Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare. Un articol de educație medicală, documentat cu sprijinul Regina Maria.

 Când te pregătești să devii mămică te documentezi despre tot ce ține de sarcină, investigații medicale, proceduri de făcut în timpul celor 9 luni. Citești în fiecare săptămână despre cum se dezvoltă copilașul din burtică și despre schimbările care au loc în corpul tău. Urmează apoi documentarea despre naștere. Natural sau cezariană? La stat sau la privat? Ce trebuie să-mi pun în bagaj? Întrebări peste întrebări…

Te gândești că totul va fi în regulă cu micuțul tău și e foarte bine să fii pozitivă. Dar dacă nu e așa?… Recoltarea de celule stem îi poate oferi copilului tău sau frățiorilor lui o nouă șansă la viață. Documentează-te și despre recoltarea de celule stem, așa cum ai făcut-o despre sarcină și naștere. Este responsabilitatea ta în calitate de mamă să-i asiguri copilului o viață cât mai liniștită și lipsită de griji. Sănătatea lui este pe primul plan.

Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare

Auzim din ce în ce mai des în ultima perioadă despre recoltarea celulelor stem. Această opțiune este menționată și în prezentarea pachetelor de naștere (în cazul nașterilor în sistemul privat). Ce sunt celulele stem și de ce o viitoare mămică ar trebui să opteze pentru recoltarea lor

Celulele stem sunt „responsabile” cu reinnoirea sau formarea unor celule specializate pentru o anumită funcție în organismul uman. Cu alte cuvinte, în corp se formează celule noi din celulele stem. Datorită proprietăților deosebite pe care le au, celulele stem pot fi folosite cu succes în tratarea unor boli considerate până acum incurabile sau care afectau foarte mult calitatea vieții.

Părinții trebuie să se informeze astfel încât să ia cea mai bună decizie la nașterea copilului lor. Celulele stem pot înlocui celulele lezate, distruse sau îmbătrânite și pot oferi chiar o șansă nouă la viață.

Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem?

Sângele din cordonul ombilical reprezintă o sursă importantă de celule stem, preponderente fiind celulele stem hematopoietice (cele care au rol în producerea celulelor sângelui). Astfel se face că sângele din cordonul ombilical a devenit o alternativă în transplantul hematologic. Până în prezent au fost făcute peste 40.000 de astfel de transplanturi cu scopul de a vindeca leucemii, limfoame (cancere ale măduvei osoase), diferite tipuri de anemii (anemia falciformă, talasemia, anemia Fanconi, anemia aplastică). De asemenea, celulele stem au mai fost utilizate în cazul sindroamelor de imunodeficiență sau a maladiilor metabolice ereditare.

Pe lângă celule stem hematopoietice, în sângele din cordonul ombilical se găsesc și molecule cu efect paracrin (transmiterea unor semnale către celulele care declanșează procese de vindecare, regenerare). În ultimii ani, tot mai multe studii clinice au avut în vedere evidențierea rolului pe care celulele stem îl au în tratarea autismului, a paraliziei cerebrale, a altor afecțiuni neurologice, a accidentului vascular cerebral sau a bolilor autoimune.

Acest tip de celule pot fi utilizate pentru tratamentul copilului, dar nu numai. S-ar părea că celulele stem recoltate din cordonul ombilical au o compatibilitate mare și cu membrii familiei. Care sunt potențialii beneficiari?

Celulele stem pot fi folosite în tratamentul copilului de la care au fost recoltate, în acest caz existând o compatibilitate de 100%. Frații pot fi parțial compatibili în proporție de 50% sau perfect compatibili în proporție de 25%. De asemenea, unitatea de sânge din cordonul ombilical poate fi parțial compatibilă cu părinții.

Așadar, chiar dacă celulele stem nu reprezintă o soluție universală de tratament, ele pot salva viața copilului sau a altor membri ai familiei în cazul apariției unor afecțiuni medicale care până în urmă cu câteva decenii erau considerate incurabile.

Celulele stem pot fi recoltate atât din sângele cordonului ombilical, cât și din țesutul din cordonul ombilical. Care este diferența dintre cele două opțiuni? Care are un potențial mai mare de utilizare?

Sângele din cordonul ombilical este cel care rămâne în cordonul ombilical imediat după naștere și cel care conține preponderent celule stem hematopoietice, dar și alte tipuri de celule stem.

Țesutul din cordonul ombilical se găsește în cordonul ombilical în jurul vaselor de sânge. Acesta mai este numit și gelatina Wharton. Spre deosebire de celulele stem care se găsesc în sângele din cordonul ombilical, acestea sunt celule stem mezenchimale care au abilitatea unică de a se divide rapid și de a se diferenția în celule specializate în diverse funcții. Acest tip de celule poate crea un mediu propice reparării leziunilor și are abilitatea de a modifica sistemul imun. Nu în ultimul rând, celulele stem din țesutul cordonului ombilical secretă factori de creștere care ajută în repararea țesuturilor.

Celulele stem mezenchimale tind să dea trendul în terapiile celulare din medicina regenerativă întrucât au un potențial vast de utilizare. Ele ar putea fi folosite în tratarea unei palete largi de afecțiuni precum cele neurologice, oftalmologice, articulare, dar și în cazul bolilor cardiace și vasculare, gastrointestinale, leziuni osoase, ale măduvei spinării și nu numai.

Cum se face prelevarea și în ce condiții sunt stocate celulele stem?

Inițial se recoltează sângele din cordonul ombilical. Odată finalizată această procedură, are loc prelevarea țesutului de cordon ombilical (un segment de 15-20 de centimetri). Proba este etichetată și ambalată în condiții speciale în vederea transportului către bancă. Ulterior, probele biologice sunt prelucrate. Din sângele recoltat din cordonul ombilical sunt îndepărtate celulele roșii și a plasmei, obținându-se un concentrat de celule albe care conține și celule stem.

Din țesutul de cordon ombilical, se extrage gelatina Wharton care este mărunțită și scufundată în plasma din sângele ombilical. După prelucrare, produsele obținute sunt congelate și stocate la temperaturi de -196 de grade Celsius, în tancuri cu azot lichid în stare de vapori.

Celulele stem au un „termen de valabilitate”? Cât timp după recoltare pot fi utilizate?

Contează foarte mult condițiile de criogenie. Astfel, dacă celulele stem sunt stocate în condiții optime, ele pot fi utilizate zeci de ani întrucât își păstrează proprietățile. În acest sens, Hal E. Broxmeyer, om de știință care a făcut parte din echipa care a realizat primul transplant de celule stem din sângele cordonului ombilical, a făcut mai multe teste. El și echipa sa au utilizat celule stocate de 25 de ani, iar rezultatele au fost foarte bune. Există mai multe studii și teste care atestă viabilitatea celulelor criogenate chiar și zeci de ani.

Un studiu clinic recent susține că autismul ar putea fi tratat cu ajutorul sângelui ombilical. Cazul lui D., un băiețel de 8 ani care are o viață normală datorită tratamentului cu celule stem

Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

În aprilie 2019, D., un băiețel din România de 7 ani diagnosticat cu autism, primea o șansă la o viață normală datorită terapiei cu celule stem care a avut loc în Statele Unite ale Americii, la prestigioasa Duke University. D. Diana, mama băiețelului, a ales să stocheze celule stem la Banca Centrală de Celule Stem a Reginei Maria la nașterea celui de-al doilea copil. Astfel se face că D. a beneficiat de terapie cu celule stem provenite de la fratele său.

La doar 6 luni după terapie, rezultatele erau imbucurătoare. Medicamentația a fost redusă la 0 și se observau îmbunătățiri de comportament. La un an după terapie, D. era un copil cu o viață normală.

Diana, mama lui D., pentru Regina Maria: „Am ajuns astăzi la rezultate spectaculoase cum nici nu am indraznit sa sper, rezultatele testarilor sunt foarte bune, insa ce pot eu sa va zic din ceea ce vad in fiecare zi e ca am un baiat grozav, recuperate, cu foarte putine urme din diagnosticul crunt primit in urma cu trei ani si jumatate.

(…) Astazi D. vorbeste, povesteste, exprima ce simte, se mai supara dar fara sa faca crize, pune multe intrebari iar la unele caut pe internet ca nu stiu raspunsul … :), il invata pe fratele lui mai mic cum sa se comporte, ii explica ce e bine si ce e rau si cand se supara mami si de ce.

(…) Sunt foarte fericita, e minunea noastra copilul asta iar povestea toata cu decizia de a stoca celule stem la fratele lui, si acesta sansa de a participa la studiu si a primi tratament, cu infuzia si evolutia lui … e totul o MINUNE si pot doar sa multumesc din tot sufletul ca ni s-a intamplat noua! Cuvintele nu pot sa exprime indeajuns ce bucurie traim noi acum ori de cate ori ne uitam la copilul nostru.”

REGINA MARIA a susținut întreg demersul familiei și a documentat evoluția cazului lui D. Articolul în întregime îl puteți citi AICI!

Unul dintre cele mai dificile cazuri în care a fost aplicată cu succes terapia cu celule stem în România

Un bebeluș născut în luna mai 2020 a primit o nouă șansă la viață la doar 4 luni după o intervenție terapeutică salvatoare, realizată de echipa medicală de la Spitalul Regina Maria Băneasa, dar și cu ajutorul Băncii de Celule Stem Regina Maria. Băiețelul a venit pe lume la doar 28 de săptămâni de sarcină, dintr-o sarcină gemelară. Cu cât gradul de prematuritate este mai mare, cu atât devin mai necesare îngrijirile medicale speciale de terapie intensivă neonatală. Băiețelul a avut la naștere o greutate de 1300 grame și 39 cm. Surioara lui a răspuns mai bine la tratament și la procedurile medicale, fiind externată la 2 luni după naștere.

Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

În schimb, lupta pentru viață a băiețelului a fost mult mai dură. Având o listă lungă de diagnostice acumulate, cu plămânii mult prea fragili pentru a-l susține, nou-născutul a ajuns în pragul morții.

Celulele stem. De ce trebuie să recoltez celule stem la nașterea copilului. Informații complete despre recoltare, stocare, utilizare | Demamici.ro

În ciuda prognosticului sumbru, echipa de medici neonatologi condusă de dr. Dana Zaciu a continuat să caute soluții pentru a-i salva viața. Medicul avea in gand rezultatele obtinute în tratamentul bronhodisplaziei de prematuritate prin administrarea de celulele stem mezenchimale de o echipă de medici din Seoul, Coreea de Sud. A urmat apoi intervenția de medicină regenerativă salvatoare de viață. Puteți citi totul despre acest caz, în detaliu, pe reginamaria.ro.

Vezi si: Cât costă nașterea la Regina Maria 2021? Prezentarea pachetelor de servicii medicale pentru nașterea naturală și cezariană | Demamici.ro

Vezi si: Experiența nașterii la Regina Maria: așteptări vs realitate. Un review sincer despre comportamentul personalului medical și condițiile din spital | Demamici.ro

Vezi si: Naștere la Regina Maria. Am ales siguranța, empatia și grija față de mamă și bebeluș | Demamici.ro

Vezi si: Interviu cu Dr. Dana Zaciu, medic primar Neonatologie – Cum este experiența părinților care aduc pe lume copii prematuri în perioada pandemiei | Demamici.ro