Limbajul bebelusului. Primul an din viata copilului este mai dificil, la nivel de comunicare dintre mama si bebelus. El are loc mai degraba prin crize de plans si de cele mai multe ori mamele nu reusesc imediat sa isi dea seama din prima despre ce este vorba.
Expertii care au studiat limbajul bebelusului au ajuns la concluzia ca exista mai multe tipuri de plans. Fiecare transmite o emotie/nevoie in parte. Mamele care devin mai constiente de nevoia copilului lor si au rabdare sa acorde atentie semnalelor vor reusi sa isi linisteasca copilul mult mai usor si mai repede.
Limbajul bebelusului – Tipuri de plans si ce simbolizeaza
Ti s-a intamplat sa iti auzi bebelusul plangand timp de 5-6 secunde, iar apoi sa se opreasca timp de vreo 20 de secunde? Este un semn ca micutul a stat prea mult timp singur si acum are nevoie de atentia ta. Daca nu ajungi la timp, plansetul va deveni unul neconsolat.
Plansetul de durere este usor de recunoscut si cu siguranta nu il vei confunda cu celelalte. Bebelusul plange constant, fara sa schimbe intonatia.
In primul an de viata, copilul experimenteaza mai multe tipuri de disconfort – gazele si scaunul il pot deranja mai mult decat crezi.
Limbajul bebelusului atunci cand nu poate dormi
Somnul este un alt factor care declanseaza crizele de plans ale copilului. Atunci cand nu pot dormi, plansul lor va parea unul de „victima” si va fi insotit de mai multe reprize de cascat.
Un planset iritat, insotit de manute si picioaruse agitate si spate arcuit, poate indica un posibil disconfort.
Si, nu in ultimul rand, crizele de plans care dureaza ore in sir. Il iei in brate, te plimbi cu el, incerci sa il hranesti. Ai face orice ca sa il opresti din plans, insa nu ai idee cum sa procedezi! Relaxeaza-te. Copilul experimenteaza, cel mai probabil, o stare de frustrare sau e pur si simplu plictisit.
Limbajul bebelusului. Sunetele silabice
„Neh” – inseamna „Mi-e foame, vino sa ma hranesti”. Sunetul este creat atunci cand bebe impinge cu limba spre cerul gurii, declansand reflexul de supt.
„Eh”– „Cred ca o sa ragai”
„Oh” – „Sunt atat de somnoros si obosit”. Sunetul provine de la cascat.
„Heh” – Bebe incearca sa iti transmita o senzatie de disconfort pe care o resimte.
Limbajul trupului
Daca bebe isi arcuieste corpul in timp ce mananca inseamna ca e posibil sa aiba stari de reflux. Daca se arcuieste dupa ce a terminat de mancat, e de bine, inseamna ca se simte satul.
Atunci cand isi freaca cu manuta urechile, iar apoi incep sa planga, e un semn ca ar trebui sa va prezentati la medic.
Pumnii stransi pot indica stari puternice de foame. O mana relaxata sugereaza ca bebe este satul.
In perioada colicilor, bebelusul isi va ridica picioarele in aer, pentru a atenua starile de durere resimtite.