Puseul de crestere. Cum il recunosti si cat de des apare in primul an din viata bebelusului | Demamici.ro

Puseul de crestere la copil. Ce trebuie sa stii despre aceasta etapa

Puseul de crestere la copil este perioada in care juniorul experimenteaza o crestere accelerata a corpului. Puseul de crestere la copil apare in anumite etape cheie de dezvoltare a copilului, dupa cum urmeaza:

  • La 7-10 zile
  • La 2-3 saptamani
  • La 4-6 saptamani
  • La 3 luni
  • La 4 luni
  • La 6 luni
  • La 9 luni

Puseurile de crestere dureaza in general intre 1-3 zile la bebelusi, iar la copiii mai mari pot dura chiar si o saptamana.

In aceasta perioada, bebelusul va lua in greutate, va creste in lungime si i se va mari circumferinta craniana mai repede decat de obicei.

Cum se manifesta puseul de crestere la 7-10 zile dupa nastere

In primele zile de viata, bebelusii vor pierde aproximativ 7-10% din greutatea lor initiala. Un fenomen normal si care nu ar trebui sa va ingrijoreze.
Insa, pana sa implineasca 10-14 zile de viata, bebelusul trebuie sa recastige greutatea pierduta. Aici va aparea primul puseu de crestere al bebelusului.

Nevoia de hrana va creste, perioadele de alaptare vor fi simtitor mai lungi, iar starea lor va fi una mult mai alerta, fiind receptivi la zgomotele si stimulii din jurul lor.

Vezi si: Regresia somnului in primul an de viata al bebelusului! Cum se manifesta si ce e de facut | Demamici.ro

Al doilea puseu de crestere: 2-3 saptamani

Si acum, nevoia de hrrana va creste. In cazul in care copilul este alaptat exclusiv va avea tendinta sa suga foarte des. Copilul va trece printr-o faza de dezvoltare fizica mai accelerata decat in prima.

Va puteti astepta la stari de agitatie si mai intense, treziri in timpul noptii, plans mai mult.

Ce se intampla la 4-6 saptamani

Puseul de crestere la copil. Ce trebuie sa stii despre aceasta etapa

In general, puseul de crestere din acest interval dureaza aproximativ 3 zile. El este mai intens decat primele doua. Tot acum bebelusul va lua si mai tare in greutate si vor creste si lungimea si circumferinta craniana.

Puseul de crestere la copil dupa 3 luni de viata

Senzatia de foame continua sa ramana si aici principalul semnal pe care il va transmite copilul. Se trezeste mai des noaptea, tot pentru a fi hranit.

In aceasta perioada veti observa ca cel mic va incepe sa isi sustina singur capul si sa isi dezvolte anumite simturi.

Puseul de crestere la 4 luni

La varsta de 4 luni, un copil are greutatea dubla fata de cea masurata dupa nastere.
Apar starile de nervozitate. Vederea se dezvolta mult mai bine, percepe mai bine obiectele la distanta.

Puseul de crestere la 6 luni

Stari de agitatie, iar mesele din ce in ce mai dese sunt o adevarata provocare.
In aceasta perioada, copilul va incepe si diversificarea, iar nevoia de hrana creste.

Puseul de crestere la 9 luni

Puseul de crestere al copilului ce se declanseaza la aproape un an de viata este insotit de o crestere accelerata. Greutatea, inaltimea, dar si circumferinta cutiei craniene indica schimbari majore.

Si in aceasta etapa vor exista stari de nervozitatea din partea copilului, cauzate si de somnul afectat din timpul noptii.

Trezirile frecvente in timpul noptii pot fi un semn ca bebe isi redirectioneaza energia pentru crestere.

Bebelusul nu doarme noaptea. Iata de ce nu ar trebui sa te ingrijoreze

Vezi si: Salturile mentale – ce sunt si la ce varsta a bebelusului apar | Demamici.ro

Bebelus „mofturos” care vrea la san non-stop

In timpul unui puseu de crestere, copilul va fi extrem de plangacios si va vrea sa stea doar in brate. Mai mult decat atat, sunt bebelusi care in timpul unui puseu de crestere vor cere san si din 20 in 20 de minute.

Nevoile nutritionale ale bebelusului cresc, iar prin cerere, productia de lapte matern creste. Toate aceste schimbari vor putea fi observate pe o durata de 2, 3 zile sau chiar mai multe.

Depinde de ritmul de dezvoltare al fiecarui copil in parte. Exista posibilitatea ca puseul de crestere sa coincida cu un salt mental. Atunci starea de agitatie a bebelusului, nervozitatea, trezirile nocturne, indispozitia, senzatia de foame continua se vor accentua si mai mult.

Sfat pentru mamici: inarmati-va cu multa rabdare si ganditi-va ca perioadele care corespund puseului de crestere sunt limitate, iar ele il ajuta pe bebelusul vostru sa creasca si sa se dezvolte corespunzator.