S-au nascut primii bebelusi modificati genetic. Cercetatorul care i-a creat, condamnat la inchisoare | Demamici.ro

Primii bebelusi modificati genetic

S-au nascut primii bebelusi modificati genetic. Creatorul lor, cercetatorul chinez He Jiankui, este cel care a incalcat legile naturii si a creat primii bebelusi modificati genetic din lume.

Cercetatorul nu a scapat nepedepsit pentru fapta sa si a fost condamnat la trei ani de inchisoare. El a fost acuzat la sfarsitul anului 2019 de practicarea ilegala a medicinei de instanta din tara sa.

Bebelusi modificati genetic, creati pentru a-i scapa de HIV

In urma cu doi ani, He Jiankui a spus ca a folosit tehnica de editare genetica CRISPR-Cas9 pentru a modifica genomul unor gemene, cu scopul de a le proteja de infectia cu HIV. Tatal fetitelor fusese diagnosticat pozitiv cu acest virus, potrivit stiripesurse.ro.

Citeste si: Sarcina oprita din evolutie din cauza anomaliilor genetice | Demamici.ro

Primii bebelusi modificati genetic
Anuntul cercetatorului a fost primit cu reticenta, mai ales din punct de vedere etic.
Mai mult, He Jiankui si colaboratorii sai ar fi falsificat documente si ar fi recrutat barbati bolnavi de SIDA pentru a face acest studiu.

Astfel, in urma acestor experimente, doua femei au nascut trei bebelusi modificati genetic.

Vezi si: Lulu și Nana, primele fetițe gemene modificate genetic. Cercetătorul chinez le-a editat genetic pentru a le feri de boli | Demamici.ro

Mutatii nedorite la nasterea bebelusilor

Primii bebelusi modificati genetic

Cercetatorul si cei doi complici ai sai au fost condamnati la pedeapsa cu inchisoarea.

„Cei trei acuzati nu au avut calificare pentru a practica medicina si, cautand sa obtina faima si avere, au încalcat deliberat legislatia nationala privind cercetarile stiintifice si tratamentele medicale”, se arata in decizia instantei. „Au incalcat minimele reguli ale eticii in cercetarea stiintifica si medicina”, potrivit aceluiasi document.

Citeste si: Genetica bebelusului – ce trasaturi mosteneste doar de la tata | Demamici.ro

Totodata, tehnica de editare genetica folosita pentru obtinerea gemenelor Lula si Nana din China ar fi produs si o serie de mutatii nedorite.

He Jiankui a declarat in primele faze ale cercetarii ca descoperirea sa ar putea „controla epidemia de HIV„, dar nu a fost clar daca scopul initial – imunizarea bebelusilor in fata virusului imunodeficientei umane (HIV) – a fost atins, pentru ca echipa acestuia nu a reusit sa reproduca mutatia genetica ce ofera aceasta protectie.

In intreaga lume sunt foarte putini oameni care se nasc cu aceasta imunitate. Ei sunt purtatori ai unei mutatii a genei CCR5.

Primii bebelusi modificati genetic

„Afirmatia ca au reprodus varianta prevalenta CCR5 este o denaturare sfruntata a datelor actuale si poate fi descrisa doar astfel: un fals deliberat. Studiul (original, n.r.) arata in schimb ca cercetatorii au esuat in reproducerea mutatiei CCR5”, mai spune Fiodor Urnov, cercetator la Universitatea California din Berkeley.

Mai multe informatii despre acest subiect pe digi24.ro.

Vezi si: Lulu și Nana, primele fetițe gemene modificate genetic. Cercetătorul chinez le-a editat genetic pentru a le feri de boli | Demamici.ro