Ce este coalescenta labiala la fetite. Care sunt cauzele si cum se trateaza | Demamici.ro

Aceasta conditie apare la fetite in primii ani de viata si se manifesta prin alipirea labiilor mici. Cele doua labii sunt unite printr-o membrana rozalie, iar orificiul vaginal este suturat.

Ce este coalescenta labiala la fetite

Poate sa fie insotita de infectii urinare pentru ca se acumuleaza impuritati la nivelul membranei respective.

Cauzele aparitiei coalescentei labiale

Coalescenta labiala apare la fetitele cu varsta intre 3 luni si 6 ani, insa se poate mentine pana in perioada pubertatii. Nivelul scazut de estrogen si iritatiile aparute la nivelul vulvei si a labiilor sunt doua dintre cauzele care pot duce la aceasta conditie medicala.

Daca nu este obturata decat o portiune a orificiului vaginal, unele mame pot sa nu observe labiile lipite. De multe ori, medicii sunt cei care descopera acest lucru atunci cand fetitele sunt duse la controale de rutina.

Tratamentul coalescentei labiale

  • Alipirea superficiala a labiilor. In acest caz, membrana nu acopera orificiul vaginal si se poate rupe de la sine in perioada pubertatii. Nu este nevoie de niciun tratament in acest caz.
  • Alipirea moderata sau mare. Apare atunci cand se acopera partea inferioara a vaginului, ramanand doar un orificiu care permite eliminarea urinei. Medicul va recomanda sa nu se intervina ori sa fie masat locul cu un emolient pe baza de vitamina A si D pentru a mentine locul ferit de umezeala. Daca se va incerca dezlipirea fortata atunci vor aparea dureri si iritatii.
  • Alipirea completa. Duce la obturarea orificiului vaginal, dar si a celui urinar, conducand la dificultati mari de a mai elimina urina. Tratamentul consta in aplicarea unei creme pe baza de estrogen sau poate fi necesara interventia chirugicala.Ce este coalescenta labiala la fetite

Prevenirea aparitiei alipirii labiilor mici la fetite

Oricat s-ar dori, nici macar cea mai atenta mama nu poate preveni acest lucru. Atunci cand este asimptomatica, coalescenta poate sa treaca complet neobservata, insa sa se rezolve de la sine in perioada pubertatii.

Este mai indicat sa nu se intervina daca fetitele nu sunt afectate si daca nu sunt probleme de eliminare a urinei si nici infectii urinare recurente.

Este suficient sa se respecte cateva sfaturi legate de igiena intima a fetitelor, pentru a fi siguri ca totul este ok:

  • Spalarea zonei genitale după fiecare pipi sau scaun cu apa calduta din abundenta dinspre fata spre spate;
  • Uscarea zonei genitale dupa spalarea cu apa folosind tamponarea cu un prosop moale, care nu irita pielea bebelusului;
  • Folosirea unei creme emoliente contra iritatiilor cu rol de a preveni aparitia umezelii;
  • Schimbarea scutecului cat mai des posibil.

Ce este coalescenta labiala la fetite