Lavajul nazal la copii. Dr. Mihai Craiu: „soluția rezonabilă, cu riscuri minime”. Tutorial VIDEO | Demamici.ro

Lavajul nazal la copii

Lavajul nazal la copii este o soluție bună, cu riscuri minime, pentru îndepărtarea mucozităților copiilor mici. Într-o postare pe acest subiect, Dr. Mihai Craiu a adus argumente în favoarea lavajului nazal pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.

„Ce poate fi făcut, fără frică, în fața unui copil mic, răcit, care are mult mucus, dar nu știe să sufle nasul sau să expectoreze?

De obicei, în România, un astfel de copil bolnav primește diverse siropuri expectorante / antitusive sau face aerosoli cu ajutorul unui aparat de nebulizat. Abordarea poate fi utilă la un copil mai mare, care știe și poate să expectoreze… Sau la boli bine definite, cum ar fi diskinezia ciliară primară sau fibroza chistică, boli în care medicația nebulizată și fizioterapia respiratorie au un rol central.

Ambele strategii pot fi inutile și chiar periculoase dacă sunt folosite intempestiv la copiii cu vârstă sub 3 ani.

Pentru a vă răspunde singuri la dilema „cum scăpăm de mucusul aflat în nasul copilului răcit?” vă rog să faceți un exercițiu de imaginație…
Cum credeți că putem scăpa mai ușor de mizerie când am scăpat pe jos conținutul unei farfurii cu piftie? Folosind aspiratorul sau spălând cu furtunul de apă?!
Asta ca să nu mai zic de riscul de a aspira, odată cu piftia, și bucăți din carpetă, dacă folosim un aspirator foarte puternic și apăsăm bine😊 La fel este și cu mucoasa nazală…

Revenind la spălatul cu apă… Soluția rezonabilă, cu riscuri minime, este lavajul nazal. Este plin internetul de filme cu testimoniale ale unor părinți sau de materiale profesionale, postate de clinici de pediatrie sau de fizioterapie respiratorie.”, se arată în postarea medicului pediatru Mihai Craiu.

Lavajul nazal la copii – tutorial

Ce este lavajul nazal?

Lavajul nazal este o procedură medicală care constă în spălarea căilor nazale cu scopul eliminării mucusului și a decongestionării nazale. Copilul trebuie să fie cooperant și să fie ținut înclinat către în față la 30 de grade. Copilul trebuie ținut ușor, fără presiune, cu capul înclinat. Se introduce soluția (de regulă ser fiziologic) în fiecare nară până la eliminarea completă a mucozităților. Lichidul, împreună cu mucozitățile vor ieși pe nara cealaltă. Metoda este recomandată copiilor mai mari de 6 luni (1).

Lavajul nazal la copii chiar funcționează. De ce?

Anatomic: Chiar dacă nările noastre sunt parțial separate de un perete (sept), lichidul poate trece de acesta. Așadar, atunci când irigăm, soluția intră pe o nară, merge prin spatele septului nazal și iese prin cealaltă nară. Această metodă permite o curățare în profunzime și asigură decongestionarea imediată. Lucrurile sunt cu atât mai eficiente, cu cât copilul este mic și nu reușește să-și sufle nasul singur.

Lichidul introdus în nas curăță mucozitățile, inclusiv „mucii din spate”, alergenii, dar și alte rămășițe „blocate” în căile nazale. Serul fiziologic, fiind din abundență, are mai mari șanse să curețe mai bine căile nazale decât un spray nazal (2).

Lavajul nazal la copii. Siguranța înainte de toate

Dacă vreți să încercați lavajul nazal, iată câteva sfaturi practice:

  • Discutați mai întâi cu medicul pediatru care vă urmărește copilul.
  • Poziționați copilul corect. Puneți-l să se încline deasupra chiuvetei sau a unui bol (dacă este suficient de mare) sau țineți-l în această poziție, dacă copilul este mai mic. Îl puteți înfășa, astfel încât mâinile să nu fie libere, în cazul în care copilul acceptă. Dacă cel mic nu suportă să-i fie imobilizate mâinile și devine necooperant, renunțați la metodă. Mișcările bruște, atunci când în nară este introdus un corp străin, pot determina rănirea.
  • Folosiți o seringă cu un capăt de silicon special care se etanșează perfect pe nară. Împingeți lichidul către spatele capului, nu înspre în sus. Repetați procedura și pentru cealaltă nară.
  • Dezinfectați seringa înainte de fiecare utilizare!
  • Folosiți doar apă sterilă sau soluție salină (ser fiziologic). Nu folosiți sub nicio formă apă de la robinet! Există riscul infectării cu bacterii sau paraziți care pot determina boli grave!
  • Puteți pune în practică procedura o dată sau de două ori pe zi. Dacă apare disconfort sau sângerare nazală, nu mai faceți lavaj nazal și consultați un medic.

Lavajul nazal nu este pentru oricine și nu se face în orice condiții

Nu ar trebui să facă lavaj nazal persoanele care (3):

  • Au o infecție a urechii
  • Au presiune în una sau în ambele urechi
  • Au o nară complet blocată
  • Au avut operații la nivelul urechilor sau sinuzită

Surse:

(1) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32891588/#:~:text=Nasal%20irrigation%20is%20performed%20on,turned%20away%20from%20the%20practitioner.

(2) – https://www.thepediatricianmom.com/blog/nasal-irrigation-in-kids?fbclid=IwAR2tW6iZLudncOhYNV_fhIL9QHzRHjtv1Kkn48nJ7NkSi7v3ed-KKa83d8k

(3) – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24286-nasal-irrigation

Sursă foto: istock

Vezi și: Nasul infundat la bebelusi. Cum il poti ajuta sa respire mai bine | Demamici.ro

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mucozitățile nazale ale bebelușului/ copilului nu sunt eliminate? Complicații posibile | Demamici.ro