Dr Monica Burlacu, despre Panadol si Paracetamol supozitoare: „Exista riscul sa ajungem la supradozare sau intoxicatie!” | Demamici.ro

Dr Monica Burlacu, despre Panadol si Paracetamol supozitoare:

Dr Monica Burlacu, despre Panadol si Paracetamol supozitoare: „Exista riscul sa ajungem la supradozare sau intoxicatie!”. De cele mai multe ori, starile febrile la copii se trateaza acasa, de catre parinti. Daca temperatura, masurata intrarectal, depaseste 38,5 grade Celsius, se pot administra antitermice.

Bineinteles ca in prealabil si chiar in paralel cu administrarea medicamentelor pentru scaderea febrei, parintii trebuie sa respecte protocolul care se aplica in cazul temperaturii crescute si anume impachetari cu apa calduta, dezbracarea copilului, aerisirea camerei, baie cu apa calaie etc.

Exista recomandari ale medicilor in administrarea antitermicelor care trebuie respectate cu sfintenie. La 4 ore se alterneaza ibuprofenul cu paracetamolul. Date fiind denumirile comerciale ale medicamentelor, sunt parinti care nu realizeaza ca supozitoarele cu paracetamol si Panadolul (sirop) au la baza aceeasi substanta.

Doamna Dr. Monica Burlacu a explicat foarte clar, pe pagina de Facebook Pediatrie Floresti, Dr Monica Burlacu, care sunt cele mai intalnite confuzii pe care le fac parintii si riscurile la care sunt expusi copiii din cauza erorilor facute de adulti.

„Aproape toți părinții au in casă Paracetamol sirop (Panadol) sau Ibuprofen sirop (Nurofen). Atenție mare la denumiri… Denumirea comerciala diferă în funcție de producător, denumirea comună internațională este aceeasi întotdeauna și este scrisă pe fiecare medicament. Se numesc diferit dar au aceeași substanță.

Dacă nu realizam acest lucru și oferim paracetamol supozitor și panadol sirop (care conține tot paracetamol) , există riscul să ajungem la supradozare sau intoxicație.

Menționez acest lucru deoarece văd o mare confuzie în rândul părinților.
Toată lumea știe că aceste două medicamente sunt folosite când copilașii au febră si mulți părinți le administrează înainte să ajungă cu copilul la medic.

Foarte putini părinți știu când sunt aceste medicamente contraindicate, când este interzis să le folosim.

Nu folosiți Ibuprofen dacă:

1- copilul este deshidratat ( refuza lichide , are vărsături, diaree, nu urinează)

2- copilul are o reacție alergica la ibuprofen

3-copilul are scaune cu sânge roșu sau scaune de culoare neagră,
vărsături cu sânge sau vărsături cu aspect de „zaț de cafea”

4- copilul are probleme grave renale, hepatice, cardiace (de obicei în cazurile acestea sunt spitalizați și informați)

5- copilul are varicela.

6 – sugari sub 3 luni

Nu folosiți Paracetamol (Panadol) atunci când :

1-copilul este icteric, are ochi gălbui, fata gălbuie

2-copilul a fost diagnosticat cu o afecțiune metabolica, probleme la nivelul ficatului, hepatite

3 – copilul are o reacție alergica

Am menționat aceste lucruri extrem de simple deoarece am realizat că nu sunt cunoscute în rândul părinților.”