Bani pentru cadourile profesorilor? O întrebare la care ajung mulți părinți, la un moment dat, în preajma serbărilor de final de semestru sau în contextul anumitor evenimente festive, cum ar fi apropierea Crăciunului.
O practică des întâlnită la noi, strânsul de bani pentru cadourile proeforilor a început să nască tot mai multe discuții în contradictoriu.
Iar unii dascăli au îndrăznit chiar să returneze darul primit din partea elevilor, menționând clar către părinți că nu își doresc să se strângă bani pentru o astfel de cauză.
De cealaltă parte, alte cadre didactice se arată nemulțumite dacă nu primesc astfel de „atenții” sau dacă darul cumpărat nu a fost unul pe gustul lor.
O profesoară din învățământul primar refuză cadourile de la elevi: „De la început le-am spus că nu primesc cadouri ”
Claudia Chiru, profesoară în învățământul primar, este unul dintre dascălii care se opun vehement acestei „tradiții”, care, potrivit declarațiilor ei, ar trebui să înceteze să mai devină o tradiție.
„Da, tradiția aceasta de a aduce învățătorului sau profesorului cadou există de când lumea și pământul. Și haideți să nu o numim tradiție. Să începem prin a șterge acest cuvânt. Deci, nu este o tradiție! Este ceva ce unii oameni au început să facă din diverse motive. Acum, fiecare adult este responsabil să discearnă și să stabilească dacă dorește să facă un lucru sau nu.”, a declarat Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar, antreprenoare și fondatoarea SAGA Kid, în emisiunea „Părinți Prezenți”.
Bani pentru cadourile profesorilor? Singurele 3 cadouri pe care un dascăl are voie să le primească
După părerea profesoarei Claudia Chiru, cadourile de apreciere către profesor ar trebuie să fie strict simbolice și deloc costisitoare.
„Să vorbesc despre mine: nu am obligat niciodată părinții să-mi cumpere ceva. Dimpotrivă! De la început le-am spus că nu primesc cadouri și că îi rog să nu se organizeze sub nicio formă să-mi cumpere mie nimic. Însă, există dorința aceasta a oamenilor de a-ți mulțumi. Și pentru a-mi mulțumi, le-am spus așa: există florile, bomboanele și o felicitare scrisă de mână, făcută de un copil, e și mai frumos. Atât! Mai departe nu există niciun cadou din dincolo de cele pe care le-am enumerat: florile, bomboanele și felicitările. Nu există!”, a mai spus profesorul pentru învățământul primar.
Claudia Chiru a atras atenția că treaba părinților în relația cu profesorul copilului nu este acela de a strânge bani, mână de la mână, pentru cadouri, la fel cum treaba dascălului nu este aceea de a primi daruri de la elevi.
„Părinții de la mine de la clasă s-au organizat odată și mi-au cumpărat un cadou, mi l-au adus și l-am refuzat, l-am dat înapoi. Într-adevăr, a fost un moment dificil, dar le-am explicat și ei m-au înțeles. Le-am explicat că nu îmi doresc să primesc de la dumnealor acest cadou pentru că este un cadou pentru care s-au strâns bani și nu, nu sunt de acord cu asta! Le-am adus aminte că le-am spus deja lucrul acesta și au înțeles oamenii.
Oamenii încearcă. Sunt unii adulți care fac presiune în sensul acesta și cred că, ca în orice domeniu, sunt și învățătoare care se supără și învățătoare care nu se supără. Acum trebuie să le educăm și pe cele care se supără că nu primesc cadou, că treaba ta nu este să primești cadou de la părinți sau de la copii. Treaba ta este alta! Și una este să primești ceva simbolic și alta este să se strângă bani și să se facă o întreagă tevatură pe marginea acestui subiect.
Deci, din punctul meu de vedere, adulții societății noastre trebuie să aibă curaj moral și să ia atitudine și să nu se mai simtă în niciun fel. Doamnele învățătoare să nu se mai supere și să nu marginalizeze copiii. Și încet-încet, cu efort comun, ajungem la însănătoșire și la pierderea acestui obicei”, a conchis Claudia Chiru.
Vezi și: Cadourile de 8 Martie in scoli, interzise. Profesorii risca sanctiuni | Demamici.ro