Doctorii au găsit 526 de dinți în gura unui băiețel din India | Demamici.ro

Doctorii au găsit 526 de dinți

Un băiat în vârstă de 7 ani care se plângea de dureri de maxilar s-a dovedit a avea 526 de dinți în interiorul gurii, potrivit spitalului din India, unde a fost tratat.

Băiatul a fost internat luna trecută în sudul orașului Chennai din cauza umflăturii și durerii în apropierea molarilor săi, în maxilarul din dreapta jos.

Când medicii i-au scanat și i-au radiografiat gura, au găsit un sac înglobat în maxilarul său inferior umplut cu „dinți anormali”, a declarat pentru CNN dr. Prathiba Ramani, șeful de patologie orală și maxilo-facială la Colegiul și Spitalul Dental Saveetha.

În timp ce operația de îndepărtare a dinților a avut loc luna trecută, medicii au avut nevoie de timp pentru a examina individual fiecare dinte înainte de a-și putea confirma rezultatele.

După ce au descoperit sacul, doi chirurgi l-au scos din gura băiatului. Apoi, echipa Ramani a avut nevoie de patru până la cinci ore pentru a goli sacul pentru a confirma conținutul și a numara sutele de dinți.

Doctorii au găsit 526 de dinți

„Au fost în total 526 de dinți care variază de la 0,1 milimetri până la 15 milimetri. Chiar și cea mai mică bucată avea o coroană, rădăcină indicând că este un dinte”, a spus ea.

Băiatul a fost externat la trei zile de la operație și este de așteptat să se recupereze complet, a spus Ramani.

Ramani a spus că băiatul suferea de o afecțiune foarte rară numită compus odontom. Nu se stie cu exactitate ce a provocat afectiunea, insa cadrele medicale iau in considerare factorul genetic sau cel de mediu: radiațiile.

Baiatul poate ca a avut dintii in plus de ceva timp. Părinții săi le-au spus medicilor că au observat umflatura în maxilarul său de cand avea 3 ani, dar nu au putut sa-l examineze prentru ca nu statea nemiscat si nici nu le permitea medicilor să-l consulte.

Dr. P. Senthilnathan, șeful secției de chirurgie orală și maxilo-facială a spitalului și unul dintre cei doi chirurgi care l-au operat pe băiat, a detaliat procedura la CNN.

Doctorii au găsit 526 de dinți

„Sub anestezie generală, am găurit maxilarul,” a spus el. „Nu am rupt osul din părți, ceea ce înseamnă că nu a fost necesară operația de reconstrucție. Sacul a fost eliminat. Vi-l puteti imagina ca un fel de balon cu bucăți mici în interior.”

Dr. Senthilnathan a spus că descoperirea a arătat că este important să se caute un tratament pentru problemele dentare cât mai devreme posibil.

Conștientizarea sănătății dentare și orale a fost îmbunătățită, a spus el, deși accesul în zonele rurale a rămas problematic.

„Lucruri precum lipsa de educație, sărăcia însemna că nu există atât de multă conștientizare. Aceste probleme sunt încă acolo.

Puteți vedea că oamenii din oraș au o mai bună conștientizare, dar oamenii care sunt în zonele rurale nu sunt la fel de educați sau nu își pot permite o sănătate dentară bună.

În cazul lui Ravindrath, totul s-a dovedit bine; baiatul are acum un numar sanatos de 21 de dinti”, a spus dr. Senthilnathan.