Cum ne ajutăm copilul să se calmeze după un vaccin | Demamici.ro

Cum ne ajutăm copilul să se calmeze după un vaccin | Demamici.ro

Cum ne ajutăm copilul să se calmeze după un vaccin? Toți părinții au trecut prin astfel de momente împreună cu bebelușul lor. Știm cu toții cât de dificile sunt clipele din timpul și, mai ales, după vaccinarea micuților noștri. Cum îi ajutăm?

Pentru ca procesul vaccinării unui bebeluș să fie mai ușor de suportat, părinții sunt cei care joacă un rol foarte important. Dacă ești unul dintre părinții speriați de ace, de plânsul bebelușului sau momentul vaccinării, atunci ar fi mai bine să lași celălalt părinte să te însoțească. Bebelușii simt agitația părinților și reacționează în consecință. Mare grijă la atitudine!

Cum ne ajutăm copilul să se calmeze după un vaccin?

Un studiu din octombrie 2018 finanțat de Institutele Canadiene de Cercetare în Sănătate s-a axat pe conștientizarea părinților și adoptarea strategiilor de ameliorare a durerii în timpul imunizărilor pentru copii.

Prin intermediul programelor prenatale spitalicești la Spitalul Mount Sinai din Toronto, cercetătorii au lucrat cu părinții pentru a crea instrumente educaționale privind reducerea suferinței de vaccinare a copiilor. Instrumentele includeau o broșură și un videoclip. După vizualizarea acestora, părinții au intervenit în mod eficient și cu încredere în gestionarea durerii sugarului.

Metode prin care poți diminua durerea de la locul vaccinării:

• La nou-născuți sau la bebelușii de până în 5 luni se poate încerca imediat după vaccin o metodă numită „CEI 5 S”. Cercetările au arătat că se reduce enorm durata timpului de plâns a bebelușului, dacă se aplică cel puțin 4 dintre cele 5 metode după vaccinare:

1. Înfășarea bebelușului imediat după vaccinare și ținutul în brațe;
2. Făcând „shhh, shhh” lângă urechea bebelușului;
3. Așezându-l într-o parte sau pe burtică;
4. Legănându-l în brațe;
5. Oferindu-i posibilitatea de a suge (sân, suzetă sau biberon).

O metodă foarte eficientă este alăptarea bebelușului chiar în cabinetul medicului, chiar în timpul vaccinului. Acest lucru distrage atenția bebelușului și diminuează durerea.

• Unguentele cu anestezice locale pot fi folosite în cazul copiilor, de asemenea. Acestea amorțesc zona în care va fi aplicat ulterior vaccinul. Trebuie menționat faptul că acestea își fac efectul abia după o oră de la momentul aplicării.

• Vorbiți cu copilul chiar dacă acesta este mic și nu pare că înțelege. Explicați-i demersul vaccinării și ajutați-l să treacă mai ușor peste acest moment.

Întrebări pentru medic:

1. Care sunt tipurile de vaccin de care are nevoie copilul meu?
2. Care sunt posibilele riscuri sau efecte adverse?
3. Ce trebuie să fac în caz de febră?

Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/vaccination-appointment-tips-for-parents/
https://www.parents.com/baby/health/vaccinations/how-to-handle-your-babys-first-shots/
https://www.uvpediatrics.com/topics/how-can-i-ease-my-babys-pain-during-immunizations/

Vezi si: Vaccinarea. 10 reguli de respectat înainte și după | Demamici.ro

Vezi si: Emotii la vaccin? Cum sa-ti faci copilul sa treaca prin aceasta experienta mai usor | Demamici.ro