Alăptarea în cazul mamei fumătoare – ce spun specialiștii – STUDIU | Demamici.ro

Alăptarea în cazul mamei fumătoare - ce spun specialiștii - STUDIU | Demamici.ro

Alăptarea în cazul mamei fumătoare – ce spun specialiștii – STUDIU. Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare vicii pe care un om le poate avea. Tutunul conține peste 5.000 de substanțe chimice, iar arsenicul și gudronul sunt printre cele mai periculoase.

O femeie însărcinată sau o proaspătă mămică fumătoare nu se expune doar pe sine la fumul de țigară , ci și propriul copil. De aceea, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să renunțați la fumat înainte de a dăuna celor din jur. Dacă, totuși nu reușiți, sunteți proaspătă mămică și doriți să oferiți lapte praf bebelușului deoarece „laptele meu nu e bun pentru că fumez”, documentați-vă puțin înainte pentru a afla dacă luați cea mai bună decizie.

Lucrurile nu stau chiar așa cum credem noi. O mamă care fumează poate alăpta! Dr. Jack Newman susține că: „o mamă care nu se poate opri din fumat ar trebui să alăpteze. S-a demonstrat că alăptarea scade efectele negative ale fumului de țigară asupra plămânilor bebelușului, de exemplu. Alăptarea conferă beneficii mari pentru sănătate atât mamei, cât și bebelușului. Ar fi mai bine ca mama să nu fumeze, dar dacă nu se poate opri sau reduce numărul țigărilor, atunci este mai bine să fumeze și să alăpteze.”

În 2001, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a scos nicotina din lista substanțelor „contraindicate” în timpul alăptării. O declarație AAP spune că:
„Un studiu a raportat că, în rândul femeilor care continuă să fumeze pe tot parcursul alăptării, incidența bolilor respiratorii acute este scăzută la sugarii lor, comparativ cu sugarii ai căror mame îi hrănesc cu formulă de lapte praf. S-ar putea ca alăptarea și fumatul să fie mai puțin dăunătoare pentru copil decât hrănirea cu biberonul și fumatul.”

Alăptarea în cazul mamei fumătoare – ce spun specialiștii – STUDIU

Totuși, dacă fumezi și îți alăptezi copilul, încearcă să ții cont de un număr de sfaturi:

• Încearcă să fumezi cât mai departe de bebeluș, dacă s-ar putea într-o altă încăpere sau afară. Dacă bebelușul inhalează nicotină devine fumător pasiv, iar asta este foarte periculos pentru dezvoltarea lui. În niciun caz nu fuma lângă propriul copil!
• Spală-te întotdeauna pe mâini și pe față după ce fumezi. Ideal ar fi să schimbi întotdeauna și bluza sau să ai una doar pentru exterior (când fumezi) și alta pentru interior (când bebe e alăptat).
• Rărește numărul de țigări pentru a te ajuta atât pe tine, copilul tău și chiar mediul înconjurător. Încearcă să fumezi mai puțin de 10 țigări pe zi, dacă fumai cândva un pachet întreg.
• Fumează după ce alăptezi, nu înainte. De ce? Pentru că în momentul fumatului nivelul de nicotină și de dioxid de carbon din sânge cresc, inclusiv în lapte. La aproximativ 90 de minute, acest nivel începe să scadă la jumătate. De aceea, pentru ca mai puțină nicotină să fie prezentă în lapte, fumează după ce alăptezi bebelușul.
• Alege tutunul cu un grad mai scăzut de gudron. Încearcă , totuși să fumezi țigări mai slabe, mai puține și mai rar.
• Încearcă să renunți cu ajutor. Fie că sunt plasturi din comerț, fie că te autodetermini sau rărești numărul țigărilor sau folosești țigări electronice, încearcă să renunți la acest obicei nociv.

Beneficiile laptelui matern depășesc riscurile expunerii la nicotină, totuși, mamele fumătoare care alăptează și fumează, ar trebui să renunțe la fumat.

Există dovezi științifice care atestă că nicotina are efecte adverse asupra bebelușilor alăptați:

  • Modificări ale orelor de somn și de trezire. Studiile spun că sugarii dorm cu până la jumătate de oră mai puțin decât în mod normal dacă aceștia au primit lapte ce conține nicotină;
  • Reducerea aportului de iod din laptele matern;
  • Greutate crescută după înțărcare, contribuie la posibilitatea dezvoltării hipotiroidismului, însă mai sunt necesare studii pe această temă;
  • Flux scăzut de lapte matern deoarece fumatul afectează secreția de dopamină (un hormon inhibitor al prolactinei, de aici și scăderea lactației);
  • Risc de cinci ori mai mare de moarte subită, mai ales dacă inhalează tutun din aerul respirat. Totodată, este cea mai frecventă cauză a mortalității a copiilor cu vârsta de până într-un an;
  • Colicii apar mai des în cazul bebelușilor care au părinți fumători;
  • Vizitele la medic sunt mai dese deoarece infecțiile respiratorii și afecțiunile de tip alergic sunt de 2 ori mai frecvente.

Laptele matern oferă substanțe nutritive pe care bebelușul NU le poate obține din laptele praf. Alăptarea protejează bebelușul de infecții cu ajutorul anticorpilor chiar și atunci când mama este fumătoare.

Multe studii cu privire la acest aspect sunt în desfășurare, dar cert este că o mamă fumătoare care alăptează NU TREBUIE SĂ RENUNȚE LA ALĂPTAT!

Surse:
Nafstad, P. et al. Breastfeeding, maternal smoking and lower respiratory tract infections. Eur Respir J 1996; 9:2623-29.
https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-and-lifestyle/smoking/

Smoking and Breastfeeding


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277470/
http://www.breastfeedingmums.com/dr_jack_newman_more_breastfeeding_myths.htm

Vezi si: Alaptarea bebelusului. Indicatori care iti arata ca o faci corect | Demamici.ro

Vezi si: Alaptarea. 20 de lucruri pe care o mama trebuie sa le stie | Demamici.ro