Obiectele mici din casă, un pericol uriaș: „Copilul meu era să moară înecat cu o baterie cât un nasture!” | Demamici.ro

Obiectele mici din casă, un pericol uriaș:

Obiectele mici din casă, un pericol uriaș: „Copilul meu era să moară înecat cu o baterie cât un nasture!” Obiectele mici pot deveni cele mai mari pericole pentru copii.

Curiozitatea celor mici se poate transforma cu ușurință într-o tragedie, chiar și într-o clipă de neatenție. O mamă a trei copii i-a avertizat pe părinți cu privire la pericolele unor astfel de incidente, după ce a trecut prin clipe de coșamr cu băiețelulul ei cel mic.

Ashley Mendez a povestit pe rețelele de socializare întâmplarea prin care ea și familia ei au trecut și din care speră să învețe fiecare mamă, astfel încât să nu se ajungă la tragedii.
Copilul ei înghițise o baterie rotundă, de mici dimensiuni, iar coșmarul s-a declanșat atunci când și-a dat seama că micuțul ei nu mai respiră.

„Este îngrozitor să vezi cum copilul tău nu mai respiră, nu mai are ochii deschiși, iar medicii ți-l smulg din brațe, pentru a-l opera ca să-i salveze viața. Era martie 2020 și seara a început normal, fără să anunțe spaima ce ne va cuprinde sufletele în scurt timp. Soțul meu era afară și frigea niște burgeri, iar eu în bucătărie, pregăteam alte mâncăruri pentru cină.

Într-o fracțiune de secundă viața noastră a fost dată peste cap, când fiul nostru a bătut în ușa de sticlă, arătându-i tatălui său că are ceva în gură. Soțul meu a strigat la mine spunându-mi că fiul nostru a înghițit probabil o monedă.

Fiind asistentă medicală, mi-am evaluat imediat copilul să văd dacă prezintă semne de sufocare. Din fericire respira și încă avea culoarea roz, nu părea să se chinuie prea tare. Plângea strigând: „Bănuț, mami!” apoi am încercat să-l fac să elimine obiectul, intuind că acesta se află încă la nivelul gâtului”.

Obiectele mici din casă, un pericol uriaș: "Copilul meu era să moară înecat cu o baterie cât un nasture!"

Ashley Mendez și copilul ei au ajuns la Urgențe cu Ambulanța, acolo unde copilului i s-a făcut o radiografie.

Obiectele mici din casă, un pericol uriaș: bateriile pot provoca răni greu de vindecat

Inițial, chiar și medicii au fost convinși că este vorba de o monedă.

„Doctorii ne-au liniștit într-o primă fază în privința monedei. Urma să i-o scoată și să putem merge acasă chiar în acea noapte”, a mai povestit Ashley.

Totuși, la o privire mai atentă pe imaginile de la radiografie, situația avea să ia o întorsătură neașteptată.

Obiectele mici din casă, un pericol uriaș: "Copilul meu era să moară înecat cu o baterie cât un nasture!"

„Când a ajuns pe mâna chirurgilor radiografia, aceștia ne-au întrebat dacă nu cumva băiatul nostru a avut acces la o baterie plată (gen buton) care este destul de mică. Eu și soțul ne uitam unul la altul și amândoi am răspuns imediat că nu, absolut deloc. Apoi mi-am amintit brusc de cântarul meu de bucătărie.

Cântăream ingredientele în timp ce găteam, iar fiul meu a luat cântarul și s-a jucat câteva clipe cu el pe podeaua din bucătărie, dar l-a văzut mama soacră și l-a îndepărtat de el. Nici prin cap nu ne-a trecut că el ar fi putut să aibă acces la bateria cântarului, pe care o schimbăm destul de rar.”

Obiectele mici pot ucide. Copilul a rămas cu o gaură în gât din cauza bateriei

Medicii au decis să îl opereze de urgență, iar intervenția trebuia să dureze între 15 și 30 de minute.

„După o oră a venit o asistentă la noi și ne-a spus că medicul întâmpină probleme în scoaterea bateriei din gâtul micuțului, așa că a trebuit să ceară ajutorul chirugilor de la ORL.

A mai trecut o oră și abia atunci am aflat că au reușit să-i scoată bateria din gât și că acum se afla la terapie intensivă. Chirurgii au stat de vorbă cu noi și au încercat să ne liniștească, explicându-ne că, fiind extrasă la 5 ore după ingerare, bateria ar fi făcut daune minime în corpul băiatului nostru, dar, pentru siguranță l-au programat la un RMN în ziua următoare.

Când am intrat să-l vedem, copilul meu era la terapie intensivă, intubat, cu analgezice, antibiotice și sedative.

Rezultatul RMN-ului nu a fost deloc încurajator. Se pare că polul pozitiv al bateriei a creat aparent o încărcătură negativă cu vasele de sânge din spatele esofagului fiului meu. Acest lucru a format un fel de magnet între baterie și sânge.

Bateria a început să erodeze țesutul esofagian al copilului meu, lăsându-i efectiv o gaură în gât. Dar asta nu era tot: copilul avea și o infecție la nivelul pieptului, datorită fluidelor care nu au mai circulat normal fiind blocate de baterie.”

Obiectele mici din casă, un pericol uriaș: "Copilul meu era să moară înecat cu o baterie cât un nasture!"

Recuperarea s-a dovedit a fi extrem de anevoioasă pentru copil. A urmat un lung tratament cu antibiotice pentru a scăpa de infecție și pentru a ajuta la închiderea găurii din gât, dar și o lungă perioadă de monitorizare după externare.

„Medicii ne-au spus că este posibil să urmeze o a doua intervenție chirurgicală pentru reconstrucția țesutului esofagian și, probabil că ne vom lovi și de alte lucruri pe care încă nu le cunoaștem.”

Ashley și-a dorit să tragă un semnal de alarmă în rândul părinților, iar astfel de incidente să nu mai aibă loc. Astfel de baterii mici și plate sunt adesea folosite în micile aparate electrocasnice, dar și în numeroase jucării pentru cei mici.

„Nu am știut niciodată că o baterie atât de mică poate provoca o tragedie atât de mare, dar uite că s-a întâmplat! Distribuiți povestea mea, ca ea să salveze cât mai multe vieți!”

Vezi si: O fetiță de 11 luni a stat 4 luni cu o baterie blocată în gât. Medicii au crezut că are amigdalită | Demamici.ro

Vezi si: O fetiță de 1 an si 7 luni a murit după ce-a înghițit o baterie. Mama: „Simt o durere pe care n-o voi putea exprima niciodată!” | Demamici.ro