Părinții români, arestaţi în Danemarca după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană, suspecți de provocarea sindromului copilului scuturat | Demamici.ro

Părinții români, arestaţi în Danemarca după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană, suspecți de provocarea sindromului copilului scuturat | Demamici.ro

Părinții români, arestaţi în Danemarca după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană, suspecți de provocarea sindromului copilului scuturat. Doi români, părinţii unui băieţel de cinci săptămâni, stabiliţi în Danemarca, au fost arestaţi după ce au ajuns la spital cu cel mic. Bebelușul a fost preluat de medici în stare critică, acesta având hemoragie craniană, cu suspiciunea de victimă a „sindromului copilului scuturat”.

Așa cum prevede legea în astfel de cazuri în Danemarca, medicii au alertat autoritățile, iar părinții au fost arestați. Familia din România a celor doi susţine că problemele de sănătate ale copilului provin în urma naşterii şi au cerut ajutor autorităţilor de la Bucureşti.

Ministerul român de Externe a publicat pe site, sâmbătă seara, noi precizări despre cazul românilor arestați în Danemarca. Potrivit celor mai recente informații, bebelușul a fost internat în urmă cu o săptămână, pe 29 ianuarie, iar Ambasada a fost anunțată despre caz miercuri, 2 februarie , de o rudă a părinților arestați.

Aceștia nu au voie să-și vadă copilul și au avocați din oficiu, dar Ambasada română a pus la dispoziția familiei extinse și o listă suplimentară cu avocați danezi specializați în domeniul instituționalizării de minori.

Reprezentanții Ambasadei României au luat legătura cu spitalul în care se află internat bebelușul și mențin permanent legătura cu personalul medical referitor la îngrijirile acordate și evoluția stării de sănătate a copilului, relatează digi24.ro.

În paralel, Ambasada a demarat demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez al bebelușului în registrele de stare civilă române, pentru eliberarea unui certificat de naștere românesc pentru minor.

Se pare că Ambasada României la Copenhaga a reușit să obțină permisiunea de a o vizita pe mamă în centrul de detenție în care se află. Se încearcă obținerea permisiunii și pentru vizitarea tatălui care este reținut într-un alt centru din Danemarca. Reamintim că cei doi soți români au fost reținuți în statul nordic la câteva zile după ce și-au dus copilul la spital. Medicii suspectează că micuțul Mathias Rotundu ar fi putut fi victima sindromului copilului scuturat, ipoteză care se investighează.

Părinții români, arestaţi în Danemarca după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană, suspecți de provocarea sindromului copilului scuturat | Demamici.ro

Părinții români, arestaţi în Danemarca după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană, suspecți de provocarea sindromului copilului scuturat. Ce spune ambasadorul român la Copenhaga

Ambasadorul român la Copenhaga, Mihai Alexandru Grădinar, a precizat, sâmbătă, la Digi 24, că bebeluşul este internat într-o unitate sanitară din oraşul Odense şi este în afara unui pericol iminent.

„Poliţia daneză ne-a transmis că minorul a fost internat în stare critică, iar legat de starea de sănătate pot să vă spun că în prezent este în afara pericolului de moarte şi primeşte în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinţii au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de patru săptămâni în centre diferite cu suspiciunea de provocare a sindromului bebeluşului scuturat. Investigaţia în prezent se află în stadiu incipient”, a declarat ambasadorul român.

Părinții români, arestaţi în Danemarca după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană, suspecți de provocarea sindromului copilului scuturat | Demamici.ro
Momentele cumplite prin care trec părinții români arestaţi în Danemarca. Bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, solicită aducerea în țară a copilului familiei Rotundu

„Am transmis în această dimineaţă o scrisoare oficială din partea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse către Ministerul Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicităm o soluţie de comun acord pentru aducerea în ţară a copilului familiei Rotundu, evident când starea de sănătate îi va permite acest lucru. În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluţie pentru orice copil aflat într-o situaţie dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar legislaţia naţională este adaptată în acest sens.

Ţinând cont că atât minorul, Mathias Rotundu, cât şi părinţii săi sunt cetăţeni români, este o obligaţie să adoptăm măsurile de urgenţă necesare pentru identificarea unei soluţii urgente şi imediate care să asigure respectarea interesului superior al copilului. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse are obligaţia de a garanta că fiecărui copil român îi sunt respectate drepturile, în integralitatea lor. În acest sens, am demarat deja, prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Copilului şi Adopţie, procedurile de evaluare a bunicilor materni, din judeţul Vaslui, care şi-au exprimat primii disponibilitatea de a îngriji copilul, dar va fi făcută şi o anchetă socială a familiei bunicilor paterni. În scurt timp toate documentele şi rezultatele verificărilor efectuate vor fi puse la dispoziţia autorităţilor daneze, pentru a servi drept bază legală la solicitarea noastră privind aducerea copilului în România.

Nu încercăm să interferăm în evaluările pe care autorităţile daneze le fac în acest moment, dar ne arătăm sprijinul pentru a putea oferi acestui copil şansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparţine, chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită şi nu cea naturală. Am trimis autorităţilor daneze că vom transmite toate documentele şi acordurile necesare în vederea asigurării faptului că viaţa acestui copil va fi protejată corespunzător în România, iar situaţia acestuia va fi supravegheată de către serviciile noastre sociale pe termen lung. Este o dovadă a angajamentului nostru de a colabora şi de a stabili o bază de lucru transparentă pentru atingerea scopului nostru comun, reprezentat de reunirea acestui copil cu familia sa din România”, este poziția fermă a Gabrielei Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, exprimată public pe contul de socializare.

Sorana și Ionuț Rotundu, arestați după ce bebelușul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană

Sorana și Ionuț Rotundu întâmpinau cu multă bucurie venirea pe lume a primului lor copil în decembrie 2021, la trei ani de când și-au unit destinele. Pe 26 decembrie, Mathias Rotundu a fost născut pe cale naturală. Aparent, bebelușul era perfect sănătos. La doar două zile după externarea din maternitate, au început primele probleme. Fratele Soranei povestește coșmarul prin care au trecut tinerii părinți: „Copilul scădea în greutate, nu mânca, ce mânca vomita. Nu se mai oprea din plâns. Plângea şi noapte şi zi.” De asemenea, familia susține că părinții au solicitat ambulanța de mai multe ori, însă abia în ziua de 31 ianuarie, când situația bebelușului s-a înrăutățit foarte mult, a ajuns și serviciul de ambulanță.

Fratele Soranei: „Dădea necontrolat din mâini, din picioare, din cap şi s-a învineţit la faţă şi la insistenţele lor a venit ambulanţa.”

La spital, cadrele medicale au transmis părinților că băiețelul are o hemoragie craniană. Tot la spital au venit și polițiștii care i-au arestat pe cei doi părinți pentru o perioadă de 4 săptămâni, fiind efectuate cercetări pentru violență în familie.

Ce este sindromul copilului scuturat

Sindromul copilului scuturat apare în momentul în care bebelușul este zgâlțâit, scăpat din brațe, aruncat (chiar și între perne), lovit intenționat în zona capului. Sindromul, descris inițial de doctorii John Coffey-radiolog și Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezintă o alterare gravă a creierului, retinei, membrelor și coastelor.

Peste 1400 de cazuri se înregistrează lunar la nivel mondial. Când un adult scutură viguros un sugar (până într-un an) există riscul apariției leziunilor. Cele mai multe cazuri ale acestei afecțiuni au fost înregistrate la copiii sub 1 an, vârstă medie a victimelor fiind de 3-8 luni.

Dupa scuturarea copilului, presiunea la nivelul scalpului creste foarte mult. Leziunile devin si mai grave in momentul in care copilul scuturat este lovit sau trantit chiar si pe salteaua patului.

Cei care aplica acest tratament copilului pot fi chiar parintii care incearca sa linisteasca un copil care plange neconsolat. Fustrarile, oboseala sau stresul sunt alti factori care ii determina pe adulti sa apeleze la aceasta tactica de scuturare a micutului. Se estimeaza ca 65 – 90% dintre agresori sunt barbati.

„Sindromul bebelușului zgâlţâit este, fără îndoială, cea mai mortală formă de abuz asupra copiilor. De obicei, apare înainte de vârsta de 12 luni, când un părinte își pierde în cele din urmă răbdarea dacă nu poate calma bebelușul care plânge. De frustrare îl apucă de umeri și scutură rapid corpul copilului. Capul bebelușului poate fi lovit de o suprafață sau gâtul îi poate fi fracturat.

Creierul este lovit în interiorul dur al craniului, se ajunge la umflarea creierului și ruperea venelor minuscule provocând sângerare care pune viața în pericol. Cazurile grave sunt vârful aisbergului. Mulți copii pot avea leziuni minime ale creierului care nu sunt diagnosticate, dar care pot duce la probleme neurologice, cum ar fi deficit de atenție și probleme de învățare”, a explicat pediatrul american Harvey Karp.

Despre semnele si simptomele acestui sindrom puteți citi AICI!

Vezi și: Sindromul copilului scuturat – cat de periculos poate fi sa-ti zgaltai bebelusul VIDEO | Demamici.ro

Vezi și: Sindromul copilului zgaltait. Greseala comisa de parinti, care pune copilul in pericol | Demamici.ro