Premieră medicală: O femeie cu transplant de uter a născut o fetiță perfect sănătoasă | Demamici.ro

Premieră medicală: O femeie cu transplant de uter a născut o fetiță perfect sănătoasă | Demamici.ro

Premieră medicală: O femeie cu transplant de uter a născut o fetiță perfect sănătoasă. Premieră medicală în Franța, după ce o femeie cu un uter transplantat a născut o fetiță perfect sănătoasă.

Spitalul Foch din Suresnes a făcut anunțul către presă, iar vestea a făcut înconjurul lumii, fiind o premieră medicală de acest tip.

Atât mama, cât și copilul sunt bine și se află în afara oricărui pericol.

Premieră medicală: O femeie cu transplant de uter a născut o fetiță perfect sănătoasă

„Mama şi copilul sunt bine”, a declarat pentru AFP profesor Jean-Marc Ayoubi, directorul departamentului de obstetrică-ginecologie şi medicină reproductivă la Spitalul Foch din apropiere de Paris, a cărui echipă a făcut posibilă această premieră în Franţa, informează digi24.ro.

Premieră medicală: O femeie cu transplant de uter a născut o fetiță perfect sănătoasă

Speranță pentru femeile care nu pot fi mame. Deborah a primit uterul mamei sale în vârstă de 57 de ani

Deborah, mama în vârstă de 36 de ani, a reușit să susțină o sarcină și să aducă pe lume un copil sănătos, la aproape 2 ani de când a beneficiat de un transplant de uter.

În martie 2019 a mai avut loc o altă premieră în Franța – primul transplant de uter de la un donator viu.

Pacienta care își dorea enorm să devină mamă suferea de sindromul Rokitansky. Mai exact, se născuse fără uter.

Mama ei care în 2019 avea 57 de ani s-a oferit atunci să-i doneze propriul uter. După o sarcină de 33 de săptămâni, Deborah avea să trăiască cea mai mare minune din viața ei: nașterea.

Mamele surogat, interzise în Franța

Transplantul de uter s-a dovedit a fi o rază de speranță pentru femeile care își doresc să devină mame, dar care din anumite motive medicale nu pot rămâne însărcinate.

Este cazul femeilor care se nasc fără uter sau care au avut uterul îndepărtat chirurgical din cauza unor probleme de sănătate, iar astfel, nu mai pot susține o sarcină.

În Franța, nașterile din mame surogat sunt interzise, iar Deborah a devenit prima mamă din Franța care a născut după ce a primit transplant de uter.

Deși este o procedură rară, în ultimii ani au mai fost înregistrate câteva astfel de cazuri în Suedia, SUA și Brazilia.

Prima naștere de acest gen a avut loc în 2014, în Suedia, la un an după transplant.
Echipa profesorului Mats Brännström de la Universitatea din Gothenburg a reușit această intervenție cu ajutorul unui donator viu în vârstă de 61 de ani.

La rândul lor, brazilienii au reușit să realizeze prima naștere din lume datorită unui transplant de uter de la un donator decedat la o femeie născută fără uter.

Vezi si: Micuța Sofia avea la naștere 1400 grame și o malformație la inimă: „Puteai să o ţii în palmă. Mânuţa ei era cât unghia” | Demamici.ro

Vezi si: Primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului – Premiera in Romania | Demamici.ro