Pașaport pentru copii. Ce acte sunt necesare pentru minori în 2022 | Demamici.ro

Pașaport pentru copii. Ce acte sunt necesare pentru minori în 2022 | Demamici.ro

Acte necesare pașaport minor în 2022. Spre deosebire de adulți, minorii de până în 14 ani, care nu au încă buletin, nu pot trece granița, nici măcar în interiorul UE, dacă nu au un pașaport valabil. În 2022, procedura de obținere a pașaportului pentru copii este una simplificată, existând și varianta programării online, pentru a evita statul la cozi.

Acte necesare pașaport minor în 2022. Tipuri de pașaport pentru copii

Există două tipuri de pașapoarte, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Diferența dintre ele constă în termenul de eliberare și cel de valabilitate. De asemenea, și taxele sunt diferite, în funcție de tipul de pașaport.

Pașaport simplu electronic

Acesta are o valabilitate de 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani. În cazul pașaportului simplu electronic, termenul de eliberare este de 15 zile.

Pașaport simplu temporar

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni, indiferent de vârsta pe care o are minorul. Eliberarea lui poate dura între câteva ore și 3 zile. În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora, dacă părinții sau tutorele legal are două fotografii tip buletin ale copilului.

Acte necesare pașaport minor în 2022, pentru copii sub 14 ani

– certificatul de naştere al copilului, în original;
– actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
– dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
– paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există
– în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Acte necesare minor în 2022, pentru copii de peste 14 ani

– cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original;
– certificatul de naştere al minorului, în original;
– declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original.
– dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
– paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există

Documentele pentru obținerea pașaportului pentru minor se depun personal de către minor, prezenţa acestuia la ghişeu fiind obligatorie.

Declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor se formulează în faţa funcţionarului care primeşte cererea, caz în care este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale părinţilor, al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original.

Acte necesare pașaport minor în 2022. Taxe pașaport pentru minor

Pentru pașaportul simplu electronic taxa este de 258 de lei – pentru minorii de au peste 12 ani. Taxa pentru pașaport în cazul copiilor sub 12 ani este de 234 de lei. Pentru pașaportul simplu temporar taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârsta minorului.

Acte necesare pașaport minor în 2022. Cum se face programare pentru pașaport minor

Pentru a putea depune actele pentru pașaport rapid și pentru a evita statul la cozi împreună cu copilul, poți face foarte foarte simplu programare online pe site-ul DGP . Este foarte important de menționat faptul că aceste programări se respectă întocmai, astfel că și două minute de întârziere pot duce la pierderea programării online.

În cât timp se eliberează pașaportul pentru minor în 2022

Cererile pentru eliberarea pașaportului pentru minor depuse în țară sunt soluționate într-un termen de 15 zile lucrătoare.

La ridicarea paşaportului simplu electronic şi a paşaportului simplu temporar, persoana prezintă un document de identitate valabil, însoţit de certificatul de naştere al minorului sub 14 ani, în original sau copie.

Acte necesare pașaport minor în 2022. Cum afli statusul pașaportului pentru minor

Cei care depun actele pentru pașaport pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Vezi și: Indemnizație creștere copil 2022. Tot ce trebuie să știi: acte necesare și condiții de acordare | Demamici.ro

Vezi si: Stimulentul de reinserție, majorat la 1500 de lei pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de 6 luni | Demamici.ro