De ce este importantă vitamina D la copii și bebeluși în lunile de toamnă și iarnă. Obținerea suficientă a vitaminei D este esențială pentru ca oasele copiilor să se întărească, iar sistemul lor imunitar să poată alunga bolile.
Vitamina D intră în organism prin absorbția luminii solare și prin ingerarea alimentelor. Din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie, prin 15 până la 30 de minute petrecute afară în mijlocul zilei, pielea va produce toată vitamina D de care copilul are nevoie.
De fapt, într-o zi însorită de vară, un copil care poartă costum de baie poate genera 10.000 până la 20.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D după 15 până la 30 de minute. Corpul unei persoane nu se poate „supradoza” cu vitamina D prin expunerea la soare.
Alimente precum somonul, sardinele, tonul, uleiul de ficat de cod, gălbenușurile de ou și ciupercile shiitake conțin multă vitamina D. Mulți copii par să nu iubească aceste super-alimente cu vitamina D, așa că, din fericire, laptele cumpărat din magazin este adesea îmbogățit cu vitamina D. Cu toate acestea, nu toate produsele lactate sunt îmbogățite cu vitamina D, așa că asigurați-vă că citiți etichetele.
Când suplimentele de vitamina D sunt utile
În timpul toamnei și a iernii, când soarele nu este atât de generos, este bine să-i oferi copilului vitamina D. Majoritatea vitaminelor eliberate fără prescripție medicală pentru copii conțin 600 UI de vitamina D, care este doza zilnică recomandată stabilită de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru copiii cu vârsta de 1 an și peste.
Copiii care sunt obezi, care au pielea închisă la culoare, care ies rar afară sau care poartă îmbrăcăminte care acoperă cea mai mare parte a pielii pot avea nevoie de suplimente pentru a se asigura că au niveluri adecvate de vitamina D pe tot parcursul anului. Unele medicamente, cum ar fi anticonvulsivante, precum și ajutoarele de sănătate fără prescripție medicală, cum ar fi sunătoarea, pot interfera cu modul în care organismul nostru metabolizează vitamina D.
De ce este importantă Vitamina D la copii și bebeluși în lunile de toamnă și iarnă
Anumite afecțiuni, cum ar fi boala celiacă, pot interfera, de asemenea, cu absorbția vitaminei D. Discutați istoricul medical și stilul de viață al copilului dvs. cu medicul pediatru și asigurați-vă că menționați orice medicament sau suplimente pe bază de plante pe care copilul le ia. Pediatrul poate determina apoi necesarul zilnic de vitamina D al copilului dumneavoastră.
Există riscuri dacă copiii iau prea multă vitamina D din suplimente și alimente, inclusiv o șansă crescută de a dezvolta pietre la rinichi. Părinții trebuie să calculeze cantitatea de vitamina D pe care copilul lor o primește din lapte fortificat, alte alimente și suplimente de vitamine pentru a se asigura că doza totală nu depășește:
- 1.000 până la 1.500 UI pe zi pentru sugari
- 2.500 până la 3.000 UI pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 8 ani
- 4.000 UI pe zi pentru copiii de 9 ani și peste
De ce este importantă Vitamina D la copii și bebeluși în lunile de toamnă și iarnă. Paradoxul de protecție solară
Părinții știu că este important să protejeze pielea copilului lor de arsurile solare periculoase, leziunile pielii și viitoarele cancere de piele prin utilizarea protecției solare. Dar crema de protecție solară poate reduce producția de vitamina D cu 95% (SPF 8) până la 99% (SPF 15).
Ce trebuie să facă un părinte?
„În realitate, aceasta nu este o problemă prea mare din perspectiva vitaminei D”, spune Michael A. Levine, MD, director al Centrului pentru Sănătatea Osoasă de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP). „De obicei, recomandăm părinților să le permită copiilor să aibă 10 până la 15 minute de soare înainte de a aplica protecție solară. Acest lucru le permite să aibă o expunere suficientă la lumina soarelui pentru a-și îndeplini cerințele de vitamina D.
Chiar și după aplicarea protecției solare, copiii continuă să producă vitamina D, deoarece majoritatea copiilor – și nici adulții – nu aplică de fapt cantități adecvate de protecție solară înainte de a se expune la soare. Și mulți uită să aplice din nou protecție solară după câteva ore sau după ce au intrat în apă. Deci, în cele mai multe cazuri, utilizarea cremei solare nu interferează cu obținerea suficientă a vitaminei D.”
De ce este importantă Vitamina D la copii și bebeluși în lunile de toamnă și iarnă. Bebelușii au nevoie de un aport de vitamina D
Deoarece laptele matern obișnuit al unei mame nu oferă copilului ei suficientă vitamina D, bebelușii alăptați au nevoie de suplimente de vitamina D. Fie bebelușului i se pot administra direct picături de 400 UI pe zi, fie mama poate lua 5.000 UI pe zi (jumătate din pragul de siguranță).
Deși toate formulele standard pentru sugari sunt îmbogățite cu vitamina D, suplimentarea cu vitamina D este recomandată și pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf. „Un copil ar trebui să bea un litru de formulă în fiecare zi pentru a obține cantitatea recomandată de vitamina D”, spune dr. Levine, „și copiii mici s-ar putea să nu ia atât de mult.” Consultați-vă cu medicul pediatru sau cu furnizorul de asistență medicală al bebelușului pentru a vă asigura că primesc toată vitamina D de care au nevoie.
Testarea vitaminei D
Starea vitaminei D poate fi determinată cu ușurință printr-un simplu test de sânge care măsoară forma principală circulantă a vitaminei D, numită 25-hidroxivitamina D sau 25(OH)D. Testele de rutină nu sunt recomandate tuturor copiilor, dar unii pot beneficia de o evaluare de laborator.
Deși unele laboratoare raportează niveluri sub 30 ng/mL (nanograme per mililitru) ca fiind scăzute, majoritatea specialiștilor pediatrici sunt de acord că niveluri mai mari de 20 ng/mL de 25(OH)D sunt adecvate pentru majoritatea copiilor.
De ce este importantă Vitamina D la copii și bebeluși în lunile de toamnă și iarnă. Beneficiile pe termen lung ale vitaminei D adecvate
Au existat indicii că vitamina D poate ajuta de fapt la prevenirea unor boli. Aproape toate aceste studii au fost efectuate la adulți, astfel încât rezultatele ar putea să nu fie generalizabile la copii. În cea mai mare parte, studiile care identifică asocieri între riscul de îmbolnăvire și nivelurile scăzute de vitamina D nu au fost confirmate de studii clinice bine concepute. În unele cazuri, o lipsă de beneficiu a fost atribuită includerii pacienților care aveau deja niveluri ridicate de vitamina D. În alte cazuri, o lipsă de beneficiu a fost pusă pe seama utilizării dozelor de vitamina D prea scăzute.
Mai multe studii nu au reușit să demonstreze o relație între starea vitaminei D și riscul de a dezvolta diabet de tip 1, forma de diabet care este cea mai frecventă la copii. În plus, ideea că suplimentele de vitamina D pot preveni diabetul de tip 2, forma de diabet comună la copiii mai mari și la adulți, a fost recent stabilită într-un studiu riguros asupra adulților. În iunie 2019, un studiu finanțat de National Institutes of Health pe 2.423 de adulți a raportat că suplimentele zilnice de vitamina D nu au reușit să prevină diabetul de tip 2. În schimb, un studiu mai recent publicat în 2020 a examinat efectul colectiv a nouă studii clinice randomizate care au testat capacitatea suplimentelor de vitamina D de a preveni progresia de la prediabet la diabet de tip 2. În general, nu a existat niciun beneficiu, dar când au fost evaluate doar studiile care au utilizat doze moderate până la mari de suplimente (≥1000 UI/zi), a existat o mică reducere de 12% a riscului comparativ cu placebo.
Oasele puternice continuă să fie cel mai important beneficiu al vitaminei D. Cu toate acestea, vitamina este, de asemenea, cunoscută că susține sănătatea sistemului nervos, întărește apărarea împotriva infecțiilor și poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea plămânilor și a inimii.
Vezi și: Profilaxia rahitismului. Ce este rahitismul – simptome, cauze si tratament | Demamici.ro