Ce trebuie să știi despre înțepătura de albină. Lucruri care vă pot salva viața, explicate de Dr. Tudor Ciuhodaru | Demamici.ro

Ce trebuie să știi despre înțepătura de albină. Lucruri care vă pot salva viața, explicate de Dr. Tudor Ciuhodaru | Demamici.ro

Ce trebuie să știi despre înțepătura de albină. Lucruri care vă pot salva viața, explicate de Dr. Tudor Ciuhodaru. În perioada verii, înțepăturile de insecte reprezintă una dintre principalele griji ale părinților. Fie că vorbim despre albine, păianjeni, țânțari, căpușe, reacțiile pot fi de la moderate la grave.

Deși cele mai multe dintre înțepături sunt benigne, este esențial să știi la ce să te aștepți în privința reacțiilor și ce măsuri să iei dacă apar complicații. În acest context, Dr. Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi pe pagina sa de Facebook.

Ce trebuie să știi despre înțepătura de albină. Lucruri care vă pot salva viața, explicate de Dr. Tudor Ciuhodaru | Demamici.ro

Ce trebuie să știi despre înțepătura de albină

10 lucruri care vă pot salva viața. Albinele au făcut noi victime. Înțepătura poate fi letală! Ieri un bărbat din Iași nu a mai putut fi salvat. Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

(Mic) ghid de supraviețuire – 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:
1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.
2. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.
4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.
5. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.
6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.

Ce trebuie să știi despre înțepătura de albină. Lucruri care vă pot salva viața, explicate de Dr. Tudor Ciuhodaru | Demamici.ro
7. Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de situații:
a) nicio reacție la înțepătură – sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism „imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori;
b) reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) – cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătură și evoluție potențial letală.
8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.
9. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).
10. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.
Rețineți.
1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).
2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).
3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.
4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți (mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră, adrenalina autoinjectabilă.
5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Vezi si: Ce trebuie sa faci daca copilul a fost intepat de insecte | Demamici.ro

Vezi si: Copilul meu a fost muscat de o capusa. Ce fac? | Demamici.ro