Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro

Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro

Dimensiunea capului bebelusului este un indicator esential in stabilirea starii sale de sanatate. In primii doi ani de viata ai copilului, circumferinta capului este masurata la fiecare control intrucat dupa aceasta varsta capul nu mai creste considerabil. Dimensiunea craniului este un parametru care indica statusul neurologic si reflecta felul in care s-a dezvoltat creierul.

Inca din timpul sarcinii, perimetrul cranian al copilului este masurat prin ultrasonografie. In urma masuratorilor se determina daca bebelusul are capul prea mare sau prea mic sau daca se incadreaza in parametri normali de dezvoltare. La nastere (la termen) un bebelus ar trebui sa aiba perimetrul cranian de 34 cm (+/- 2). Capul se masoara la nivelul sprancenelor si a protuberantei occipitale. In primele 3 luni de viata capul bebelusului va creste cu 2 cm (0,6 cm pe luna). De asemenea intre 3 si 6 luni perimetrul se va mai mari cu inca 2, iar in urmatoarele 6 luni (intre 6 si 12 luni) capul bebelusului va mai creste cu inca 2 cm.

Circumferinta craniana poate fi influentata de factori genetici, dar si de factori prenatali precum malnutritia fetala si materna, sarcina multipla sau greutatea pe care o are bebelusul la nastere. Cand un copil se naste cu capul mai mic decat valorile admise ca normale se pune diagnosticul de microcefalie. In caz contrar, cand capul este mai mare decat valorile stabilite de OMS, este vorba despre macrocefalie. In ambele cazuri dezvoltarea necorespunzatoare poate fi cauzata de anomalii cromozomiale, dar nu numai. Cadrul medical este cel care stabileste diagnosticul si planul de tratament in urma investigatiilor medicale.

Va prezentam intervalele perimetrului cranian in functie de varsta si sex in primele 12 luni de viata, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste si:

GREUTATEA SI INALTIMEA BEBELUSULUI IN PRIMUL AN DE VIATA – GRAFICE DE CRESTERE | DEMAMICI.RO

PRIMII DINTISORI – CAND APAR SI CARE SUNT SIMPTOMELE – GHID ORIENTATIV | DEMAMICI.RO

INTELIGENTA COPILULUI – DE LA CINE O MOSTENESTE! PAREREA SPECIALISTILOR | DEMAMICI.RO