Nicoleta Pârvu a intrat în stop cardio-respirator înainte de cezariană. Tânăra a adus pe lume fetițe gemene | Demamici.ro

Nicoleta Pârvu, o tânără de 25 de ani, a murit la scurt timp după ce-a adus pe lume fetițe gemene | Demamici.ro

UPDATE  03.01.2023, 14:00: Potrivit unor informații de ultimă oră, se pare că Nicoleta Pârvu ar fi ajuns la spital cu membranele rupte. Tânăra ar fi intrat în stop cardio-respirator după internare. Medicii au decis atunci să intervină de urgență și să salveze copiii prin operația de cezariană. După intervenție tânăra a fost transferată la „Spitalul Universitar” din București. Din păcate nu și-a mai revenit din comă, iar cadrele medicale nu au reușit să-i salveze viața.

Dr. Moisa Ovidiu-Marcel, Manager al Spitalului Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, ne-a confirmat faptul că Nicoleta Pârvu a intrat în stop cardio-respirator înainte de a se efectua operația de cezariană: „Da. Stopul cardio-respirator a survenit înainte. A fost resuscitată în timp ce se efectua operația de cezariană. A fost resuscitată, ulterior transferată la un spital multidisciplinar (n.r. – Spitalul Universitar de Urgență București)”

Alte informații au fost făcute publice de o apropiată a Nicoletei.

„Această mămică mergea periodic la control la Giulești, la medicul care o monitoriza… Obosea foarte tare, medicul știa. Era programată pe 10.01.2023 la cezariană. Pe 28.12.2022, la 05:00 dimineața i s-a rupt apa. S-a prezentat la Giulești și a făcut stop cardio-respirator când i se făcea fișa de internare. Au resuscitat-o. Din câte am înțeles au scos fetițele în 7 minute și au trimis-o la Universitar. Pe 29.12.2022, la ora 18:00 au declarat decesul. Un copil frumos, care poate dacă mergea la un medic cu suflet și ar fi recomandat consult cardiologic, s-ar fi bucurat de viață și de fetițele ei.”

Nicoleta Pârvu, o tânără de 25 de ani, a murit la scurt timp după ce-a adus pe lume fetițe gemene. Nicoleta Pârvu, originară din Gura Foii, locuia în București. Avea doar 25 de ani și se pregătea să trăiască cea mai frumoasă perioadă din viața sa, aceea de mamă a unor fetițe gemene. Pe data de 29 decembrie, seara, Nicoleta Pârvu, fostă Miss Adolescență 2016, și-a adus pe lume copiii la Maternitatea Giulești din București. Potrivit informațiilor inițiale, s-a crezut că tânăra a făcut stop cardio-respirator după nașterea prin cezariană.

Nicoleta Pârvu a obținut locul 3 la concursul „Miss Liceu”, organizat de Casa de Cultură „Dumitru Stanciu”, dar și titlul de „Miss Adolescență”. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum chiar în prima zi din an, pe 01.01.2023, la Gura Foii, informează cronica-gaestiului.ro.

Vezi și: Stopul cardio-respirator în sarcină. Urgență cardiovasculară la femeia gravidă | Demamici.ro

Stopul cardio-respirator în sarcină. Urgență cardiovasculară la femeia gravidă

Unele afecțiuni cardiovasculare severe în cazul femeii gravide necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Cezariana poate reprezenta în astfel de cazuri cea mai mare șansă în salvarea mamei, a fătului sau chiar a ambelor vieți. Sarcina presupune schimbări fiziologice semnificative în organismul femeii. Volumul sangvin, debitul cardiac, frecvența respiratorie și consumul de oxigen cresc. Mai mult decât atât, uterul aflat în continuă expansiune poate produce compresie asupra vaselor iliace și abdominale, cu rezultat în scăderea debitului cardiac și hipotensiune.

Echipa medicală responsabilă pentru caz trebuie să ia decizia importantă cu privire la momentul oportun pentru efectuarea operației de cezariană în momentul în care gravidei i se face resuscitare cardiorespiratorie. Când manevrele de BLS* şi ALS eșuează, există șanse ca fătul să fie viabil. În aceste condiții se ia în considerarea operația cezariană perimortem de urgență. Fătul trebuie extras în 4-5 minute după intrarea mamei în stop cardio-respirator.

Copilul trebuie scos din uterul mamei în doar câteva minute întrucât fluxul sangvin se oprește determinând suferință fetală severă prin hipoxie și acidoză. Resuscitarea mamei poate fi făcută prin restabilirea fluxului sangvin spre ventriculul drept. În cazul în care stopul cardio-respirator survine în cazul femeii aproape de termenul nașterii, indicația de cezariană este clară. Intervenția permite acces la copil, resuscitarea acestuia, precum și corectarea unor modificări fiziologice ale gravidei la termen. Operația de cezariană efectuată în timp util poate salva viața fătului, a mamei sau ambele vieți.

Stopul cardio-respirator in cezariana este foarte rar

In cazul in care mama intra in stop cardio-respirator in timpul operatiei de cezariana, echipa medicala trebuie sa intervina foarte rapid, altfel existand riscul ca atat mama, cat si copilul sa moara pe masa de operatie.

Studiile au demonstrat ca bebelusul trebuie scos din uterul mamei in cel mult 5 minute de la producerea stopului cardiac al mamei pentru a nu suferi de probleme neurologice.

Exista numeroase cauze ale stopului cardio-respirator in timpul operatiei de cezariana. Dintre acestea amintim: sangerari excesive, infectii ale sangelui, embolie pulmonara, preeclampsie, insuficienta cardiaca etc.

Ce se intampla in timpul stopului cardio-respirator

In timpul unui stop cardio-respirator pacientul devine incosntient, nu mai respira, iar inima nu-i mai bate. Echipa medicala trebuie sa aplice imediat masurile de resuscitare. Fiecare minut conteaza in cazul stopului cardio-respirator.

Odata cu oprirea activitatii inimii, circulatia sangelui se opreste, iar organele vitale nu mai sunt irigate. Stopul cardio-respirator netratat poate duce la deces.

Vezi și: Andreea Balan a facut stop cardio-respirator in timpul nasterii | Demamici.ro

Vezi și: Corina a nascut la 29 de saptamani. In timpul cezarienei a facut stop cardio-respirator, iar baietelul a intrat in soc septic | Demamici.ro