Sarcina pe saptamani: saptamana 4 de sarcina | Demamici.ro

Sarcina pe saptamani: saptamana 4 de sarcina | Demamici.ro

Saptamana 4 de sarcina sau perioada in care, cel mai probabil, afli ca vei deveni mamica.
Potrivit statisticilor, intre saptamana 4 de sarcina si saptamana 7 de sarcina, cele mai multe femei afla ca sunt insarcinate.

Cel mai probabil, vei constata in acest interval de timp ca menstruatia ti-a intarziat, motiv pentru care ai apelat la un test de sarcina.

In cazul unor femei, simptomele incep de timpuriu. In saptamana 4 de sarcina, unele viitoare mamici incep sa se simta obosite, sanii se umfla si devin sensibili. Aceste simptome sunt de multe ori puse si pe seama sindromului premenstrual, motiv pentru care unele femei afla ceva mai tarziu ca sunt insarcinate.

Tot in aceasta perioada vei sesiza ca vei incepe sa urinezi frecvent.

Vezi si: Cum se dezvolta copilul in uter? Sarcina pe saptamani – de la concepere la nastere VIDEO | Demamici.ro

Copilul are dimensiunea unui bob de mazare

Burtica nu este vizibila in prima luna de sarcina. Copilul tau este de marimea unui bob de mazare, iar saptamana 4 de sarcina marcheaza inceputul perioadei embrionare.
Aceasta este una dintre perioadele esentiale din dezvoltarea copilului si, totodata, si cea mai vulnerabila.

Acum vor incepe sa se formeze toate organele interne ale copilului si se vor contura cel mai bine pana in saptamana 10 de sarcina. Dezvoltarea fatului in uterAtunci cand embrionul ajune la nivelului peretelui uterului si se va implanta in acesta – grupul de celule denumit blastocist, adunate intr-un loc sub forma unei mingiute, se va separa in doua parti.

Celulele de la interior vor deveni embrionul, iar cele de la exterior se vor transforma in celule care vor hrani embrionul.

Imediat incepe sa se formeze si placenta, responsabila sa asigure hrana copilului pe toata durata sarcinii. Celulele placentei fac legatura intre mucoasa uterului si sangele de la mama.

La sfarsitul acestei saptamani, placenta matura va furniza substantele nutritive si oxigenul de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta.

Odata cu placenta se mai formeaza si sacul amniotic. Acest sac este practic o membrana care contine lichidul amniotic si va inconjura si va proteja copilul pe perioada dezvoltarii sale in uter.

Pe masura ce se dezvolta sarcina, este important sa va schimbati si vechile obiceiuri care ar putea afecta fatul.

O alimentatie sanatoasa bazata mai degraba pe alimente nutritive si nu pe cantitate este recomandata.

De asemenea, consumul de cafea trebuie sa fie redus sau eliminat complet. Tutunul si alcoolul se pot dovedi extrem de nocive.

Vezi si: Sangerarea de implantare. Cum o recunosti | Demamici.ro

Saptamana 4 de sarcina. De ce nu este bine sa consumi alcool in timpul sarcinii

Multe viitoare mamici se gandesc ca un pahar ocazional de vin nu poate afecta dezvoltarea fatului. Chiar si unii medici nu va vor interzice acest mic rasfat.

Totusi, nu se cunoaste cu exactitate daca exista o cantitate care te poate feri de riscuri, ci doar presupuneri.

Unele gravide pot avea un nivel crescut de enzime hepatice care metabolizeaza alcoolul consumat, in timp ce alte gravide nu. Astfel, copilul va fi expus mai mult timp alcoolului, deoarece acesta nu a putut fi metabolizat imediat.

Din aceste motive, este ideal sa evitati complet consumul de alcool pe perioada sarcinii, pentru siguranta deplina a fatului.

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 3 de sarcina. Primele semne | Demamici.ro

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 5 de sarcina | Demamici.ro