Rata nasterilor prin cezariana in Romania a depasit 60% – semnal de alarma | Demamici.ro

Rata nasterilor prin cezariana in Romania a depasit 60% - semnal de alarma | Demamici.ro

Rata nasterilor prin cezariana in Romania a depasit 60%. Rata nasterilor prin cezariana a crescut ingrijorator in Romania, ajungand la peste 60%.

„Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică – naşterea prin cezariană – a început procentual să tot crească, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi – medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează”, a declarat senatorul Emanuel Botnariu, medic si membru al Comisiei pentru sanatate publica din Senat, potrivit Agerpres.

Un semnal de alarma a fost tras si de catre Adela Cojan, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care a mentionat in in Romania indicatorii de natalitate si mortalitate infantila sunt cei mai slabi din Europa.

„Este la îndemâna medicilor specialişti să încerce să convingă femeile care nasc să nu îşi mai dorească naşterile prin cezariană fugind de frica durerii, ci să încerce să facă din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, în care moaşa sau medicul specialist, atunci când se ivesc complicaţii, să contribuie medical,” a declarat Adela Cojan, potrivit hotnews.ro.

Recuperarea dupa cezariana

Vezi si: Romania, locul 3 in Europa la numarul de nasteri prin cezariana! Ce spune Organizatia Mondiala a Sanatatii VIDEO | Demamici.ro

Rata nasterilor prin cezariana in Romania a depasit 60%

Numarul cezarienelor este intr-o continua crestere, iar OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) trage un semnal de alarma pentru a stopa acest trend.

Situatia este cu atat mai grava cu cat din ce in ce mai multe femei opteaza pentru cezariana, cu toate ca nu exista o indicatie medicala in acest sens. Sunt foarte multe cazuri in care nasterea naturala este posibila, insa mamele opteaza pentru interventia chirurgicala.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan, considera ca medicii de familie ar putea interveni mai mult in educatia mamelor si in informarea lor astfel incat acestea sa prefere nasterea naturala in locul cezarienelor.