Intr-o casa de fumatori, copiii fumeaza in medie 150 de tigari pe an – studiu | Demamici.ro

copiii fumeaza in medie 150 de tigari pe an

Parintii fumatori trebuie sa aiba mare grija si sa nu fumeze in prezenta copiilor. Viciul adultilor poate fi extrem de daunator pentru cei mici.

Copiii sunt extrem de vulnerabili, iar parintii trebuie sa aiba mare grija de sanatatea lor. Copiii care stau in preajma persoanelor fumatoare sunt afectati de infectii respiratorii si ajung des la spital.

In plus, nu trebuie uitat ca una din 5 femei insarcinate fumeaza in timpul sarcinii, ceea ce afecteaza direct sanatatea bebelusului.

In revista de profil a Societatii Spaniole de Pneumologie  si Chirurgie Toracica (SEPAR) s-a publicat un studiu privind expunerea la tutun.

Astfel s-a constatat ca micutii ai caror parinti fumeaza primesc o doza anuala de nicotina ca si cum ar fuma ei intre 60 si 150 de tigari anual, in functie de nivelul de expunere. Daca se fumeaza in fata copilului, e ca si cum ar fi facut-o chiar el.

copiii fumeaza in medie 150 de tigari pe an

De retinut ca in orice casa unde se fumeaza exista niveluri ridicate de nicotina, iar copiii sunt mult mai vulnerabili decat adultii la efectele fumatului.

Asta pentru ca au o greutate mai mica, si, in plus, un copil sub doi ani petrece de obicei aproape tot timpul cu parintii sai.

Insa daca acestia sunt expusi la fumul de tutun din aer, fumatori pasivi, in viitor vor avea mari sanse sa sufere de infectii ale tractului respirator acut, infectii otorinolaringologice (afectiuni ale urechii, nasului, gatului, cailor respiratorii superioare, sinusurilor), astm si chiar de cancer.

Conform aceluiasi studiu, exista multe consecinte foarte grave pentru copiii mici expusi la fumul de tigara:

  • Probleme cu respiratia in primii doi ani de viata;
  • Infectii respiratorii;
  • Infectii cum ar fi bronsiolita;

Astfel parintii trebuie sa fie vigilenti cu privire la consecintele grave pe care le are acest obicei atat pentru ei, cat si pentru copiii lor.

Daca nu se pot dezice de fumat, macar sa nu aprinda tigara in locurile unde sunt prezenti copii.