Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Alege înțelept jucăriile pentru micuțul tău – sfaturi utile | Demamici.ro

Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Alege înțelept jucăriile pentru micuțul tău - sfaturi utile | Demamici.ro

Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Alege înțelept jucăriile pentru micuțul tău – sfaturi utile. Când vine vorba despre fericirea copilului, un părinte ar face orice. De multe ori, acest orice se traduce și prin încălcarea unor reguli, iar copilul iese de fiecare dată din magazin cu câte o jucărie nouă. Cum putem stopa acest obicei care are numai minusuri: copilul ajunge să creadă că i se cuvinte orice și oricând, în casă ajungem să depozităm munți de jucării, iar prin buzunare începe să bată vântul?

Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Nu-i mai cumpăra orice jucărie! Învață cum să stabilești reguli și să spui nu copilului

Copiii au nevoie de limite și reguli pentru a se simți în siguranță. A fi un părinte bun înseamnă și a ști cum să stabilești limitele, chiar dacă acest lucru vine la pachet cu plânsete.

Mulți părinți renunță la limite și la reguli în momentul în care se lovesc de reacția negativă a copilului. Dacă „scena” se produce în public, cum ar fi într-un magazin, încălcarea pactului făcut acasă devine un obicei. Mulți părinți s-ar da peste cap numai să nu-și vadă copilul plângând sau să nu fie „făcuți de rușine” în public. Când un copil testează limita impusă de părinte, comportamentul acestuia va atrage cu siguranță atenția. Se va înfuria. Va striga, se va trânti pe jos. Va arunca cu lucruri.

Ce facem în această situație? Cedăm și cumpărăm jucăria din magazin? NU, niciodată nu renunțăm la limitele pe care le stabilim. Este normal ca cel mic să protesteze și să vrea să-și satisfacă dorința, însă atâta timp cât tu ai stabilit limita, ai decis că aceasta e necesară/ i-ai comunicat-o copilului și ați stabilit de comun acord respectarea ei, nu poți da înapoi indiferent de „spectacol”. Dacă părintele cedează și renunță la limită, copilul învață că poate obține ce vrea manifestând un comportament negativ. Practic, un părinte care cedează în fața plânsetelor, urletelor, lovirilor care vin din partea copilului, îi încurajează acest tip de comportament.

Oricât de greu și incomod ar fi, adultul trebuie să conștientizeze că limita nu poate fi încălcată și o singură excepție poate crea un precedent care îi va da toată munca peste cap.

Cum evităm tantrumurile la cumpărături? Sfaturi de la Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental

Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental: „Copilul, pentru a învăța să se abțină de la lucruri pe care și le dorește, trebuie să își dezvolte unele abilități de inhibiție (ale cortextului prefontral) – care nu sunt înnăscute, ci se dezvoltă treptat la fel ca învățarea mersului, a limbajului, a emoțiilor, etc.

În primul rând, este bine să anticipăm cu o zi sau măcar cu câteva ore înainte o sesiune de cumpărături. Putem discuta cu copilul, anunțându-l ce urmează să facem. Este bine să le vorbim în cuvinte simple (pe înțelesul lor) și să ținem cont că (încă) nu sunt orientați temporal, deci au nevoie de repere temporale pe care ei le cunosc (de exemplu, după ce te trezești, după micul dejun, etc.). Tot în anticipare poate intra și momentul pregătirii unei liste de cumpărături împreună, mai ales dacă lista e una scurtă, de câteva lucruri.

Totuși, e bine să anticipezi și un tantrum, imaginează-ți că s-ar putea întâmpla în ciuda tuturor pregătirilor tale și este important să ai un plan de rezervă pentru asta. De exemplu, daca ia o jucărie de pe raft și începe să fugă cu ea, mergi calm după copil. Nu fugi! Nu-i da senzația de joacă! Apoi puneți împreună jucăria înapoi: „acum punem jucăria la locul ei și plecăm acasă.”  Trebuie să fiți pregătiți și pentru o astfel de soluție, de asta nu e bine să lăsați cumpărăturile cele mai importante în ultimul moment pentru că veți face compromisuri care pot menține astfel de comportamente.”

Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Mai puțin înseamnă mai mult când vine vorba despre jucării. Cum aleg jucăriile potrivite pentru copilul meu?

Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Alege înțelept jucăriile pentru micuțul tău - sfaturi utile | Demamici.roCa în orice domeniu, calitatea primează, și în cazul jucăriilor, atunci când luăm o decizie de cumpărare. Câteva articole bine alese, confecționate din materiale naturale, conform normelor de siguranță reglementate, se pot dovedi mai utile decât o grămadă de plasticuri colorate, de o calitate îndoielnică. În momentul în care cumpărăm o piesă vestimentară ne uităm cu atenție la materialul din care este confecționată, la cusături, la design. Părinții trebuie să fie la fel de riguroși și în selectarea jucăriilor pentru copiii lor. Pe unicornulvesel.ro, magazin cu 14 ani de experiență în lumea jucăriilor, jocurilor și cadourilor pentru copii, mai mult de 90% dintre produsele comercializate sunt fabricate în Europa, iar calitatea jucăriilor este garantată.

O jucărie de calitate ajută copilul să-și dezvolte abilitățile vizuale/ tactile/ auditive sau de coordonare

Nu este suficient ca o jucărie să fie frumoasă. Aceasta trebuie să fie, în primul rând, utilă. Copilul învață cel mai bine prin joacă, așadar, prin oferirea unor jucării educative de calitate îl ajutăm pe cel mic să-și dezvolte abilitățile (intelectuale, creative, logice, emoționale, psihice). Jucăriile sunt foarte importante în viața copiilor. Ele ar trebui să-i învețe lucruri despre lumea înconjurătoare, dar și despre limite. Diminuând cantitatea și crescând calitatea jucăriilor/ jocurilor pe care le cumpărăm pentru copiii noștri, cultivăm o serie de beneficii importante:

Boost al creativității. Cu cât camera este mai aerisită/ mai puțin sufocată de jucării, cu atât copilul are mai mult spațiu pentru a-și da frâu liber imaginației. Când cel mic are la îndemână doar câteva jucării (pe care le tot rotim la un anumit interval de timp), cu atât va căuta modalități alternative de a le integra în jocurile sale. Copilul va găsi în permanență noi căi de a pune în valoare calitățile jucăriilor pe care le are la îndemână și își antrenează creativitatea. Studiile arată că acei copii care sunt încurajați să-și folosească imaginația în timpul jocului, vor deveni adulți mai creativi, cu un vocabular mai bine dezvoltat, vor avea mai puține tendințe spre agresivitate și vor avea o încredere de sine sporită. Jocurile Montessori / S.T.E.M / Teacher Tested / Handmade Creations fac parte din gama de produse special concepute să dezvolte multiplele inteligențe ale unui copil. Astfel de jucării educative, interactive, potrivite pentru jocurile de rol, dar și Arts & Crafts (utile pentru dezvoltarea motricității fine și a creativității) găsiți pe unicornulversel.ro.

Echipa Unicornul Vesel: „Privim jucăriile ca exerciții pregătitoare pentru viață. Însă, în același timp, considerăm că acestea rămân jucării, oferindu-le copiilor plăcere, distracție, bucuria și amuzamentul de a descoperi lucruri noi, în fiecare zi.”

Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Alege înțelept jucăriile pentru micuțul tău - sfaturi utile | Demamici.ro

Rețin atenția pentru o perioadă mai lungă de timp. Când copilul are la dispoziție la varietate prea mare de jucării, atenția sa este distrasă și tinde să le exploreze superficial pentru distracția sa de moment, fără a descoperi cu adevărat potențialul acelei jucării și fără a se simți inspirat de aceasta. Un studiu condus de Claire Lerner și finanțat de Guvernul Statelor Unite ale Americii a avut drept scop analizarea programelor educaționale. Una dintre concluziile acestei cercetări a fost că acei copii cu vârsta sub 5 ani, care au prea multe jucării, nu își pot focusa atenția suficient timp pentru îndeplinirea unei anumite sarcini.

Aceștia tind să trateze totul superficial, fără a se implica cu adevărat într-o activitate și fără a-și menține concentrarea suficient de mult încât să ducă la bun sfârșit procesul de învățare. „Studiile noastre arată că atunci când oferim copiilor prea multe jucării sau jucării necorespunzătoare dezvoltării lor, le putem face rău. Copiii se simt copleșiți și nu se pot concentra asupra unui lucru suficient de mult timp astfel încât să învețe ceva din el”, a declarat Lerner. Puteți găsi multe informații utile despre felul în care copilul se dezvoltă prin joacă, sfaturi despre alegerea jucăriilor în cartea „Zero to three”, aparținând autoarei Claire Lerner (specialist în dezvoltarea copiilor).

Jucăriile devin mai apreciate. Când copilul are la dispoziție mai puține jucării, legătura emoțională pe care o dezvoltă cu acestea este mai puternică. Copilul tinde să atribuie jucăriei o valoare deosebită, privind-o ca pe ceva special. Cel mic se responsabilizează, având mai multă grijă de bunurile sale pe care ajunge să le aprecieze mai mult.

Abilități de relaționare sporite/ dezvoltarea conștiinței sociale. Copiii care au mai puține jucării la dispoziție învață mai bine să-și dezvolte relațiile interpersonale și interacțiunile sociale cu alți copii, dar și cu adulții. Jucăriile pe bază de ecrane sau cele care necesită doar apăsarea unor anumite butoane, în mod mecanic, au efecte negative pe termen lung, mai ales în ceea ce privește relaționarea. Copiii care petrec mai mult timp în natură, jucându-se afară, ajung să interacționeze mai mult cu alți copii, dezvoltându-și astfel latura socială. Jucării/ jocuri potrivite activităților în aer liber (tobogane, leagăne, mașinuțe) găsiți și aici.

Copilul nu are nevoie de munți de jucării pentru a fi fericit. Alege înțelept jucăriile pentru micuțul tău - sfaturi utile | Demamici.ro

Interes sporit pentru alte activități. Jucării mai puține înseamnă mai mult timp pentru activitățile de afară, pentru citit cărți, pictat sau desenat. Jucatul cu mingea, cu păpușile, crearea de haine pentru jucării, confecționarea avioanelor din hârtie sau citirea unei cărți într-un loc retras și confortabil, pot reprezenta activități utile menite să hrănească creativitatea, intelectul și abilitățile sociale ale copiilor.

Unicornul Vesel pe Facebook și Instagram.

Vezi și: Copiii învață cel mai bine prin joacă. Ajută-ți copilul să-și dezvolte abilitățile oferindu-i jucării educative de calitate | Demamici.ro

Vezi și: Nu-i mai cumpăra orice jucărie. Un studiu explică de ce are nevoie, de fapt, copilul pentru a fi fericit și inteligent | Demamici.ro