Copil înecat cu mâncare într-un mall din Constanța. Un medic aflat la fața locului a vrut să ofere primul ajutor, însă a fost refuzat | Demamici.ro

Copil înecat cu mâncare într-un mall din Constanța. Un medic aflat la fața locului a vrut să ofere primul ajutor, însă a fost refuzat | Demamici.ro

Copil înecat cu mâncare într-un mall din Constanța. Un medic aflat la fața locului a vrut să ofere primul ajutor, însă a fost refuzat. Denisa Olteanu, medic rezident ORL la „Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța”, a fost pusă într-o situație dificilă pe 30.12.2022. Medicul se afla într-un mall din Constanța, împreună cu fiica sa, când a observat că mai multă lume se adună în grabă în zona cu restaurante a centrului comercial. A vrut să verifice despre ce este vorba. Ajunsă la fața locului a observat că lumea se înghesuia să privească un copil, cu vârsta de aproximativ 3 ani, care se înecase cu mâncare. Copilul era inconștient, nu răspundea la stimuli.

Denisa Olteanu a vrut să intervină și să acorde primul ajutor, în calitate de medic, însă s-a lovit de rezistența și refuzul unora dintre persoanele aflate în proximitatea copilului care susțineau că știu mai bine cum să intervină în altfel de situații. După incident, revoltată de situația stânjenitoare în care a fost pusă, Denisa Olteanu a povestit totul într-o postare pe care a publicat-o pe profilul său de Facebook.

Copil înecat cu mâncare într-un mall din Constanța. Un medic aflat la fața locului a vrut să ofere primul ajutor, însă a fost refuzat

„În această seară (n.r. – 30.12.2022), în timp ce mă aflam într-un mall din Constanța împreună cu fiica mea, am asistat la cea mai groaznică experiență…

Voiam să vizionăm un film împreună, așez copilul la o masă din incinta cinematografului și o rog să mă aștepte până iau biletele de la casă. În timp ce așteptam la coadă, observ că în zona fast foodurilor era mare agitație, foarte multă lume se îmbulzea, țipa și unii își adresau cuvinte urâte.

Îl întreb pe un domn ce se întâmplă: “UN COPIL A ÎNGHIȚIT CEVA ȘI A LEȘINAT! SALVAREA NU A AJUNS!”

Fără să stau prea mult pe gânduri, alerg până la locul respectiv, reușesc să trec de mulțime și văd un copil (aproximativ 3 ani) inconștient, care nu răspunde la stimuli, în brațele unui adult care încerca să-i desfacă nasturii de la cămașă.
Îl întreb: „Ești MEDIC? Ce s-a întâmplat? Te rog, lasă-mă să văd copilul, eu sunt MEDIC!”

Răspunsul lui: „Nu, nu sunt medic… dar am făcut cursuri, am idee de ceea ce fac.”

Alte două doamne au luat copilul pe sus în timp ce-și adresau replici acide pentru că „nu-i ok să-i bagi degetele în gură, îi dai microbi”. În tot acest timp, care a durat vreo 5-7 minute, într-o luptă fizică și verbală, am reușit doar să-i iau pulsul, să-i aplic două lovituri între omoplați și să-i deschid gura parțial, moment în care m-a mușcat (toate manevrele fiind făcute în timp ce copilul era plasat de la un adult la altul).

Mama copilului, întinsă pe jos, plângând în hohote, asista neputincioasă la acest film horror. În scurt timp am conștientizat că al meu copil e singur la o masă departe de mine și am fugit să-l caut. M-am asigurat că e bine și m-am întors iar la copilul care avea nevoie de ajutor. Situația era asemănătoare, doar că acum copilul era întins în poziție de siguranță. În scurt timp au venit și ajutoarele specializate.

„Atâta frustrare, neputință și neliniște nu am simțit în toate orele petrecute în spital. Un val de sentimente ciudate m-a acaparat și am reușit să le potolesc doar pentru că o aveam pe fiica mea lângă mine.

Nu toți suntem făcuți să ajutăm un om la nevoie, nu toți avem pregătirea necesară, nu toți suntem capabili să gestionăm corect o astfel de situație. În anumite momente avem nevoie de ajutor de specialitate.

În astfel de situații nu contează „cursurile pe care le-ați făcut”, nu contează care e mai vocal în sfaturi inutile, care împinge mai tare… ..

Doar VIAŢA contează.

Oferiți MEDICILOR posibilitatea să ajute, să supravegheze sau să coordoneze o astfel de situație în care viața unui om e ca un fir de ață!

Ca să mă fac bine înțeleasă, NU AM FOST LĂSATĂ SĂ AJUT ACEL COPIL!!!!

Copilul TRĂIEȘTE.”

Vezi și: Manevre de Prim Ajutor explicate de Dr. Mihai Craiu. „Ce facem dacă nu reușim manevra de dezobstrucție a căii aeriene și copilul devine inconștient?” | Demamici.ro

Vezi si: Masuri de prim ajutor pentru bebelusi! Manevrele care ii pot salva viata! EXEMPLIFICARE VIDEO

Vezi si: Primul ajutor în cazul arsurilor la copii! Sfaturile unei mame care a trecut prin asta | Demamici.ro

Vezi si: Primul ajutor in caz de electrocutare VIDEO | Demamici.ro