Daca unele mamici beneficiaza de concediu maternal platit de pana la 60 de zile, altele nu au parte de nici macar o zi de concediu platit dupa nastere.
Potrivit OECD (Organization of Economic Cooperation and Development), perioada medie a concediului maternal este de 18 saptamani. Aceasta valoare este valabila si pentru Romania, mamele primind 126 de zile de concediu de maternitate, impartite in mod egal intre perioadele de dinainte si dupa nastere.
Cum este structurat concediul de maternitate in lume
In Statele Unite exista o situatie fara precent, findca mamele nu au nici macar o saptamana de concediu maternal. Legile federale din SUA nu le garantează femeilor concediu platit dupa ce au nascut, pur si simplu lasa asta la latitudinea angajatorilor.
Diferenta uriasa o face Bulgaria, care ofera mai mult de un an de concediu de maternitate, fiind platit cu 78,4% din valoarea salariului. Mamicile se pot considera norocoase.
Un alt caz interesant este in Australia, unde concediul dureaza 18 saptamani, iar plata echivaleaza cu salariul pe doar sapte saptamani si jumatate. La un pol opus, in Austria, concediul este aproape similar, de 16 saptamani, insa concediul de maternitate este platit integral.
Canadiencele primesc 17 saptamani de concediu cu plata de 48.4% din salariu pe durata acestora. Si mai norocoase sunt mamicile din Chile, care au 18 saptamani de concediu cu plata integrala.
Si mamicile din Chile primesc plata integrala pentru cele 17.3 saptamani de concediu, in timp ce in Croatia mamicile primesc 30 de saptamani de concediu, recompensarea fiind egala cu salariul.
In Cipru si Romania concediul de maternitate este de 18 saptamani iar plata este de 75,2%. Tot 18 saptamani primesc si femeile din Danemarca, insa plata este numai pentru 53.6%.
In Danemarca se dau tot 18 saptamani de concediu cu o recompensare de 53,6%, in Republica Ceha se ofera 28 de saptamani platite cu 62,6% iar in Estonia se ofera mamelor 20 de saptamani de concediu, platite integral.
In Finlanda se ofera 17,5 saptamani platite cu 74,4% din valoarea salariului iar in Franta se ofera 16 saptamani de concediu de maternitate si o plata de 94,2% din valoarea salariului.
Germania este si ea fruntasa, oferind 14 saptamani de concediu cu plata integrala in timp ce Grecia ofera un an de concediu maternal, insa doar 54.2% din salariu.
In Italia se ofera 21.7 saptamani de concediu cu plata de 80% din salariu in timp ce in Spania se ofera 16 saptamani de concediu cu plata integrala.
In Marea Britanie se ofera 52 de saptamani de concediu de maternitate, dintre care doar 39 sunt platite cu doar 30,9%, in timp ce in Turcia se dau 16 saptamani de concediu cu plata de 66% din salariu.
A nu se confunda concediul de maternitate cu cel pentru cresterea copilului. Concediul de maternitate reprezinta dreptul angajatei gravide la concediu prenatal si postnatal in cuantum de 126 de zile. Acesta mai poarta numele de concediu de sarcina si lauzie.
Concediul pentru cresterea copilului reprezinta dreptul parintilor de a sta acasa cu copilul pana la implinirea varstei de 2 ani/ 3 ani ( in cazul copilului cu handicap).