Bebelușii pot plânge și în burta mamei. Cercetătorii au studiat ce le poate declanșa suferința. Bebelușii plâng mult în prima parte a vieții lor, ca formă de comunicare prin care semnalează un disconfort sau o necesitate. Însă, potrivit unor studii, primul plânset al unui bebeluș nu este tot timpul cel de la naștere, odată cu venirea lui pe lume și ar putea avea loc încă de când se află în uterul mamei.
Cuprins:
Plânsetul unui copil la naștere este un semn bun, însă ce înseamnă, de fapt, atunci când fătul plânge în timp ce se dezvoltă în pântec?
Bebelușii pot plânge și în burta mamei. Cercetătorii au studiat ce le poate declanșa suferința
Cercetătorii de la universitățile Durham și Lancaster au studiat dezvoltarea mișcărilor la fetuși și au descoperit că aceștia experimentează expresii faciale și durerea, încă dinainte de a se naște.
Printre expresiile observate în urma monitorizării se numără: un simplu zâmbet, sprâncenele coborâte și mișcări de năsuc.
Studiul a monitorizat ecografiile 4D a 15 fetuși, dintre care 8 au fost fetițe și 7 au fost băieței.
Potrivit medicului Naja Reissland, principalul cercetător al studiului, expresiile faciale ale fătului sunt aosciate mai degrabă cu procesul de maturizare al creierului și nu apar pe fondul unor emoții.
Un alt studiu care și-a propus să observe efectele consumului de tutun și cocaină ale mamei asupra fetușilor a scos la iveală o altă concluzie surprinzătoare.
Studiul și-a propus să noteze reacțiile copilului la un stimul auditiv extern, câteva note muzicale blânde lângă burtica mamei. Oamenii de știință au descoperit că mai mulți bebeluși păreau să plângă ca răspuns la sunetul care fusese pornit.
Unul dintre fetuși, o fetiță, și-a întors capul, a deschis gura, și-a mișcat limba și a respirat mai greoi, în momentul în care sunetul a fost pornit.
S-a observat apoi că fetița a continuat să-și țină pieptul încordat și să respire într-un ritm mai rapid.
La finalul studiului, reacția de plâns a fost observată la 10 fetuși a căror mame au consumat tutun și cocaină (împreună sau doar una dintre ele) sau niciuna din cele două substanțe.
Acest lucru a demonstrat că o reacție de plâns a bebelușului încă din uter se poate manifesta indiferent dacă mama a consumat sau nu substanțe toxice.
Bebelușii pot plânge și în burta mamei. Nu există motiv de îngrijorare
Tot specialiștii mai atrag atenția că acest lucru nu ar trebui să le îngrijoreze pe mame. Bebelușii plâng în general din multe motive: să exprime durerea sau disconfortul, când le este foame sau când au nevoie de atenție.
Plânsetul este absolut vital pentru ei, chiar dacă poate provoca tristețe părinților și celor care îl îngrijesc. Iar gândul că micuții pot plânge încă de când se află în pântec ar putea deveni copleșitor pentru multe mame.
Totuși, trebuie să știi că dacă bebelușul plânge în uter, acesta este un semn bun. Dacă acest lucru se va observa la ecografie, te va putea ajuta să ai grijă și mai mult de tine și de sarcina ta și să legi o conexiune cu bebelușul.
Pe lângă o alimentație variată și sănătoasă, este recomandat să îți mângâi frecvent burtica, să vorbești cu copilul și să îl protejezi, exact așa cum o vei face și din clipa în care va veni pe lume.