Dr. Mihai Craiu: „Cand trebuie sa mergem la un serviciu de urgente in aceste zile de sarbatoare?” | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu:

Dr. Mihai Craiu: „Cand trebuie sa mergem la un serviciu de urgente?” Boala nu tine cont de zilele de sarbatoare, nu intra in concediu si nu isi planifica vacante. Asadar, o urgenta medicala poate sa apara in orice moment.

Avand in vedere aceste considerente, Dr. Mihai Craiu a oferit sfaturi utile parintilor cu privire la decizia potrivita pe care trebuie sa o ia cand starea de sanatate a copilului se deterioreaza.

Dr. Mihai Craiu: „Cand trebuie sa mergem la un serviciu de urgente in aceste zile de sarbatoare?” – postare de pe Spitalul Virtual pentru Copii

Dr. Mihai Craiu: "Cand trebuie sa mergem la un serviciu de urgente in aceste zile de sarbatoare?" | Demamici.ro

Toate compartimentele de urgențe pediatrice sunt supra-aglomerate și ar fi bine să luăm decizia potrivită. Automedicația si refuzul mersului la specialist de teama de a nu lua „alți microbi” de la spital (editare ca urmare a unor comentarii „ciudate” – Stimați părinți camera de gardă sau Unitatea de Primiri Urgențe NU sunt locuri de joacă sau de socializare, ca atare copilul bolnav stă lângă dumneavoastra sau in brațe, fără a atinge toate suprafețele sau copiii din jur. Microbii se pot transmite doar dacă nu respectăm regulile elementare de igienă!), pot duce la agravarea severă a multor boli ale copilului.

Mergeți la spital imediat dacă:

1. Copilul dumneavoastră are convulsii. Chiar dacă s-au oprit de la sine, este necesar un consult de specialitate.

2. Copilul răcit este vânăt la față, la buze, la limbă sau la unghii. Aceasta nu este o simplă răceală ci o boală gravă cu insuficientă respiratorie.

3. Copilul respiră greu și geme la fiecare expir. Dacă geamatul este si in somn si se insotește de respiratie rapidă (peste 50 respirații pe minut) sau dificilă mergeți imediat la spital.

4. Un copil răcit care are răgușeală și stridor în repaus (un șuierat de tonalitate gravă ce se aude când intră aerul) trebuie consultat. Mai ales daca exista și modificări de la punctele 2 sau 3.

5. Un copil cu febra mare, peste 39C, daca are febră ȘI ALTCEVA (vărsături, dureri mari de cap sau de burtă, respirație dificilă sau erupție pe corp) trebuie examinat de medic.

6. Un copil care vomită de mai multe ori, cateva ore la rând, care nu poate înghiți nimic si are diaree, se poate deshidrata grav. Mergeti la spital pentru consult si eventual perfuzie de rehidratare.

7. Un copil bolnav care este areactiv, care nu poate fi trezit din somn, nici dacă il strigăm sau atingem cu fermitate, trebuie imediat dus la urgențe. Coma poată să apară in aceste zile de la intoxicații accidentale – fie copil nesupravegheat ce a inghitit medicație existentă in casă sau toxice ambalate necorespunzător, sau de la meninigită, encefalită, diabet sau din contră hipoglicemie, alături de multe altele.

8. Orice copil cu lovitură la cap insotită de pierderea stării de constiență este o urgență.

9. Orice rană profundă (in care se vede grasimea țesutului celular subcutanat prin plagă), cu sângerare abundentă, arsură sau entorsă/fractură, trebuiesc evaluate imediat.

10. Mușcăturile de animal, dacă sunt penetrante, cu sângerare constituie risc de rabie. Iar plăgile/zgârieturile contaminate cu pământ sunt potențial tetanigene (bacilii tetanici nu stau pe cuie ruginite, așa cum cred multi oameni… ci pe sol, in praf sau bălegar, sursa fiind intestinul animalelor ierbivore). Mergeti la medic in aceste cazuri.

Dr. Mihai Craiu a facut trimitere catre un articol de pe webmd.com care detaliaza situatiile in care este necesara prezenta la Camera de Urgente.

Situatii in care trebuie sa suni la 112: Simptomele serioase pe care nu trebuie sa le ignorati

1. Durere in piept – Daca simtiti durere in piept sau presiune care dureaza mai mult de cateva minute sau care dispare, dar revine la scurt timp, este momentul sa sunati la 112. Daca manifestati aceste simptome nu este indicat sa conduceti masina pana la spital. Intr-o ambulanta exista echipament special si cadre medicale care va pot da primul ajutor.

2. Dificultati in respiratie – Daca vi se intampla sa „ramaneti fara aer”, iar acest lucru va impiedica sa va desfasurati activitatile zilnice este momentul sa mergeti la Urgente. Daca aveti stari de greata, durere in piept sau stari de lesin ar putea fi vorba despre un atac de cord sau un embolism pulmonar.

Dr. Mihai Craiu: "Cand trebuie sa mergem la un serviciu de urgente in aceste zile de sarbatoare?" | Demamici.ro

3. Probleme cu vederea – Sunati la 112 daca vederea se incetoseaza brusc, daca vedeti dublu sau va pierdeti vederea. Aceste simptome pot prevesti un atac vascular cerebral sau alte boli periculoase. De asemenea, sunati la 112 daca aveti probleme cu vederea, daca aveti o durere de cap puternica, stari de greata sau vomitati. Nu ignorati si alte simptome complementare precum: slabiciunea, confuzia, dificultatile in exprimare, durere puternica sau iritatie a ochilor.

Dr. Mihai Craiu: "Cand trebuie sa mergem la un serviciu de urgente in aceste zile de sarbatoare?" | Demamici.ro

4. Stari de voma – Trebuie sa mergeti la Camera de Urgente daca vomitati cu sange sau daca aveti alte simptome precum: durere puternica de cap, durere abdominala, confuzie, respiratie accelerata, puls crescut. Un copil mai mic de 6 ani trebuie vazut de urgenta de un doctor daca starile de voma dureaza mai mult de cateva ore sau daca da semne de deshidratare. Copiii cu varsta de peste 6 ani trebuie vazuti de un doctor daca vomeaza de mai multe ori in decursul unei zile si daca starile de voma sunt insotite de febra mare.

5. Sangerarile vaginale in timpul sarcinii – Nu reprezinta intotdeauna o urgenta, mai ales daca sangerarea se petrece in primul trimestru de sarcina, insa trebuie neaparat sa va anuntati medicul. Daca sangerarea este masiva si este insotita de crampe, ameteala, durere puternica in pelvis sau de burta, prezenati-va de urgenta la spital.