Concediu de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi – Proiect de lege | Demamici.ro

Concediu de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi - Proiect de lege | Demamici.ro

Concediu de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi. Veste bună pentru cei care doresc să își întemeieze o famile! Deputatul Cristina Rizea a despus un proiect de lege care oferă posibilitatea ambilor părinţi să beneficieze simultan de concediu de creştere a copilului, însoţit de acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului la care aceştia au dreptul.

„În anumite cazuri, necesitatea prezenţei ambilor părinţi în etapa incipientă a vieţii unui copil este imperativă. De la educaţia timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea şi dezvoltarea competenţelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinţi, în cazul în care aceştia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur”, explică deputatul Cristina Rizea.

Statul ar urma să susţină ambii părinţi să stea în concediul pentru creşterea copilului atât simultan, cât şi în perioade separate, aşa cum este în prezent.

Concediu de creştere a copilului simultan pentru ambii părinţi. Tatăl ar putea fi alături de mamă în primele luni după nașterea copilului

De exemplu, ambii părinţi pot opta pentru concediu de creştere a copilului în primele 6 luni de la naştere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinţi.

„În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune. Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creştere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinţi nu este suprasolicitat de responsabilităţile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a mai spus deputatul.

Prin această propunere legislativă este modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Aceasta prevede ca cel puţin o lună din perioada de concediu de creştere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. În ipoteza în care părintele care nu a solicitat iniţial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul.

Vezi și: Concediu paternal la nașterea fiecărui copil. Tatăl salariat poate ajunge să aibă 15 zile libere | Demamici.ro

Vezi și: Taţii, obligaţi prin lege să-şi ia două luni de concediu pentru creșterea copilului | Demamici.ro