Cristina a născut singură în cada unui cămin, apoi a abandonat bebelușul: „Nu voiam ca mama să fie iarăși judecată de lume” | Demamici.ro

Cristina a născut singură în cada unui cămin, apoi a abandonat bebelușul: „Nu voiam ca mama să fie iarăși judecată de lume” | Demamici.ro

Cristina a născut singură în cada unui cămin, apoi a abandonat bebelușul. Cristina, o tânără în vârstă de 25 de ani, din Chișinău, și-a abandonat bebelușul de doar o lună în scara unui bloc. Ea crede că a făcut cel mai bun lucru pentru cel mic, pentru că voia o viață mai bună pentru el și dorea să nu mai fie judecată de mama sa.

Cristina este din Chișinău și a povestit că și-a dat seama că este însărcinată când era în luna a patra de sarcină, dar nu a mers deloc la medic pentru investigații. Pe parcursul celor nouă luni de sarcină a ascuns tot și când a trebuit să nască, a făcut-o singură în cada căminului în care locuia cu ceilalți doi copii.

„Să recunosc că sunt însărcinată cu al treilea copil nu voiam. Nu mă deranja că voi avea copil, știam că nu am susținere, că voi fi din nou judecată, presată, voi fi îmboldită de mama cu chestia: uite ce este din viața ta, cine ai fost și cine ai ajuns. Nu voiam ca mama să fie iarăși judecată de lume, pentru că știam că o doare și nu reacționează normal în această situație”, a spus mama bebelușului.

Cristina a născut singură în cada unui cămin

Femeia a recunoscut că a dat naștere bebelușului acasă, într-o cameră de cămin, în cada cu apă caldă. În camera alăturată dormea fiica cea mijlocie.

„Nașterea a început la ora 4:00 dimineața, mai întâi s-au rupt apele și eu știam că gata, s-a pornit. O oră cât m-am chinuit, mă calma baia caldă. Au fost momente când mă gândeam că dacă pierd cunoștința, e gata, copilul se înădușă și risc să pierd viața și eu și el. M-am așezat la podea, iar fetița dormea pe pat. Mă străduiam să nu strig de durere, ca să nu o trezesc și să nu audă vecinii, pereții sunt foarte subțiri în cămin.

Rezistam strângând din dinți și cu mâinile în podea. Am născut singură, îmi dădeam seama că copilul poate fi mort. Prima ce am făcut, nu mă gândeam că mă doare sau că am rupturi, sau că am nevoie de ajutor medical, am spus: micuțule, respiră, plângi. Știam că trebuie să mă iau în mâini, să fiu tare, l-am pus pe piept, am pus prosopul peste el și stăteam cu el așa, ca să pot să îmi revin. El era destul de normal, avea mai mult de 2 kg, m-am uitat și la ora fixă când l-am născut, 5:15, avea puțină pigmentație, a deschis ochișorii, copil sănătos. Retrăiam, m-am străduit să fie totul steril. Mă gândeam: Doamne, cât de tare mă stimulezi ca acest copil să trăiască”, conform unimedia.info.

A abandonat bebelușul în scara unui bloc. „Nu voiam să îmi bat joc de el”

Bebelușul s-a născut pe 27 decembrie și a fost îngrijit de mama sa timp de aproape o lună, până aceasta a decis să îl abandoneze. Spera ca altcineva să îi ofere o viață mai bună.

„Nu voiam să îmi bat joc de el, i-am luat picăturile standarde, contra balonării. I-am acordat îngrijirea și când l-am lăsat, deschidea ochișorii normal. Eram gata să îl țin lângă mine, să îl îngrijesc până în momentul în care voi găsi o familie care e pedepsită de soartă și vrea un bebeluș, care poate să-l crească, să-l educe. De asta nu l-am omorât deodată, nu l-am aruncat. Era mai simplu, nimeni nu știa de el, puteam să fac acest lucru. Nu sunt monstru, îl iubeam, dar știam că nu îl pot lăsa”, a mărturisit tânăra.

Cristina a mai spus că și-a hrănit bebelușul înainte să-l abandoneze și i-a făcut și o poză. Mai mult, femeia a luat ca amintire suzeta micuțului.

„Știam că nu am de mers mult cu el, știam unde mă duc. Am intrat în Policlinica nr. 12, m-am ridicat la etajul 2, unde este odaia mamei și a copilului, știam de ea, dar când am întors capul, am văzut camera de luat vederi. Eram panicată, dar nu știam unde să îl las, dar nici să îl aduc înapoi acasă, eram hotărâtă deja. Știam regiunea, cunoșteam blocurile în care se lasă cărucioarele.

A doua idee a fost să îl las în cărucior, lângă ușa unei mame, care oricum îi va auzi plânsul. O domnișoară a deschis ușa și eu m-am strecurat înăuntru. Tremurând am scos copilul din geantă. Nu știu ce simțeam atunci, nu eram eu. De la panică și teama că voi fi observată, am uitat să îl învelesc. L-am îmbrăcat în costumaș călduț, pentru că vroiam să îl las la spital. Am pus bebelușul, am bocănit și am fugit repede. Unica ce am făcut, am lăsat bilețelul cu ora și data nașterii”, a relatat femeia.

„Am luat un lucru de la el, suzeta, altceva nu mai aveam ce să păstrez. era micuț, nu avea încă lucruri de care să fie atașat. Îmi dădeam seama că nu îl voi mai vedea niciodată”, a mai spus ea, conform aceleași surse citate.

Copilul a fost dus la spital, iar ulerior, polițiștii au identificat femeia care l-a abandonat, aceasta dovedindu-se a fi chiar mama micuțului. Tânăra susține că regretă fapta și vrea ca autoritățile să-i dea bebelușul pentru a-l crește ea, alături de cei doi copii pe care îi mai are.

Cum a ajuns România să aibă cele mai multe minore din UE care nasc înainte de 15 ani și cine se opune educației sexuale în școli?

România s-a aflat în ultimii ani pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele adolescente, potrivit datelor Eurostat. Cu toate acestea, educația sexuală nu este obligatorie în școlile din România.

Ce înseamnă educația sexuală, cine ar putea preda cursurile

Adina Manea, directorul executiv al Fundației „Tineri pentru tineri”, care predă astfel de cursuri în școlile din România, a explicat ce înseamnă orele de educație sexuală.

„Educația sexuală în niciun caz nu este doar despre folosirea prezervativului, despre prezentarea infecțiilor cu transmitere sexuală și a contracepției. În niciun caz nu este vorba despre dinamica actului sexual și poziții sexuale sau lucruri de genul acesta, cum sunt vehiculate de anumite persoane sau organizații în spațiul public. Este vorba despre dezvoltarea unor capacități, abilități și a unor cunoștințe corecte care să ajute copiii, apoi adolescenții și tinerii să ia cele mai bune decizii cu privire la propria lor viață sănătate”, a explicat Adina Manea, conform hotnews.ro.

Aceasta este de părere că educația sexuală îi ajută pe copii să se protejeze de abuzurile sexuale și să aibă ca adulți o relație sănătoasă cu partenerul de viață.

Lipsa educaţiei sexuale duce la abandon şcolar

Abandonul şcolar este un alt rezultat al sarcinilor nedorite la minore. „Să ne gândim comparativ la care sunt costurile statului pentru a asigura educaţie sexuală şi cât ajunge să câştige acesta datorită elevelor care ajung să îşi termine studiile, nefiind nevoite să renunţe la şcoală”, a precizat Andrei Mihai Tănase, Asociaţia Elevilor din Constanţa, conform adevarul.ro.

Acesta a prezentat cazul unei eleve care a născut la vârsta de 14 ani şi a fost obligată de tatăl ei să abandoneze şcoala. „Trebuie să lucrăm la prevenţia acestui fenomen şi astfel, vom asista la scăderea ratei părăsirii timpurii a şcolii, la momentul de faţă 18,1% în România”, a mai spus Tănase.

„Am simţit că este nevoie de educaţie sexuală în şcoli. Anul trecut, am vizitat un liceu tehnologic din Timişoara. Foarte multe dintre elevele de acolo au intrat în risc de abandon şcolar pentru că aveau sarcini nedorite”, a adăugat ea.

Eleva a vorbit şi despre faptul că în şcoli şi licee lipseşte consilierea şcolară sau dacă se face, nu este centrată pe elevi, cărora le este ruşine sau teamă să ceară informaţii despre contracepţie. În prezent, în ceea ce priveşte curricula la decizia şcolii, doar 4,73% dintre şcolile din România aleg să predea elevilor opţionalul Educaţie pentru sănătate, un număr mult mai mic decât şcolile din Republica Moldova, au spus specialiştii moldoveni.

ONG-urile lucrează cu mame minore

Asociația Dream Project lucrează de câțiva ani cu mame minore, le oferă consiliere, ajutor și cursuri de calificare pentru a se putea susține singure financiar. Din punctul lor de vedere, educația sexuală în școli este obligatorie.

„Din experiența noastră de până acum, cele mai multe mame minore cu care am lucrat ne-au povestit ca si-au luat informațiile despre propriul corp, despre relațiile cu băieții si începerea vieții sexuale din conversațiile cu prietenii si colegii sau de pe internet.

Niciuna nu a avut înainte de nașterea copilului, discuții care să aibă la bază informații științifice, clare, pe înțelesul lor, cu un adult de încredere, fie părinte, fie dascăl. Despre ore de educație sexuală nici nu poate fi vorba”. Știm situații în care tinere de 15, 16, 17 ani au ajuns să aibă copii pentru ca nu au știut ca au rămas însărcinate până in luna a 4-a de sarcină când nu mai poți lua in calcul alte opțiuni”, a explicat Marinela Rață, fondatoarea Asociației Dream Project pentru hotnews.ro.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Sursa foto: pixabay.com

Vezi si: Ducuță, bebelușul născut într-un grajd și abandonat de mamă: „A ajuns internat cu pământ în urechi” | Demamici.ro