Copil de un an, infectat cu noul coronavirus. Cel mai tanar pacient din Romania | Demamici.ro

Copil de un an, infectat cu noul coronavirus. Cel mai tanar pacient din Romania | Demamici.ro

Copil de un an, infectat cu noul coronavirus. Un copil de un an, din Bacau, a fost depistat pozitiv pentru noul coronavirus. Se pare ca micutul ar fi luat virusul de la o matusa care a venit din Italia pe 03.03.2020. Femeia era asimptomatica.

Este al doilea caz de imbolnavire cu COVID-19 al unui copil atat de mic, dupa cel din Bucuresti al unui copil de 3 ani. Copilul din Bucuresti a fost infectat dupa contactul cu ofiterul in rezerva al MAI.

„Caz 91 – copil, 1 an din Bacău, contact cu mătușa venită din Italia in 03.03 confirmat in 13.03. Mătușa este asimptomatică urmează testarea.”

Copil de un an, infectat cu noul coronavirus. Cel mai tanar pacient din Romania | Demamici.ro

Spre deosebire de seniori, copiii sunt in siguranta intrucat fac forme usoare ale bolii. Rata imbolnavirilor in randul minorilor este extrem de scazuta.

Din cazurile raportate in China, doar 2,4% au fost copii infectati. Nu s-a inregistrat niciun deces in randul pacientilor cu varste de pana in 10 ani.

COVID-19 are contagiozitate maxima cu 1 zi inainte sa apara simptomele, deci nu e bine sa expunem seniorii unor riscuri ce nu pot fi anticipate.

Copil de un an, infectat cu noul coronavirus. Copiii sunt „super-contaminanti”

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a explicat pe contul sau de socializare necesitatea adoptarii masurii preventive de inchidere a scolilor. Copiii sunt un „vehicul de contaminare” foarte rapid.

„Dintre toate categoriile de vârstă, copiii sunt cei mai feriți de complicațiile pe care le dă virusul SARS-Cov2, și pentru ei pneumonia dată de Covid-19, de mortalitate semnificativă, este o complicație extrem de rară.

Pe de altă parte populația pediatrică este cel mai rapid vehicul de contaminare în comunitate. Calculul contagiozității la adult pentru virus, de 2.5, este o estimare conservatoare. În rândul copiilor transferul de fluide (salivă, secreții nazale) în comunitate este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent dacă este simptomatic, ori ba, devine potențial transmițător al bolii atât la alt copil, dar și cu siguranță familiei acestuia.

„Zilele trecute vorbeam de ”super-contaminanți” (super-spreaders). Copiii – prin definiție – sunt super-contaminanți.

Vezi si: Dr. Mihai Craiu, sfaturi in contextul pandemiei de coronavirus: „Nu lasati copiii in grija la bunici!” | Demamici.ro

Informare MAI. Informati-va doar din surse oficiale:

SFATURI DE SANATATE PUBLICA. RAMAI SANATOS SI PROTEJEAZA-TE IMPOTRIVA INFECTIILOR!

  • Spălați-vă des pe mâini folosind apă și săpun sau soluție alcoolică de curățat
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicală, batistă sau folosiți plica cotului atunci când tușiți sau strănutați
  • Spălați-vă pe mâini după aceea și aruncați masca sau batista.
  • Evitați contactul personal apropiat cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută și mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți sau aveți dificultăți in respirație.
  • Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, cereți ajutor medical cât mai repede și informați personalul sanitar despre istoricul de călătorie
  • Atunci când vizitați piețe unde se comercializează animale vii, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele care au fost în contact cu aceste animale

Vezi si: Tine copiii in casa, chiar daca vremea „te cheama” afara! Parcurile dintre blocuri – zone cu mare potential de incarcare virala | Demamici.ro

Vezi si: Coronavirusul se transmite de la mama la fat intrauterin sau prin laptele matern? STUDIU | Demamici.ro