans și mișcare, declară: „Sunt profund recunoscătoare pentru această oportunitate de a facilita copiilor aflați în cea mai mare nevoie accesul la o dezvoltare armonioasă prin dans-terapie și mișcare, în acord cu abilitățile de viață prevăzute de Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și ONU.
Aceste tipuri de programe nu există în mod normal în școli, mai ales în cele speciale, și sunt puțini experți din acest domeniu în țara noastră. Sperăm ca acesta să fie un început care să inspire cât mai multe instituții să prioritizeze comunicarea dincolo de cuvinte atât în cadrul orelor, cât și în procesul de formare al personalului educativ, pentru rezultate cât mai bune.”
Proiectul Dance for the Soul (Dans pentru Suflet) se va finaliza la sfârșitul anului 2024, iar beneficiile sale includ creșterea stimei de sine, a imaginii de sine, a încrederii în sine, a abilităților de viață (creativitate, gestionarea emoțiilor), propriocepție, echilibru, coordonare, dar și dezvoltarea vocabularului mișcării, a ritmurilor care duc la crearea de noi rețele neuronale, creșterea adaptabilității și interacțiunilor sociale. În plus, acesta contribuie la obținerea unui grad mai înalt de toleranță, compasiune, respect pentru diversitate, empatie și conștientizare a abilităților și nevoilor celorlalți.
Despre Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare
ARPDM (Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare), înființată în 2013, are ca scop creșterea gradului de conștientizare a publicului român și a profesioniștilor despre valoarea psihoterapiei/ educației prin dans și mișcare ca fiind cea mai fizică dintre terapiile prin artă, precum și faptul că mișcarea corpului este un instrument implicit și expresiv de comunicare care își propune să asigure și să trateze probleme neurologice, psihologice, psihopatologice, relaționale și sociale.
Pentru a-și atinge obiectivele, ARPDM organizează cursuri de formare continuă, ateliere, evenimente publice, grupuri de dezvoltare personală și contribuie la proiecte sociale pentru a ajuta persoanele vulnerabile. De asemenea lucrează îndeaproape cu artiști și diverse alte organizații pentru dezvoltarea de proiecte interdisciplinare în care dansul și științele se întrepătrund pentru a promova starea de bine a beneficiarilor.
Despre TMoves
TMoves este un hub creativ-artistic-educațional de excelență în dans-terapie, care ajută în special copiii și persoanele neurotipice, neurodiverse, cu CES (cerințe educaționale speciale) sau dizabilități să se transforme prin mișcare pentru a-și atinge potențialul maxim. Prin atelierele pe care le susține, este prima companie de dans incluziv din țară care celebrează diversitatea și acceptarea a ceea ce suntem, creând contextul potrivit pentru libertatea de exprimare și de descoperire a emoțiilor prin dans, pentru dezvoltarea competențelor necesare unei vieți independente în echilibru și armonie. Oferă îndrumare profesională, formare în domeniul metodelor creative prin dans și mișcare, dans-terapie pentru psihopedagogi, coregrafi, profesori de dans, părinți și cei interesați de lucrul cu persoanele neurodiverse, cu (diz)abilități.
Despre Fundația TELUS International Romania Community Board
Fundația TELUS International Romania a fost înființată în septembrie 2016, contribuind până în prezent la finanțarea a 130 de proiecte din domeniul sănătății, educației și mediului. Fundația este unul dintre modurile prin care TELUS International își respectă angajamentul de a “dărui acolo unde trăim” (“We Give Where We Live”), alături de evenimentul anual de voluntariat TELUS Days of Giving și de alte campanii sociale și parteneriate cu ONG-uri locale.