La ce vârstă e indicat să îi pui cercei fetiței? Totul despre găurile în urechi | Demamici.ro

La ce vârstă e indicat să îi pui cercei fetiței? Totul despre găurile în urechi | Demamici.ro

Găurile în urechi la copii. În tip ce unora li se pare un subiect controversat, alții îl privesc ca pe o tradiție pe care au moștenit-o și pe care o transmit mai departe. Găurile în urechile fetițelor sunt dorite pentru efectul estetic, iar părinţii aleg adesea să le facă încă „din faşă”, deoarece nu există o cauză medicală care să recomande aşteptarea, dar procesul nu este total lipsit de riscuri.

Este foarte important a se ține cont de condiţiile de asepsie, antiseptie şi sterilizare pentru evitarea transmiterii unor boli precum: hepatită, virusul HIV.

Care este vârsta potrivită?

Academia Americană a Pediatrilor consideră că există un risc minor de complicaţii asociate la orice vârstă, chiar dacă piercing-ul este realizat cu grijă şi îngrijit adecvat. Însă, aceeaşi autoritate consideră că este mai bine să aşteptaţi până când copilul are vârsta pentru a-şi îngriji singur găurile din urechi.

Prin urmare, pediatrii americani consideră că orice înţepătură a pielii deschide oportunitatea unei infecţii, iar bebeluşii au sistemele imunitare în curs de dezvoltare. Astfel, ei recomandă vârsta de 6 luni drept minimă pentru piercing. Și, dacă se dorește a se lăsa decizia la latitudinea copilului, vârsta minimă potrivită este 10 ani. Astfel îşi va putea asuma responsabilitatea îngrijirii urechilor.

În România, această manevră se realizează, în cele mai multe cazuri, la naștere, când bebelulșul este încă în maternitate, în condiţii aseptice, în secţia de neonatologie.

Găurile în urechi la copii. Cum poate fi ameliorată durerea?

Sunt medici care recomandă utilizarea unei creme topice cu derivaţi ai lidocainei care poate ajuta la anestezierea lobilor urechilor. Astfel, se aplică un strat cu 30-60 minute înainte de piercing.

Poate ajuta şi un cub de gheaţă pus pe urechi cu 15-30 minute înainte (amorţeşte receptorii durerii), însă nu în contact direct cu pielea.

O oarecare durere va fi resimţită (nu se foloseşte anestezie deoarece doare mai mult decât procedura în sine), prin urmare este normal să plângă, însă dacă copilul este suficient de mare i se poate explica procedura asemănând-o cu o injecţie. Unii medici consimt şi folosirea de analgezic de tip acetaminofen sau ibuprofen în prealabil.

De ce nu este nevoie de anestezie? Există două motive. Anestezia presupune grad similar de durere ca efectuarea găurilor. Și, totodată, copilul este prea mic pentru a realiza gradul durerii, scrie parents.com.

Ce fel de cercei alegem?

Găurile în urechi la copii. Cerceii din oţel inoxidabil chirurgical hipoalergenic şi prinderile aferente reprezintă cea mai potrivită alegere-nu conţin nichel sau alte aliaje care pot cauza o reacţie alergică (alergiile la nichel şi cobalt sunt des întâlnite).

Însă cei mai mulți aleg cercei din aur pentru copii, o opțiune care poate fi luată în considerare fără probleme, dacă te asiguri de compoziţie (pentru toate componentele care intră în contact cu pielea) înainte de a-i cumpăra. La noi, există obiceiul ca nașii de botez ai bebelușului să cumpere cerceii.

Totodată, tine cont că cerceii cu şurub sunt mult mai potriviţi deoarece se desfac mai greu, minimizând astfel riscul de înghiţire, rănire. Trebuie să fie mici, rotunzi, cât mai aplatizaţi în partea din faţă, conform familyeducation.com.

Sfaturi de îngrijire a găurilor în urechi

După piercing puteţi să evitaţi infectarea prin păstrarea curată a zonei. Spălaţi-vă întâi pe mâini şi apoi curăţaţi spatele găurilor de 2 ori pe zi cu o dischetă/tampon de bumbac înmuiat în alcool, peroxid de hdrogen sau soluţie dezinfectantă / cu antibiotic, în funcţie de recomandarea medicului. Permiteţi găurii să îşi menţină forma rotind uşor cerceii şi împingându-i în faţă şi în spate de câteva ori, însă nu apăsaţi zona.

Cerceii nu trebuie să fie prea strâmt fixaţi, iar după baie nu lăsaţi apa să persiste pe urechi (uscaţi). Nu îndepărtaţi primii cercei (dacă nu apare nicio problemă de sănătate) cel puţin 6 săptămâni. În caz contrar, găurile se vor închide. După acest interval îi puteţi înlocui cu alţii, însă trebuie păstraţi continuu timp de 6 luni pentru ca găurile să devină permanente.

Găurile în urechi la copii. Pentru copiii mai mari, spuneţi-le să nu îşi atingă urechile. Dacă îşi schimbă singur hainele/se piaptănă, asiguraţi-vă că nu îşi irita urechile în acest timp. Produsele cum sunt fixativ, şampon, parfum nu ar trebui utilizate. Unii specialişti consideră că anumite sporturi/activităţi ar trebui evitate, în timp ce alţii nu consideră necesar. Pot fi aplicate mici bandaje pentru protejarea urechii ca să nu îndepărtaţi cerceii.

Vezi și: Ata rosie la mana bebelusului. Care este semnificatia acesteia | Demamici.ro

Vezi și: Botezul crestin de la A la Z. Ce trebuie sa stii inainte sa-ti botezi copilul | Demamici.ro