Certificatele de constatare a virginității emise la cererea persoanelor fizice au fost eliminate din România | Demamici.ro

Certificatele de constatare a virginității emise la cererea persoanelor fizice au fost eliminate din România | Demamici.ro

Certificatele de constatare a virginității emise la cererea persoanelor fizice au fost oficial eliminate din România prin intermediul unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Justiției, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Certificatele de constatare a virginității: Astfel, examinarea genitală pentru constatarea virginităţii se mai poate efectua doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor, şi nu la cererea persoanelor fizice, aşa cum s-a întâmplat până de curând.

Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste – considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o încălcare a drepturilor omului – printr-o campanie socială naţională de eliminare legislativă a acestor certificări.

#DeNetestat a atras peste 40.000 de semnături, în urma petiţiei online demarate, şi a generat un puternic impact mediatic, la nivel naţional şi internaţional, fiind premiată, totodată, cu mai multe premii internaţionale”, potrivit unui comunicat al agenţiei de creaţie DDB România care, în parteneriat cu Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), a lansat campania socială DeNetestat, vizând eliminarea acestor teste.

Certificatele de constatare a virginităţii emise la cererea persoanelor fizice au fost eliminate din România

Înainte de această decizie, în unitățile de medicină legală din România se efectuau două tipuri de teste pentru verificarea virginității femeilor: cele legate de investigații penale și cele solicitate de către părinți, în special tați.

În anul 2019, testele de virginitate au reprezentat aproximativ 2% din totalul examinărilor efectuate în unitățile subordonate Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML), ceea ce înseamnă aproximativ 1.000 de teste pe an.

Aceste examinări au fost efectuate în diverse unități de medicină legală din toate județele țării.

Testarea virginității a fost considerată o procedură intruzivă, care poate avea efecte fizice și psihologice negative asupra femeilor, astfel că eliminarea acestei practici pentru femeile care solicită această examinare reprezintă o veste bună.

Certificatele de constatare a virginității. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Justiției, care a eliminat oficial certificatele de constatare a virginității, a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Vezi și: Sarcina in adolescență, principala cauză a morții în rândul fetelor tinere | Demamici.ro

Vezi și: Mamă de tripleți la 16 ani: „Să ai trei copii la vârsta asta nu-ți schimbă doar ție viața. O schimbă și pe a celor din jurul tău” | Demamici.ro