Doi frați din Botoșani, în stare gravă după ce s-au intoxicat cu paracetamol | Demamici.ro

Doi frați din Botoșani, în stare gravă după ce s-au intoxicat cu paracetamol

Doi frați din Botoșani, în stare gravă după ce s-au intoxicat cu paracetamol. Doi copii din Botoșani au fost transferați de urgență la spitalul din București, după ce s-au intoxicat cu paracetamol sirop pentru copii.

O fetiță de 5 ani și frățiorul ei în vârstă de 2 ani au mers în vizită la bunici, iar acolo au găsit o sticlă cu paracetamol sirop.

O clipă de neatenție a adulților ar fi putut să conducă la o tragedie. Copiii au desfăcut sticluța cu sirop, aflată la îndemână, și au început să bea din ea. Gustul dulce, fructat, al medicamentului i-a făcut să termine flaconul.

Bunica micuților i-a găsit abia după ce nepoții terminaseră deja sticluța cu paracetamol și, speriată, a alertat-o pe mama copiilor. Medic de profesie, mama micuților le-a administrat repede tratamentul specific în astfel de situații și a mers imediat cu ei la Secția de Pediatrie.

Cadrele medicale de la Botoșani au diagnosticat copiii cu intoxicație cu paracetamol și au solicitat transferul copiilor la București, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Acțiunea paracetamolului în organism poate fi una foarte rapidă, iar din acest motiv, medicii au solicitat transferul pe cale aeriană. Copiii au fost preluați de un avion Cessna 560 Citation V, aflat în dotarea SMURD și transportați la București. În aproximativ 40 de minute, aparatul de zbor a aterizat pe aeroportul din București, unde micuții au fost așteptați de ambulanțe și transportați la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Doi copii din Botoșani, în stare gravă după ce s-au intoxicat cu paracetamol

Intoxicația acută cu paracetamol. Cele 4 stadii

Stadiul iniţial (0-24 ore): sunt acuzate stări de anorexie, greață, vomă, transpirații, diaforeză și letargie.

Stadiul intermediar (24-48 ore): este stadiul în care se înregistrează o creștere a valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modificarea timpilor de coagulare. La prima vedere, chiar dacă pacientul prezintă o stare aparent bună, aceasta poate fi înșelătoare. Poate apărea și icterul, dar și sângerări ale mucoaselor.

Stadiul hepatic (3-4 zile): encefalopatie hepatică, stări de confuzie, vomă, icter, sângerări, comă, sindrom hepatorenal.

Stadiul de refacere: refacerea durează până la 5 zile, atunci când transaminazele revin la normal. Structura hepatică se normalizează în decurs de 3 luni de la injuria acută.

Vezi si: Dr Monica Burlacu, despre Panadol si Paracetamol supozitoare: „Exista riscul sa ajungem la supradozare sau intoxicatie!” | Demamici.ro

Vezi si: Dr. Mihai Craiu avertizeaza: „Nu dati copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin!” | Demamici.ro