Copilul la gradiniță

Somnul copilului în anii de grădiniță. Când e pregătit copilul să renunțe la somnul de prânz VIDEO | Demamici.ro

Somnul copilului în anii de grădiniță. Somnul este extrem de important pentru copiii mici, în special pentru cei de vârstă preșcolară, care frecventează grădinița.
Pe măsură ce copilul crește și somnul lui suferă niște modificări, iar părinții trebuie să identifice corect nevoile copilului.

De exemplu, între 3 și 6 ani, copilul poate să renunțe somnul de prânz. Unii copii pot renunța mai devreme, în jurul vârstei de 3 ani, iar alții mai spre vârsta de 6 ani, media fiind undeva între 4-5 ani.

Specialistul în somnul copilului și al adultulului, Mona Ciurezu, atrage atenția asupra acestui aspect, mai ales că pot apărea momente de confuzie în rândul părinților.

Somnul copilului în anii de grădiniță. E important să facem diferența între „copilul vrea să facă altceva decât să doarmă” și „copilul e pregătit să renunțe la somnul de prânz”

Pe măsură ce copilul se apropie de anii de grădiniță, el devine mult mai expus la stimuli și activități noi, care îl solicită fizic și mental.

Somnul de la mijlocul zilei este esențial, atâta timp cât nu afectează apoi somnul de noapte. Decizia de a renunța la intervalul de somn de la orele prânzului trebuie adaptată fiecărui copil în parte.

„E important să facem diferența între „copilul vrea să facă altceva decât să doarmă” și „copilul e pregătit să renunțe la somnul de prânz”. Și atunci intervine întrebarea, cum anume ne dăm seama că, corpul copilului e pregătit să funcționeze fără acel interval de somn sau pur și simplu nu vrea să mai doarmă pentru că vrea să facă ceva mai distractiv?”, spune specialistul Mona Ciurezu, în podcastul Părinți Cuminți, moderat de Simona Gherghe.

Somnul copilului în anii de grădiniță. Când e pregătit copilul să renunțe la somnul de prânz?

Primul pas în identificarea acestei nevoi este să urmărim ce se întâmplă în a doua parte a zilei cu copilul, atunci când nu își face somnul de prânz.

  • dacă cel mic funcționează la fel ca și cum ar fi dormit, înseamnă că, într-adevăr, corpul lui este pregătit să renunțe la acel somn de prânz.
  • dacă la orele după-amiezii sau seara copilul are niște crize de tantrum, în mod clar, nu este pregătit să renunțe la somnul de prânz.

„Când este acest somn de prânz singurul rămas, este bine să fie cam la 6 ore și jumătate, de la momentul trezirii de dimineață. De exemplu, dacă am un copil pe care îl trezesc pe la ora 09:00 și îl duc la grădiniță târziu, și grădinița îl pune la somn la ora 12:30, atunci nu o să adoarmă.

Astfel, părinții ar trebui să țină cont de acest interval de 6 ore – 6 ore și jumătate, pentru a putea ajusta programul.”

Așadar, dacă copilul este trezit la ora 7:00 dimineața, atunci nu va avea probleme cu somnul nici la grădiniță, dacă va fi culcat în jur de ora 13:00.

Un alt interval de care părinții ar fi bine să țină cont când vine vorba de odihna eficientă a celor mici, este cel dintre momentul trezirii după somnul de prânz și ora de culcare seara.

„Pentru vârsta de 3-5 ani, intervalul ar trebuie să fie de 5 ore – 5 ore și jumătate, dacă copilul doarme la prânz între 1,5 – 3 ore. Dar dacă am un copil care nu doarme la prânz, atunci intervalul dintre reprizele de somn ar trebui să fie între 11-12 ore.

Deci dacă am un copil care s-a trezit la 07:00, atunci seara se va culca la 19:00. Deja doarme la acea oră.
Dacă îmi doarme o oră jumătate la prânz, atunci decalăm intervalul somnului de noapte cu încă o oră și jumătate, adică la 20:30.”

Autoreglarea emoțiilor

De multe ori, ora de mers la culcare poate veni cu impedimente sau tantrumuri.
Pe măsură ce crește, copilul are nevoie să învețe că el poate să-și gestioneze singur emoțiile, dar pentru asta trebuie să se parcurgă doi pași, mai spune specialistul:

  1. Copilul trebuie să știe că emoția lui este acceptată – dacă părintele îl ia în brațe, nu trebuie neapărat să îl plimbe prin casă, ci doar să-l țină în brațe și să îi arate că e în siguranță cu emoția lui.
  2. Îi permite astfel copilului să trăiască emoția până la capăt – copilul ajunge să internalizeze singur faptul că poate face față acestei emoții. Faptul că trece singur, dar cu părintele alături, fără ca părintele să încerce să îl salveze din acea emoție, îl va ajuta. Va ști că emoția așa cum vine, și trece.

„Ulterior, când ajunge la grădiniță, pentru că el a învățat despre el și știe că poate ieși singur din emoție, fără să vină cineva, va putea să facă această reglare. Dar până nu primește această co-reglare, nu va putea să facă această autoreglare”, a mai spus Mona Ciurezu, potrivit sursei citate.

În concluzie, somnul este o componentă esențială a dezvoltării sănătoase a copiilor mici, iar la grădiniță este important să li se ofere un mediu propice pentru odihnă și să li se acorde timpul necesar pentru a se odihni și regenera. Prin asigurarea unui somn adecvat, copiii vor fi mai energici, mai concentrați și mai receptivi la activitățile din grădiniță, contribuind astfel la dezvoltarea lor armonioasă.

Vezi și: Somnul copilului în primul an de viață. Pași în stabilirea unei rutine | Demamici.ro

Vezi și: Somnul bebelușului în primele luni de viață. Cele 5 tipuri de plâns și semnificația lor VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni