Loviturile la cap ale copilului! Măsuri de prim ajutor și când trebuie să suni la medic | Demamici.ro

Loviturile la cap ale copilului! Măsuri de prim ajutor și când trebuie să suni la medic | Demamici.ro

Loviturile la cap ale copilului sunt destul de frecvente până la împlinirea vârstei de 2 ani. Cel mic se joacă și explorează și într-o clipă de neatenție cade și se lovește. Este foarte important ca părinte să îți menții calmul și să cunoști câteva măsuri de prim ajutor.

Loviturile la cap sau șocurile traumatice care duc la mișcări bruste, violente sau zdruncinături puternice ale capului pot determina o contuzie cerebrală, afectând funcționalitatea temporară a creierului.

Chiar dacă micuțul nu își pierde cunoștința după un șoc traumatic sau o lovitură la cap, este important ca părinții să fie atenți la apariția următoarelor simptome, impunându-se anunțarea de urgență a medicului atunci când acestea se manifestă, conform kidshealth.org.

Loviturile la cap ale copilului! Când suni medicul de urgență

dacă a căzut de la o înălțime de peste un metru, lovirea capului de un obiect contondent,  anumite accidente rutiere sau de bicicletă, mai ales dacă nu s-a folosit echipament de protecție;

dacă nu plânge imediat după accident, acest lucru indică pierderea conștienței;

dacă este foarte somnolent sau, dimpotrivă, extrem de agitat, plânge inconsolabil, este iritabil, răspunde cu dificultate întrebărilor sau repetă frazele, merge dezorganizat, are pierderi de memorie sau de concentrare, prezintă slăbiciune musculară;

dacă prezintă vărsături în jet, mai ales repetitive;

– în caz de cefalee;

semne ale fracturii la nivelul bazei craniului: învinețire, scurgere de la nivelul nasului, urechii;

fractură palpabilă la nivelul scalpului;

– dacă prezintă tulburări vizuale: vedere încețoșată, strabism.

contuzii cerebrale repetate, chiar și minore;

hematom la nivelul scalpului mai ales dacă nu este frontal și dacă apare la bebelușul sub 3 luni, conform reginamaria.ro.

Loviturile la cap ale copilului! Modificări la nivel cognitiv

– Are dificultăți în a se concentra și a rămâne la subiect
– Învață cu greutate informația nouă
– Este dezorganizat
– Uită
– Face alegeri greșite
– Are dificultăți de rezolvare a problemelor uzuale
– Nu înțelege și nu urmează corect instrucțiunile sau cerințele primite
– Poate face un singur lucru odată
– Are nevoie de mai mult timp pentru a înțelege informațiile
– Gândește mai încet, răspunde mai lent
– Rămâne fixat la câte o idee și face greu tranziția către alt subiect

În cazul producerii unei contuzii cerebrale, chiar și minore, părinții trebuie să ia anumite măsuri de protecție a copilului în următoarele 24 sau chiar 72 de ore. Unele simptome pot apărea chiar și la câteva zile sau săptămâni de la incident, chiar dacă imediat după lovire copilul nu a manifestat astfel de probleme.

IMPORTANT!

Părinții trebuie să fie atenți la orice comportament care este diferit față de starea obișnuită de a se comporta a copilului de dinainte de accident.

Loviturile la cap ale copilului! Măsuri de prim ajutor

– Verificați dacă cel mic are vreo rană deschisă, caz în care spălați zona cu un lichid antiseptic diluat cu apă călduță. Dacă apare o sângerare excesivă, aplicați presiune locală pentru 10 minute cu un material curat.

– La recomandarea medicului, aplicați o pungă de gheață învelită într-un material, administrați tratament antialgic.

Dacă este inconștient:

Nu mișcați copilul dacă este vorba despre o leziune a gâtului sau la nivelul măduvei spinării.

Sunati la 112. Dacă prezintă vărsături sau convulsii, așezați-l în poziție laterală de siguranță pentru a evita aspirația în căile aeriene, încercând să-i țineți capul și gâtul drepte.

Impactul emoțional al accidentului poate fi suficient de puternic asupra dumneavoastră și puteți omite anumite semne de gravitate, de aceea este recomandat un consult medical chiar și în cazul traumatismelor craniene aparent minore. În urma examenului clinic general și neurologic, medicul vă va orienta spre un centru specializat neurochirurgical sau vă va oferi indicații despre ce trebuie să urmăriți la domiciliu.

În cazul în care copilul nu prezintă semne de gravitate și poate fi supravegheat la domiciliu, este recomandată:

– Odihna, hidratarea. Evitați lumina, zgomotele puternice, stimulentele cerebrale de orice fel ca tableta sau telefonul, efortul fizic;
– Reluarea treptată a activităților zilnice după ce copilul nu mai prezintă simptome.

Loviturile la cap ale copilului! Sfaturi pentru părinții responsabili

Ai grijă la aceste aspecte:

Cel mic poartă întotdeauna centura de siguranţă atunci când este în maşină.
Casa ta este protejată şi nu există riscuri ca cel mic să sufere vreun accident.
– Copilul poartă întotdeauna echipament de protecţie atunci când practică ciclism, patinaj, skateboarding, snowboarding sau schi. De exemplu, o cască de bicicletă purtată în mod corespunzător reduce riscul de lovire a capului cu aproximativ 85%.
– Copilul stă cuminte şi potolit după un traumatism cranian, mai ales dacă este vorba despre o comoţie.
– Copilul nu se întoarce la joacă sau la sport până când îi spune medicul că este în regulă să o facă.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Sursa foto: pixabay.com

Vezi si: Masuri de prim ajutor pentru bebelusi! Manevrele care ii pot salva viata! EXEMPLIFICARE VIDEO

Vezi si: Manevre de Prim Ajutor explicate de Dr. Mihai Craiu. „Ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție a căii aeriene și copilul devine inconștient?” | Demamici.ro