5 pasi pe care orice parinte trebuie sa-i faca pentru a antrena creierul curios al bebelusului, potrivit cercetatorilor de la Harvard | Demamici.ro

5 pasi pe care orice parinte trebuie sa-i faca pentru a antrena creierul curios al bebelusului, potrivit cercetatorilor de la Harvard | Demamici.ro

Orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul sau si vrea ca micutul sa se dezvolte la capacitatea sa maxima. Cercetatorii de la Centrul pentru Dezvoltarea Copilului din cadrul Universitatii Harvard sustin ca cea mai buna „gimnastica” pentru mintea copilului este raspunsul pe care parintii trebuie sa-l ofere la reactiile celor mici.

Prin acest tip de interactiuni se construieste arhitectura creierului. Potentialul de invatare, comportamentul si sanatatea viitorului adult depind de jocurile pe care parintii le fac cu cei mici inca din primele luni de viata. Nu va ingrijorati. Cel mai probabil faceti deja acest tip de interactiune cu cel mic ori de cate ori ii raspundeti privirilor, ganguritului cu cate o grimasa sau o strambatura.

1. Fii atent la ce iti comunica micutul si raspunde-i

Cand copilul iti arata ceva cu degetul, face o fata anume sau scoate un sunet special, iti solicita atentia. Atunci este oportunitatea ideala de a interactiona cu micutul tau. Chiar daca sunt momente in care esti ocupat si ignori cerinta copilului, ofera-i intotdeauna explicatii in „timpul mort” (stai la o coada la un magazin, in timp ce-i schimbi scutecul etc).

2. Rolul esential al interactiunilor dintre bebelusi si parinti

Felul in care ii raspunzi bebelusului tau la zambetele sale, la privirile intense in ochi, la sunetele pe care le scoate este esential pentru circuitele din creierul sau. In primii ani de viata, un copil formeaza 700 de conexiuni neuronale pe secunda, iar noi, parintii, suntem cei care ii modelam structura creierului pentru toata viata.

5 pasi pe care orice parinte trebuie sa-i faca pentru a antrena creierul curios al bebelusului, potrivit cercetatorilor de la Harvard | Demamici.ro

3. Numeste interesele copilului tau

Chiar daca ai impresia ca bebelusul nu intelege nimic din ce-i spui, creierele lor sunt capabile sa formeze conexiuni ale limbajului cu mult inainte de a invata sa vorbeasca. Daca micutul arata cu degetul spre ceva, raspunde-i curiozitatii lui. Daca iti indica un caine, spune-i: „Da, e un caine!”. De asemenea aplica aceeasi metoda si in numirea actiunilor sau a sentimentelor. Copilul stie sa faca legatura intre ele („Il vezi pe tata? Uite, e fericit!”).

4. Fii atent la raspunsul pe care ti-l da copilul

Dupa ce-i dai micutului tau o explicatie cu privire la un lucru din mediu inconjurator, asteapta-i raspunsul. E un pas crucial in dezvoltarea sa. Copilului ii trebuie timp pentru a inmagazina informatia, iar raspunsul e posibil sa vina mai greu. Dupa ce i-ai oferit explicatia, pana la urmatoarea indicare, copilul dezvolta idei care il vor ajuta pe viitor sa-si construiasca increderea in sine si independenta. De asemenea, in acest mod depinde controlul de sine si invata sa interactioneze cu cei din jur pe modelul intrebare-raspuns.

5. Lasa bebelusul sa fie cel care termina jocul

Cand bebelusul pare ca s-a saturat sa se joace de-a v-ati ascunselea sau indica si raspunde conformeaza-te. Daca pleaca sau iau o alta jucarie sau devin nervosi, urmeaza-le interesul. Ei iti dau de inteles cand se termina o activitate si incepe o alta.

Citeste si:

E DOVEDIT STIINTIFIC: LEGATURA DINTRE MAMA SI FIICA E CHIAR SI MAI PUTERNICA DECAT AM FI CREZUT | DEMAMICI.RO

CHIAR SI DUPA NASTERE, O PARTE DIN COPILUL TAU RAMANE IN TINE. E DEMONSTRAT STIINTIFIC – MICROCHIMERISMUL FETAL | DEMAMICI.RO

CELE MAI CUNOSCUTE SUPERSTITII DIN SARCINA. CUM ITI DAI SEAMA CE SEX ARE COPILUL DUPA METODELE DIN POPOR | DEMAMICI.RO