Dezvoltarea limbajului la bebelus. De ce nu e bine sa-i vorbesti „alintat” | Demamici.ro

Dezvoltarea limbajului la bebelus. De ce nu e bine sa-i vorbesti

Dezvoltarea limbajului la bebelus este in stransa legatura cu factorii externi si mediul in care traieste copilul in primii ani de viata.

„Tine-i cel mai dlagut bebe?”, „Vlei sa papam laptic?”, „Hai sa-ti dai tutele (n.r. – sosetutele)”, „Unde-i ham-ham?” sunt doar cateva exemple din inventivitatea de care dau dovada parintii atunci cand vine vorba de alintatul copiilor. Parintii tind sa stalceasca intentionat cuvintele, imitand felul in care cel mic numeste obiectele.

Considerata o modalitate de a-si arata afectiunea, acest limbaj poate sa afecteze dezvoltarea limbajului copilului.

Un nou studiu arata ca e bine sa le vorbim copiilor in acelasi mod cum am discuta si cu un adult, de parca ar intelege deja tot ceea ce vrem sa ii spunem.

Dezvoltarea limbajului la bebelusi

Vezi si: Limbajul bebelusului. Ce incearca sa iti spuna in functie de tipul de plans VIDEO | Demamici.ro

Excesul de diminutive, cuvintele stalcite si sunetele ciudate ies din ecuatie

Parintii, in special mamicile, au falsa impresie ca un bebelus sau un copil mic te poate intelege mai bine daca ii vorbesti doar in „cuvinte dragute”: diminutive, sunete ciudate si uneori cuvinte care nici macar nu exista, dar care par sa exprime ceva dragut.

Acest mod de comunicare poate sa intarzie dezvoltarea limbajului, iar uneori, sa il altereze.

Vezi si: Bebelusul la 10 luni. Cat de bine intelege limbajul | Demamici.ro

Dezvoltarea limbajului la bebelus. Ce recomanda specialistii

Intonatia joaca si ea un rol foarte important in comunicarea cu bebelusul. Patricia Kuhl, directorul Institutului pentru Invatare si Stiinta Creierului de la Universitatea din Washington, recomanda trei modalitati de ajustare a limbajului in comunicarea cu copilul mic.

  • Intonatia inalta, cu o octava mai sus decat in mod normal – se atrage atentia copilului.
  • Accentuarea tonurilor inalte si cele joase. Transmiterea sentimentului de entuziasm si fericire. Copilul invata astfel sa asocieze emotiile cu anumite cuvinte
  • Discurs lent, cu pauze intre fraze, iar astfel se acorda sansa copilului de a participa si el la interactiunea sociala.

Vezi si: Cum deslusim limbajul bebelusilor la masa. Crina Coliban a explicat pas cu pas VIDEO | Demamici.ro

„Cu cat parintii folosesc mai des acest sistem de vorbire cu copilul, cu atat mai repede se va petrece si dezvoltarea limbajului la bebelus. Socializarea cu parintii reprezinta un catalizator in formarea limbajului. Ii stimuleaza pe copii nu doar sa-si asculte parintii, dar si sa inceapa sa vorbeasca”, a mai spus Patricia Kuhl.