O tânără mamă de 25 de ani a trecut prin cea de-a șasea cezariană. Medicii s-au străduit să o salveze pe ea, dar și pe bebeluș | Demamici.ro

O tânără mamă de 25 de ani a trecut prin cea de-a șasea cezariană. Medicii s-au străduit să o salveze pe ea, dar și pe bebeluș

O tânără mamă de 25 de ani a trecut prin cea de-a șasea cezariană. Medicii s-au străduit să o salveze pe ea, dar și pe bebeluș. O tânără în vârstă de 25 de ani, din județul Neamț, a trecut prin cea de-a șasea cezariană. Femeia a reușit să nască un bebeluș sănătos, însă riscurile pentru ea și copil au fost uriașe.

Medicii de la maternitatea „Elena Doamna” din Iași au avertizat-o că aceste cezariene repetate în special la interval mai mic de doi ani supun organismul unui efort uriaș.

Femeia a adus pe lume un băiețel sănătos, de aproape 4 kilograme, și nu plănuiește să renunțe la gândul de a mai deveni mamă încă o dată.

O tânără mamă de 25 de ani a trecut prin cea de-a șasea cezariană

„Cât mai pot duce o să fac. Este un sentiment, este o binecuvântare de la Dumnezeu şi trebuie să mă bucur”, a povestit tânăra mămică jurnaliștilor.

Tânăra din județul Neamț risca să se aleagă cu o ruptură uterină, urmată de o hemoragie puternică, iar acestea ar fi dus în mod inevitabil la decesul ei și al copilului. Din fericire, medicii și-au luat toate măsurile de precauție necesare și au reușit să ducă la bun sfârșit cea de-a șasea operație de cezariană a femeii.

Nașterile anterioare au fost tot prin cezariană, iar potrivit medicilor, din punct de vedere medical, chiar și după a treia cezariană pot apărea riscuri.

„A fost o operaţie grea, un grad ridicat de dificultate având în vedere riscurile de sângerare şi surpriza pe care am avut-o în legătură cu operaţiile anterioare. Cu cât suferă mai multe cezariene cu atât riscurile sunt mai mari, cea mai gravă complicaţie este o hemoragie masivă. Cresc şi riscul operator, riscul de lezare a organelor interne şi riscul de hemoragie”, a declarat medicul specialist obstetrician Tudor Buțureanu.

Astfel de riscuri pot apărea mai ales dacă intervalul dintre sarcini este mai mic de 2 ani.

„În literatura de specialitate se recomandă un maxim de 3 intervenţii chirurgicale, aici vorbim de 6 intervenţii. E clar că riscurile au fost unele mai mari. Starea mamei şi a copilului este bună”, a mai declarat managerul maternității, Gabriel Martinescu.

Femeia de 25 de ani a născut pentru prima oară la 15 ani, şi are acasă 3 băieţi şi o fetiţă, cu vârste cuprinse între 3 şi 9 ani. Al 5-lea copil născut prin cezariană a murit la vârsta de un an.

Vezi si: Fetiță nou-născută, tăiată pe cap în timpul nașterii prin cezariană, în Drobeta Turnu Severin VIDEO | Demamici.ro

Vezi si: Eroare medicală fatală. Un bebeluș a murit după ce medicii i-au administrat „gazul râsului” în loc de oxigen | Demamici.ro