Laura Cosoi a nascut in iunie 2018 o fetita perfect sanaoasa si frumoasa. Actrita si sotul sau, omul de afaceri, Cosmin Curticapean, au devenit pentru prima data parinti.
Inca de la inceputul vietii de mamica, Laura Cosoi a vorbit deschis despre metodele de parenting pe care le-a aplicat si a impartasit experienta sa in mediul virtual. Diversificarea este un subiect intens dezbatut de pediatri, nutritionisti, mamici. Laura a explicat in detaliu cum a procedat in cazul Ritei.
„Noi am inceput diversificarea alimentatiei Ritei de ceva timp, asa ca astazi vreau sa-ti povestesc cum ne-am descurcat și cum procedam in aceasta etapa.
Evident ca la inceput ne-am informat cand e mai bine sa incepem, cum se introduc alimentele, ce reactii poate avea copilul si ce faci daca se ineaca (pentru cei care nu au facut un curs de prim ajutor, foarte folositoare sunt si acele video, care pot fi urmarite pe YouTube). Pe langa asta insa, ne-am ascultat si instinctul si am urmarit atent reactiile Ritei.
Pana in momentul asta, am introdus multe alimente noi in meniul Ritei si, uitandu-ma in urma, pot sa-ti spun ca perioada diversificarii trece atat de repede de nu-ti vine sa crezi!
Dupa cateva saptamani de cand incepusem, ne intrebau oamenii ce alimente am introdus initial si abia imi mai aminteam! Totul se petrece rapid si cred ca secretul – ca sa nu ne stresam prea mult noi, mamele – e un echilibru intre informatiile primite de la medic si instinct.
Oricum, diversificarea se face in multe feluri si nici macar specialistii in nutritie pediatrica nu au cazut de acord asupra metodei perfecte. Situatia ne obliga asadar sa ne ascultam si instinctul de mame.
Iata cum am procedat noi:
In primul rand ne-am pregatit:
Am strans informatii, dar si castronase, vesela, cani si pahare pentru Rita. Iar la 5 luni jumate am considerat ca Rita e pregatita. Statea deja in fund, era curioasa si se intindea dupa mancare.
Am aplicat o metoda mixta, in sensul ca o hraneam si eu, dar o lasam si pe ea sa descopere hrana, textura mancarii. Totul a fost la inceput pentru ea ca o joaca. Ii puneam pelerina si apoi o lasam sa se joace cu lingurita in farfurie. Am stat cu ochii pe ea, nu am riscat, dar in acelasi timp am vrut sa-i dau senzatia ca acela e un moment cand ne jucam.
In primele doua saptamani, i-am introdus cate un aliment la trei zile (morcov, patrunjel, pastarnac, telina, cartof dulce), iar cand am observat ca nu are alergii am mers cu curaj inainte si am tot adaugat alimente noi.
Daca nu ii place ceva, incerc sa schimb reteta. Spre exemplu, daca refuza broccoli, il amestec cu cartof dulce si asa ii place. Important e ca acel ingredient sa ajunga la ea, mai ales daca stiu ca e plin de vitamine si-i face bine.
Fructele i le-am introdus abia la doua saptamani dupa legume, i le-am pasat si i le-am dat simple, apoi cu iaurt, cereale sau biscuite fara zahar (indulcit cu suc de fructe, gasesti la BebeTei)
Carnea de curcan sau vita am introdus-o abia dupa o luna si ii place. In general, n-am probleme cu ea din punctul asta de vedere, pentru ca e mancacioasa . E si foarte nostima atunci cand descopera textura noua a unui aliment. Are o fata foarte expresiva, cumva surprinsa!
De cand am inceput diversificarea, am avut grija ca Rita sa bea suficienta apa din paharutul ei de bambus. Nu i-am dat niciodata din canite cu pai, ci direct din pahar, ca oamenii mari. Sa se descurce! Insa e un fel de-a spune ca bea apa singura, pentru ca ia paharul, dar in loc sa dea capul pe spate, se apleaca in fata! :))
Cum a inceput Laura Cosoi diversificarea Ritei, ce metode aplica cand micuta nu vrea sa manance, cum ii pregateste mancarea si cum o pastreaza pentru a-si mentine prospetimea cititi pe blogul Laurei, AICI!
Citeste si:
LAURA COSOI, CU FETITA IN MALDIVE! IMAGINI DIN VACANTA – CAT DE FRUMOASA E MICUTA RITA | DEMAMICI.RO