Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023, proba la Limba și literatura română | Demamici.ro

Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023

Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023, proba la Limba și literatura română.

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au susţinut, luni, 27 martie, proba scrisă la Limba şi literatura română de la simularea examenului de Bacalaureat 2023, prima probă din cadrul simulării acestui examen național.

La profilul umanist, elevii au avut basmul cult în partea dedicată eseului, la punctul al III-lea, și o poezie la cel de-al II-lea punct, potrivit Edupedu.ro. 

Subiectele complete la română de la simularea examenului de BAC 2023, dar și baremul de corectare, vor și publicate pe edupedu.ro, după ora 15:00.

Proba obligatorie a profilului va fi marţi, iar miercuri – proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin pe 30 martie proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Pe 6 aprilie vor fi comunicate rezultatele.

Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023, proba la Limba și literatura română

La Subiectul I elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu, „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”. Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect. Subiectul al III-lea a fost tot unul de „creație“ – elevii au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat.

Subiectele de la simularea examenelor naţionale sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, conform Ministerului Educaţiei. Probele la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă – pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. Accesul elevilor în săli pentru examenul la Limba română la simularea Bacalaureatului 2023 este permis până la ora 8,30, iar probele încep la ora 9,00, moment în care vor fi distribuite subiectele.

Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023. Calendarul simulării examenului de Bacalaureat 2023

Simulările la examenul de Bacalaureat se vor desfăşira după următoarul calendar:

 • 27 martie: Limba şi literatura română – probă scrisă;
 • 28 martie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă;
 • 29 martie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă;
 • 30 martie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
 • 6 aprilie: comunicarea rezultatelor.

Potrivit Ministerului Educaţiei, simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, menţionează Ministerul Educaţiei.

Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023. Când încep înscrierile la Bacalaureat 2023

Elevii se pot înscrie la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2023 în perioada 29 mai – 2 iunie. Examenul de Bacalaureat 2023 începe în 12 iunie, cu evaluarea competențelor, iar în 26 iunie 2023 elevii de clasa a XII-a vor susține prima probă scrisă – cea la Limba și literatura română.

În intervalul 26 – 29 iunie 2023 vor avea loc probele scrise la BAC 2023. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2023 vor fi afișate în 3 iulie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 7 iulie.

Calendar Bacalaureat 2023

 • 29 mai – 2 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
 • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
 • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C

Probele scrise:

 • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
 • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
 • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Subiecte și barem la simularea examenului de Bacalaureat 2023. La Limba română, pentru simularea probelor scrise de la Bacalaureat 2023, în anul școlar 2022-2023, este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4923/2013. Nu există niciun conținut exceptat.

Vezi și: Elevii cu performanțe școlare vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar. Proiect de lege | Demamici.ro

Vezi și: Când începe școala în anul școlar 2023-2024? Proiectul propus de Ministerul Educației | Demamici.ro