Co-sleeping. De ce e bine sa dormi cu bebelusul in acelasi pat? | Demamici.ro

Co-sleeping. De ce e bine sa dormi cu bebelusul in acelasi pat? | Demamici.ro

Co-sleeping. De ce e bine sa dormi cu bebelusul in acelasi pat? Somnul cu bebelusul, imediat dupa sesiunile de alaptat, reprezinta cea mai frumoasa conexiune dintre o mama si copilul ei.

Somnul alaturi de mama, constituie pentru bebelus un sentiment unic de protectie, caldura, suport emotional si lapte matern.

Somnul cu bebelusul alaturi are numeroase beneficii, si nu doar pentru copil. In acest mod, parintii pot reactiona mult mai repede la nevoile bebelusului, atunci cand se trezeste plangand, are nevoie sa fie schimbat sau pur si simplu simte un disconfort.

Aceasta apropiere dintre mama si copil sporeste si apetitul. Bebelusul va fi tentat de mai multe ori sa ceara sa fie hranit, dezvoltandu-si astfel imunitatea. Cu cat un bebelus este alaptat mai des, cu atat este ferit de boli si speranta de viata creste simtitor.

Citeste si: Avantajele co-sleeping-ului – motivele pentru care am ales sa dorm cu bebelusul in acelasi pat

Alaptatul la san des te poate feri de o posibila noua sarcina, insa alaptarea NU este o metoda de contraceptie

Iata un alt lucru interesant despre modul in care functioneaza corpul unei femei atunci cand aduce pe lume un copil.

Alaptatul des poate cauza anumite schimbari hormonale in corpul mamei, care pot preveni o sarcina mult prea timpurie.

Practic, atunci cand copilul suge la sanul mamei des, organismul mamei primeste urmatorul mesaj: „Inca nu sunt pregatit sa fiu intarcat. Nu este inca momentul sa ramai insarcinata”. Asta nu inseamna ca femeia trebuie sa foloseasca alaptarea drept metoda contraceptiva. Hranitul copilului la san nu exclude aparitia unei sarcini.

Alaptarea nu este o metoda contraceptiva!

Somnul cu bebelusul

Co-sleeping. De ce e bine sa dormi cu bebelusul in acelasi pat? Somnul cu bebelusul, o practica de multe ori criticata

In ciuda numeroaselor avantaje pe care le prezinta somnul cu bebelusul, in anii recenti, el a primit si multe critici.

Societatile occidentale au fost de parere ca acest obicei ar putea crea o forma de dependenta a copilului fata de parinti. Alte argumente aveau legatura cu siguranta bebelusului – riscul de sufocare accidentala.

Argumentele au fost desfiintate de mai multe studii care au descoperit urmatoarele:

  • somnul cu bebelusul in acelasi pat aproape a dublat sesiunile de alaptat la san si aproape a triplat durata totala a alaptatului nocturn.
  • bebelusii au plans mult mai putin, atunci cand au dormit alaturi de mamele lor si au stat trezi mult mai putin timp pe durata noptii.
  • apropierea fizica dintre o mama si copilul ei este foarte importanta pentru bebelus, iar atunci cand dorm impreuna, se creeaza o legatura mult mai stransa.