Mama unui copil bolnav de rujeola rupe tacerea: „Comunitatea a dezamagit” | Demamici.ro

Mama unui copil bolnav de rujeola rupe tacerea

La doar o zi dupa ce i-au sarbatorit primele cinci luni din viata, un bebelus a inregistrat o febra de 39 de grade Celsius.

„Este infricosator! Vezi ce-ti arata termometrul si iti zici <Ok, este chiar mare temperatura>”. La scurt timp dupa, o eruptie i-a acoperit tot corpul, din cap pana-n picioare.

„Era peste tot pe fata lui. Pe toata partea din spatele gatului. Era foarte rosu si patat. Era totul alarmant,” a spus Blum, care locuieste in California.

Mama unui copil bolnav de rujeola rupe tacerea

Mama unui copil bolnav de rujeola rupe tacerea

Diagnosticul: pojar. Precum alti 92 de copii infectati cu rujeola in Statele Unite ale Americii, Walter Blum era considerat prea tanar pentru a fi vaccinat impotriva virusului extrem de contagios, care poate fi prevenit cu ajutorul acestui vaccin.

Ca toti bebelusii, se baza pe restul societatii pentru a se vaccina. „Este extrem de trista situatia, insa comunitatea a reusit sa ne dezamageasca” a mai spus Blum.

Doctorul Robert Redfiel, directorul Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, a discutat cu reporterii CNN si a fost de acord cu parerea mamicii: „Atunci cand te vaccinezi, ii protejezi si pe cei din jurul tau care prezinta riscul de a face complicatii”.

Pana acum au fost inregistrate 704 cazuri de rujeola la nivel national. 71 % (503) dintre pacientii din SUA nu s-au vaccinat in acest an, 11% (76) au fost vaccinati cu cel putin una dintre dozele recomandate, iar pentru 18% (125) nu se stie daca s-au vaccinat sau nu.

Dintre cei infectati anul acesta, 25 de copii au fost mai mici de sase luni, 68 erau intre 6 si 11 luni, iar 167 intre 16 luni si 4 ani. In Statele Unite s-a atins cel mai mare numar de cazuri de rujeola intr-un singur an de cand boala a fost declarata eliminata in 2000. Eliminarea se produce atunci cand transmiterea pe tot parcursul anului a unei boli este intrerupta.

„Cresterea activitatii globale a rujeolei prezinta un risc pentru eliminarea din SUA, in special atunci cand calatorii nevaccinati aduc rujeola din alte tari si se intorc in comunitati cu rate scazute de vaccinare”, a fost declarat intr-un raport publicat luni de CDC care detaliaza cazurile de boala raportate in acest an.

Focarul din New York a inceput in octombrie, iar acum este cel mai longeviv focar din Statele Unite din 2000 si pana-n prezent. In total, peste 600 de cazuri au fost raportate din octombrie, mai ales in cartierele evreiesti. Totul a inceput atunci cand un copil nevaccinat a vizitat Israelul, s-a intors infectat, apoi a dat boala si altor copii, potrivit oficialilor de sanatate din New York.

„La nivel mondial, se estimeaza ca 7 milioane de cazuri de rujeola se produc anual, iar din 2016 incidenta rujeolei a crescut in cinci din cele sase regiuni ale Organizatiei Mondiale a Sanataii, contribuind la riscul permanent de importare a rujeolei in Statele Unite”, se arata in raport.