Teroarea nocturnă (pavor nocturn) la copii. Cum o recunoști | Demamici.ro

Teroarea nocturnă (pavor nocturn) la copii. Cum o recunoști | Demamici.ro

Teroarea nocturnă (pavor nocturn) este o afecțiune a somnului frecvent întâlnită la copii. O astfel de afecțiune intră în categoria „parasomniilor” și se manifestă cu episoade de treziri bruște din somn.
Termenul de parasomnie se referă la toate tulburările, anomaliile de ordin fizic sau verbal comportamental, care pot apărea în oricare din stadiile somnului și să afecteze calitatea lui.

Teroarea nocturnă este mai frecvent întâlnită la vârsta preșcolarilor și, de obicei, copilul nu își va mai aduce aminte ce i s-a întâmplat.

Cele patru faze ale somnului

Un ciclu de somn se împarte între somnul non-REM și somnul REM (rapid eye movement- n.r mișcarea rapidă a ochilor).
În somnul non-REM, o persoană se poate trezi mai ușor, este mai receptivă la zgomote, în timp ce somnul REM este starea de somn profund, în care organismul se regenerează.

Primele trei faze ale somnului aparțin de somnul non-REM (non rapid eye movement) și rolul lor este de a pregăti creierul și corpul pentru faza de somn profund.
Teroarea nocturnă apare la trecerea dintre stadiul 3 și stadiul 4 de somn (între ultima fază non-REM și somnul REM) și poate dura între 45-90 de minute, timp în care copilul experimentează o stare de panică și senzație de neajutorare.

Cel mai frecvent, aceste episoade apar la copiii cu vârste între 3 și 7 ani si dispar de la sine de obicei în jurul vârstei de 10 ani.

Teroarea nocturnă (pavor nocturn). Cauze și simptome

Există o teorie conform căreia astfel de episoade de teroare nocturnă ar avea și o componentă genetică, însă nu a fost demonstrată în totalitate.
S-a observat în schimb că terorile nocturne apar mai frecvent în stări de febră și boală, activitate fizică excesivă, lipsa somnului, oboseală și stres emoțional.
Anumiți factori pot crește riscul ca un copil să dezvolte o astfel de tulburare de somn:

 • mediu de somn zgomotos
 • medicamente pentru prelungirea somnului
 • ADHD
 • stări/simptome de anxietate

Printre reacțiile care pot apărea la copil se numără:

 • strigăte, țipăte
 • poate arunca cu obiecte
 • transpirație excesivă
 • tahicardie

Este extrem de dificil ca un copil să fie trezit în mijlocul unui episod de teroare nocturnă. El se poate manifesta timp de 10-20 de minute, iar apoi să se întoarcă la somn.
Totuși, atunci când stările de agitație sunt frecvente, ele apar la aceleași ore. Astfel, vă puteți apropia de el cu aproximativ 30 de minute de ora la care ar apărea un nou episod de teroare si să încercați cu bândețe să îl treziți.

Ce este pavorul nocturn si cum se manifesta | Demamici.ro

Teroarea nocturnă (pavor nocturn) la copii. Diagnostic și tratament

Diagnosticul pentru teroarea nocturnă este realizat de medicul psihiatru pediatru.
Inițial, medicul va încerca să diferențieze această tulburare de somn de alte afecțiuni, cea mai gravă fiind epilepsia.
Astfel, copilul va putea fi supus unui consult neurologic și un EEG, iar apoi se vor lua în calcul și alte probleme, precum:

 • atacul de panică
 • somnambulism
 • coșmaruri
 • apnee

Teroarea nocturnă nu afectează sănătatea vieții copilului pe termen lung, singurele riscuri fiind posibilele accidente în care copilul s-ar putea lovi în timpul stărilor de agitație.
Primii pași, înainte de a apela la medicamentația prescrisă de medic, în cazurile necesare, este de a schimba rutina copilului din timpul zilei. Astfel, șansele unui somn calitativ sunt mult mai mari.

Specialiștii recomandă pentru început reducerea stresului, a suprastimulării și suprasolicitării, dar și programarea unui somn de amiază.
Toate acestea ar putea ajuta copilul să experimenteze tot mai rar aceste episoade de teroare nocturnă.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493222/?fbclid=IwAR1CIV7pMaxawvLpxaMbh45nkUJg8o-AkY-BYSUY5moy7pj7KIa71fRat64