Greutatea si inaltimea bebelusului in primul an de viata – grafice de crestere | Demamici.ro

Greutatea si inaltimea bebelusului in primul an de viata - grafice de crestere | Demamici.ro

Dezoltarea copilului in primul an de viata este una foarte accelerata si totodata foarte importanta pentru sanatatea micutului. Din acest motiv, in primele luni, bebelusii sunt cantariti frecvent (cam o data pe saptamana) pentru a vedea cat de bine iau in greutate. Greutatea si inaltimea copiilor sunt indicatori ai unei stari de sanatate buna. Un bebelus care creste bine este un bebelus sanatos.

Greutatea bebelusului la nastere (la termen) este de 2,6 – 4,3 kg, iar lungimea se situeaza intre 46 si 54cm. In primele zile bebelusul pierde din greutatea pe care a avut-o la nastere, insa nu trebuie sa va faceti griji pentru ca o va recupera destul de rapid. Pana la 4 luni, ritmul de crestere al micutului este mai rapid. Ar trebui sa puna minimum 750g pe luna. Intre 5 si 8 luni trebuie sa adauge minimim 500g pe luna, iar dupa 9 luni – 250g pe luna.

Cifrele sunt orientative pentru ca fiecare bebelus are ritmul sau de crestere, iar bebelusii alaptati exclusiv vor pune mai putin in greutate decat cei hraniti cu lapte praf (exista si exceptii). Pe la 4-6 luni, micutul ar trebui sa-si dubleze greutatea pe care a avut-o la nastere.

Va prezentam mai jos graficele cu valorile standard stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Grafic de crestere pentru fete (valori variabile OMS)

Greutatea si inaltimea bebelusului in primul an de viata - grafice de crestere | Demamici.ro

 

 

 

 

 

 

 

Grafic de crestere pentru baieti (valori variabile OMS)

 

 

 

 

 

 

 

 

Daca esti ingrijorata din cauza greutatii sau inaltimii copilului tau, consulta un pediatru. Doar un cadru medical avizat iti poate spune daca micutul tau se dezvolta normal si daca trebuie sa faci modificari in ceea ce priveste alimentatia lui. De asemenea, este recomandat sa mergi cu micutul la un consult daca vrei sa incepi diversificarea inainte de 6 luni. Introducerea alimentelor solide este un subiect pe care trebuie sa-l discuti cu doctorul.

Citeste si:

PERIMETRUL CRANIAN AL BEBELUSULUI! CARE SUNT VALORILE NORMALE IN PRIMUL AN DE VIATA | DEMAMICI.RO

PRIMII DINTISORI – CAND APAR SI CARE SUNT SIMPTOMELE – GHID ORIENTATIV | DEMAMICI.RO

INTELIGENTA COPILULUI – DE LA CINE O MOSTENESTE! PAREREA SPECIALISTILOR | DEMAMICI.RO

MAMICO, NU-TI LASA BEBELUSUL SA PLANGA! CE SE INTAMPLA IN CORPUL UNUI COPIL LASAT SA PLANGA PREA MULT