Nu lasati copilul sa doarma intr-o masina incinsa. Pericol de moarte | Demamici.ro

Nu lasati copilul sa doarma intr-o masina incinsa

Nici macar pentru 15 minute nu trebuie lasat copilul singur masina, indiferent de cat mai mare este graba.

Riscul este foarte mare fiindca temperatura creste extrem de repede, vara, in masina. Aceasta poate ajunge chiar la 40 de grade intr-o ora.

Din cauza temperaturii extreme, organele vitale pot ceda, iar decesul poate surveni rapid. Din pacate, rezultatele statistice arata ca tot mai multi copii incep sa-si piarda viata in masinile incinse.

Nu lasati copilul sa doarma intr-o masina incinsa

In Statele Unite, lasatul copilului in masina se considera o infractiune. In 2018, 36 de copii au murit dupa ce s-au supraincalzit in masinile incinse.

In Italia, lucrurile sunt si mai grave. Din cauza cazurilor numeroase de copii uitati in masini, guvernul a cautat solutii si propuneri legislative pentru a sanctiona parintii neglijenti.

Nu lasati copilul sa doarma intr-o masina incinsa

Ce se intampla cu copilul lasat in masina incinsa

Un copil lasat intr-o masina incinsa se afla in pericol de moarte. Nici macar geamurile intredeschise nu ajuta. Intr-o masina incinsa, temperatura creste mult mai repede, cu 20 de grade in 10 minute si poate ajunge la peste 40 de grade Celsius.

Iar corpul unui copil se incalzeste de cinci ori mai repede decat cel al unui adult. Astfel apare accidentul vascular cerebral care poate ucide sau afecta iremediabil creierul sau organele interne.

Moartea mai poate fi cauzata si de insuficienta renala, cardiaca acuta sau de leziuni ale creierului.

Semnele supraincalzirii

Trebuie stiut exact cum pot fi identificate semnele pentru a se putea depista la timp supraincalzirea:

  • pielea devine rosie si fierbinte la atingere
  • copilul transpira
  • plange si devine foarte agitat
  • este lipsit de vlaga si pare obosit
  • respira rapid
  • vomita

Cum se acorda primul-ajutor in caz de supraincalzire

Se muta copilul la umbra sau intr-un loc racoros si se pun comprese cu apa calduta pe piele, pentru a scadea temperatura. Daca bebelusul este alaptat, mama trebuie sa se hidrateze si sa-i ofere sanul.

Laptele il hraneste, hidrateaza dar il si linisteste. In plus, trebuie sunat rapid la serviciul de ambulanta daca simptomele par sa se inrautateasca.