Când gelul dezinfectant ajunge de pe mâini în ochi. Un copil de 3 ani s-a ales cu o arsură gravă: „Nu putea deschide ochiul, era inflamat” | Demamici.ro

Când gelul dezinfectant ajunge de pe mâini în ochi. Un copil de 3 ani s-a ales cu o arsură gravă: „Nu putea deschide ochiul, era inflamat” | Demamici.ro

Când gelul dezinfectant ajunge de pe mâini în ochi. Un copil de 3 ani s-a ales cu o arsură gravă: „Nu putea deschide ochiul, era inflamat”. Un copil de 3 ani s-a ales cu o infecție oculară severă din cauza gelului dezinfectant de mâini.

Totul s-a petrecut într-un moment de neatenție, în care nici măcar părinții nu și-au dat seama de cât de grav va fi afectat micuțul lor din cauza unei astfel de substanțe.

Gelul dezinfectant a devenit o soluție tot mai des utilizată odată cu pandemia și, chiar dacă luptă împotriva bacteriilor luate de pe suprafețe la contactul cu pielea, copiii pot fi mult mai vulnerabili.

Episodul a fost povestit de o mamă din Noua Zeelandă, pentru publicația de știri Stuff, după ce a ajuns la spital cu băiețelul ei de 3 ani, cu grave probleme la unul dintre ochi.

Se aflau la un restaurant din Wellington, atunci când micuțul James a dus mâna la ochi și s-a frecat, după ce folosise gelul dezinfectant dintr-un dozator acționat cu pedală, din locația în care se aflau.
Inițial, copilul începuse să experimenteze o stare de usturime și disconfort, iar mama lui a mers imediat la o farmacie, acolo unde i s-au recomandat niște picături de ochi.

A doua zi, starea lui James se agravase și nu mai reușea nici măcar să deschidă ochiul.

„James nu putea deschide ochiul, care se inflamase foarte mult și avea o secreție din cauza infecției.”, a povestit Liz Partridge, mama lui.

Din acest punct, familia copilului avea să treacă printr-o lungă perioadă de controale și investigații și o continuă deteriorare a zonei oculare afectate.
Mușchii din zona ochiului stâng afectat au fost și ei afectați, iar din acest motiv, ochiul începuse să i se lase.

„A fost îngrozitor… Nu am dormit trei nopți, el plângea neîncetat din cauza durerii și îi administram numeroase calmante. Nu putea să deschidă ochii.”

Deși a urmat tratamente cu antibiotice, steroizi și picături de ochi administrate de până la patru ori pe zi, situația părea departe de a fi rezolvată.

Când gelul dezinfectant ajunge de pe mâini în ochi. Astfel de incidente pot duce și la pierderea vederii

Gelul dezinfectant pătrunsese și pe cornee, unde medicii au descoperit leziuni, iar medicii au avertizat că astfel de incidente pot duce chiar și la pierderea vederii.

Mama micuțului James a decis să-și împărtășească povestea, în speranța că niciun alt părinte nu va trece printr-un astfel de coșmar cu copilul lui.

Ea și-a dat acordul să publice o fotografie cu băiețelul ei, din timpul recuperării, pentru a se observa leziunea de la nivelul ochiului.
Imaginea a fost postată și pe site-ul Tiny Hearts Eduction, o publicație care atrage atenția părinților asupra diverselor probleme de țin de sănătatea copilului.

Când gelul dezinfectant ajunge de pe mâini în ochi. Un copil de 3 ani a făcut infecție la ochi: "Nu putea deschide ochiul, era inflamat"

„Acest băiețel minunat este James. A suferit o arsură chimică la ochi din cauza expunerii la gel dezinfectant pentru mâini dintr-un dispozitiv acționat cu pedală. A durat zile întregi până când James a putut deschide ochiul și a fost nevoie de mai multe săptămâni pentru a se ajunge la o îmbunătățire a situației, pentru a nu mai fi vorba de leziuni pe termen lung”.

Liz Partridge a mai atras atenția nu doar asupra gelului dezinfectant, dar și a altor substanțe iritante și toxice care pot avea efecte similare.

„Expunerea ochiului la chimicale poate să conducă la apariția de leziuni minore, dar se poate ajunge și la pierderea vederii. Asemenea incidente pot surveni din cauza expunerii la diferite substanțe. De exemplu, poate fi vorba despre substanțe acide- precum înnălbitori, substanțe pentru curățarea geamurilor, oțet, substanțe pentru dezinfectarea piscinelor-, dar și despre agenți alcalini, ca de exemplu fertilizatori, substanțe pentru curățarea scurgerilor, ciment, iar lista poate continua!”.

Nu în ultimul rând, mama i-a sfătuit pe părinți să evite să-și lase copiii să utilizeze gel dezinfectant din astfel de recipiente din locații publice.

„Ideal ar fi să se renunțe la un asemenea dispozitiv și să se utilizeze un recipient cu dezinfectant ce poate fi acționat manual. Nu mi se pare corect ca un obiect care poate fi atât de dăunător și totodată atractiv pentru copii, să fie lăsat în locuri ușor accesibile acestora.”

Când gelul dezinfectant ajunge de pe mâini în ochi. Un copil de 3 ani a făcut infecție la ochi: "Nu putea deschide ochiul, era inflamat"

Primele simptome în cazul unei arsuri oculare

Atunci când ochiul intră în contact cu un agent patogen chimic, va suferi în primă instanță o necroză oculară, urmată de umflarea si inflamația corneei si a conjuctivei.

Simptomele pot varia în funcție de gravitatea cazului:

 • durere accentuată
 • opacifierea corneei
 • lăcrimare
 • contracții ale ochiului
 • eroziuni epiteliale vizibile
 • restricționarea fluxului sanguin către vasele conjunctive

Cum acționezi dacă copilul suferă o arsură chimică oculară

Specialiștii de la publicația Tiny Hearts Education au formulat și o listă de sfaturi pentru părinți, cu privire la situațiile în care copiii s-ar putea confrunta cu arsuri oculare.
Iată cum este cel mai bine să acționeze părintele, până când copilul ajunge să fie consultat de un specialist.

 • irigarea cât mai bună a ochiului, deasupra chiuvetei, pentru a se elimina cât mai mult din chimicalele care au pătruns în zonă
 • dacă copilul este foarte mic, el poate fi înfășurat într-un prosop și dus în brață la chiuvetă
 • irigarea se realizează cu apă călduță, iar în acest timp copilul trebuie să fie încurajat să clipească cât mai des pentru ca substanța să fie eliminată
 • dacă vă aflați într-un spațiu public și nu aveți la îndemână o toaletă, puteți realiza irigarea ochiului cu ajutorul unui pahar, poziționat dedesubtul ochiului afectat, în timp ce copilul își ține capul înclinat pe spate și va clipi des
 • procesul de irigare a zonei afectat trebuie să dureze în jur de 15 minute
 • poziționați un plasture pe ochiul afectat după ce zona a fost irigată și mergeți de urgență la spital
 • dacă copilul poartă lentile de contact, nu uitați să le scoateți mai întâi, înainte să începeți să clătiți zona
 • dacă aveți la dispoziție ser fiziologic continuați să curățați zona și cu această substanță

Vezi și: O fetiță de nici 2 ani s-a opărit cu ciorbă în timp ce mama ei gătea. Are arsuri de gradul 2 pe 40% din suprafața corpului | Demamici.ro

Vezi si: Primul ajutor în cazul arsurilor la copii! Sfaturile unei mame care a trecut prin asta | Demamici.ro

Vezi si: Primul ajutor in caz de electrocutare VIDEO | Demamici.ro

Vezi si: Masuri de siguranta pentru copil. Orice parinte trebuie sa le stie | Demamici.ro