Autismul virtual, boala copiilor uitati la televizor! Cum se manifesta?
Timpul petrecut excesiv in fata televizorului, a tabletei sau a telefonului ii afecteaza grav pe cei mici. Tot mai multi sufera de autism virtual. Medicii trag un semnal de alarma si ii avertizeaza pe parinti sa mearga la un control cu copilul daca acesta are probleme in a interactiona cu ei.
Cuprins:
Desi par inofensive, desenele animate, jocurile pe telefon sau tableta pot avea urmari grave asupra copiilor, mai ales asupra celor care au sub 2 ani. Cu cat petrec mai mult timp in fata ecranelor, cu atat sunt mai predispusi la autism virtual.
Autismul virtual, boala copiilor uitati la televizor! Marturii ale mamicilor
Ana, o mamica al carui copil a fost diagnosticat cu autism virtual, a explicat pentru Stirile Kanal D din ce cauza s-a imbolnavit fiul ei: „Fiind agitat, ii dadeam drumul la televizor sau ii dadeam telefonul sau chiar daca nu i-l dadeam eu, i-l dadea sora mai mare, care era cu telefonul si tot timpul era cu ochii in telefon. Petrecea intr-adevar foarte mult timp asa”.
Prin acelasi episod nefericit a trecut si o alta mamica, Alice. „Am inceput sa-mi pun semne de intrebare in momentul in care am vazut ca nu reactioneaza in momentul in care il strig. In momentul in care avea cate o nevoie pur si simplu ma lua de mana si ma ducea in locul respectiv, nu spunea nimic”, a marturisit mamica.
Era vorba despre aceeasi boala. Pentru a redeveni un copil normal a fost nevoie de un an intreg de terapie cu un psiholog. Specialistii spun ca in primii doi ani de viata copiii nu trebuie sa stea deloc in fata ecranelor, iar dupa aceasta varsta ii pot lasa, dar nu mai mult de 2 ore pe zi.
„Nu mai primeste informatie decat senzoriala auditiva, informatie care la nivel senzorial nu se transforma in perceptie decat prin interactiune directa cu mediul si cu obiectele din mediu si mai ales in corelatie cu toate celelalte senzatii”, a declarat psihologul Marius Zamfir.
La 90% dintre copiii diagnosticati cu o forma de autism cauza principala sunt televizorul, telefonul sau tableta. „Stand cu ochii in acele device-uri este clar ca de fapt nu mai interactioneaza la nivel social cu adultii din preajma lui”, a adaugat cadrul medical.
Medicii sfatuiesc parintii sa duca copiii la un control daca un an an si jumatate nu vorbesc, nu raspund la nume sau nu se joaca. Diagnosticat la timp, autismul virtual poate fi vindecat.
Citeste si:
ADEVARUL DESPRE DURERILE DE DUPA CEZARIANA – RAHIANESTEZIA SI DURERILE DE CAP